Google, 2014 yılında kendi tasarım dili olan Material Design‘ı piyasaya süreceğini duyurdu. Bu ürün ile birlikte Google’ın asıl hedefi, Android cihazların uygulama tasarımlarını ele almaktı. Gerçek şu ki, flat design daha küçük ekranlar için çok da uygun değildir. Çünkü flat design küçük ekranlarda, mobil kullanıcıların yeteneklerini sergilemelerine olanak tanıyan açık bir çalışma alanından yoksunmuş gibi bir tasarım hissi veriyor.
Google’ın tasarım genel müdür yardımcısı Matias Duarte’nin konuyla ilgili açıklamaları şu şekilde:
“Gerçek kağıttan farklı olarak kullandığımız dijital materyallerimiz, gelişebilir ve yeniden düzenlenebilir. Bu materyallerimizin fiziksel yüzeyleri ve kenarları var. Buna ek olarak, mevcut olan gölgeler, dokunduğunuz zaman neler olacağını anlamanızı sağlıyor.”
Yani material design’in temeli, tasarım öğelerinin dokunmatik bir şekilde görünmesidir.
Bu yeni tasarım dilini ve bu dilin yönergelerini piyasaya sunarak Google, Android uygulama kullanıcılarının UX sorunlarını ve karışıklıklarını çözmeyi umuyordu. Fakat 2 yıl sonra, Google’ın tasarım dili mobil uygulamalarla sınırlı kalmadı ve artık bu dil düzenli olarak web tasarımlarında da kullanılmaya başlandı.
13 Material Design Tavsiyesi
Material designın yaratıcısı olarak Google’ın kendi özellikleri, muhtemelen mevcut olan material design örneklerinin en iyisidir. Fakat bunun dışında konuyla ilişkili sürpriz sayıda ilham verici başka web siteleri de mevcut. İşte bu web sitelerinin arasından sizin için seçtiğimiz birkaç tanesi:
- Behance
Behance, danışabileceğiniz sayısız pano örnekleri ile ilham kaynağı olan harika bir web sitesi örneğidir. Behance ayrıca, direkt olarak dikkati toplamak için bulunan gölgeli arkaplanları ve tıklanabilir eylemler için bulunan net göstergeleri ile, material designdan da faydalanarak harika bir seçenek haline geliyor.
- CodePen
“Webin ön tarafının oyun alanı” olarak kendisini tanımlayan CodePen, material design söz konusu olduğu zaman geliştiriciler için tam bir hazinedir. CodePen ile material designın bazı harika örneklerini görebilirsiniz ve bununla birlikte sitenin temelindeki CSS’i, HTML’yi ve tasarımcıların tasarım ya da animasyon oluşturmak için kullandıkları JavaScript’i görebilirsiniz.
- Dribble
Eğer konuya aşina değilseniz, Dribble; tasarımcılar, geliştiriciler, sanatçılar ve diğer görsel yaratıcı şahıslar için oluşturulmuş bir sosyal ağdır. Bu sitede “material design” için bir araştırma yaptığınızda, material design’ın hem web hem de uygulama tasarımı konusunda gerçekten ne kadar yaygın olduğunu görebilirsiniz. Bir web tasarımı ile ilgili olan, bir icon kadar basit şeyleri bile Dribble üzerinde bulabilirsiniz.
- Google Design’ın Material Design Ödülleri
Google’ın Material Design’ı duyurmasından bir yıl sonra, sınıfının en iyi altı uygulaması Google tarafından Material Design Ödüllerinde onurlandırıldı. Ödülleri kazananları gördüğünüz zaman siz de muhtemelen hak vereceksiniz. Eğer hak vermezseniz ya da şu anda aktif olarak bu uygulamaları kullanmıyorsanız, şiddetle bu listeye bir göz atmanızı öneriyoruz. Eğer Google bir uygulamayı yenilikçi olarak adlandırıyor ise bu uygulama kesinlikle göz atmanıza değecektir.
İşte 2015’in kazananları:
[efsflexvideo type=”youtube” url=”https://www.youtube.com/watch?v=Xtu7ZOQScrI” allowfullscreen=”yes” widescreen=”yes” width=”420″ height=”315″/]
- Made with Material
Kasım 2014’ten beri var olan bu web sitesi, material design için harika bir ilham kaynağı olarak hizmet vermektedir. Site esasen genel olarak web sitelerinin ve material design tekniklerini kullanan mobil uygulamaların ekran görüntülerini yüksek çözünürlüklü olarak sergiliyor. Bu ilhan verici örnekler arasında kaybolmak son derece mümkün, bu yüzden kenar çubuğunun sağ üst kısmındaki yer alan, geliştiriciler için oluşturulmuş materyal tavsiyelerini kontrol etmeyi unutmamalısınız. Bu adımları doğru şekilde takip etmeniz sizin için son derece yararlı olacaktır.
- Material Design Blogu
Bu blog, ilginizi çekebilecek tüm araçları ve konuları kapsadığı için bizim favori sitelerimizden bir tanesidir. Fakat blog sadece bununla kalmıyor, aynı zamanda tasarım tekniklerini bünyesinde bulundurarak harika bir iş çıkarıyor. Eğer henüz sitenin animasyonlarını inceleme şansı bulamadıysanız, ilk fırsatta siteyi ziyaret edin ve sitenin bloğunda yer alan herhangi bir gönderiyi tıklayıp inceleyin.
- MaterialUp
Uplabs ailesinin web sitelerinden biri olan MaterialUp, yalnızca material design ile ilişkili olan web site örnekleri, mobil uygulama ekran görüntüleri, araçlar, ipuçları gibi konulara odaklanır. Şu anda aklınızda herhangi bir şey olmasa bile MaterialUp’ın web sitesinin tasarımına bakabilirsiniz. Sitenin düzeni ve görünümü Google Drive’ı anımsatıyor değil mi? Eğer güvenebileceğiniz bir kaynak arıyorsanız, ilgili tasarım ilkelerini kendisi yürüten bir web sitesinden daha iyi bir seçenek olabilir mi?
Eğer tasarım konusunda ilham vermesi gereken bir resim koleksiyonu sitesi ödüllendirilecek olsaydı, muhtemelen bu onuru Pinterest ve Behance birlikte paylaşırdı. “Material design” konusunda yapılacak hızlı bir araştırma ile web sitelerinin görüntülerine ve videolarına anında erişim sağlayabilirsiniz.
Reddit muhtemelen tasarım konusunda ilham ararken göz atmayı düşüneceğiniz sitelerden bir tanesi değildi. Buradaki gönderilerin aşağı yukarı yarısı, insanların material designı geliştirmek için yaptıkları ile ilgilidir. Diğer yarısı da geri bildirim almayı hedefleyen özgün tasarım önerileri ilgilidir. Eğer material design ile ciddi şekilde ilgileniyorsanız, burası diğer tasarımları gözden geçirmek ve sizinle aynı düşünceler için orada bulunan diğer tasarımcılar ile tartışmak için harika bir yer.
- Tumblr – Material Design
Android uygulamaları olsun, iOS uygulamaları olsun, web sitelerini ya da herhangi bir şeyi tasarlamak olsun eğer material design ile çalışmak konusunda bilgiler öğrenmek istiyorsanız, bu site göz atmanıza değecek bir kaynaktır. Bu siteye bir göz atın ve bir sonraki projeniz için size ilham verebilecek her türden içerik örneğini bulun.
- Tumblr – Material Patterns
Tumblr’ın bir başka ilham verici kaynağı olan Material Patterns, görmeye alıştığımız kaynaklardan çok daha fazla çeşitlilik gösteriyor. Material Patterns, seyahat rezervasyonu uygulamasından müzik playerlara, sosyal medya sayfalarından harita uygulamalarına kadar meraklı olabileceğiniz her türlü konu için mükemmel bir kaynaktır. Ayrıca bu sitede çok fazla renk, fantastik animasyonlar ve harika bir içerik çeşitliliği de mevcut.
- Material Palette (bonus kaynak)
Material Design söz konusu olduğunda Material Palette’ye bir ilham kaynağı diyecek kadar ileri gidemeyiz. Fakat bu kaynak material designınızın ihtiyacı olan parlak renk paletini bulabileceğiniz harika bir kaynaktır. Bu kaynak ile herhangi iki rengi seçebilirsiniz ve daha sonra material designın en iyi uygulamalarına bağlı olarak web siteniz için yeni bir renk paleti oluşturabilirsiniz.
- Google’s Material Design Kaynakları (bonus kaynak)
Tüm material design ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek başka bir bonus kaynağımız da Google Design. Şüphesiz ki Google Design web sitesi harika bir material design örneğidir. Bu kaynağın en önemli özelliği, tüm Google kaynaklarının Google tasarımcılarına ve geliştiricelerine, web sitelerinde ve uygulamalarında harika material designı oluşturmaları için yardımcı olması ve destek sağlamasıdır.
Sonuç
Google 2014 yılında Material Design dilini duyurdu, kendi misyonları gereği her zaman son kullanıcı ön planda tutuldu. Uygulama (daha sonradan web) tasarımı nasıl geliştirilirse navigasyon ve UX sezgisel bir hal alırdı? Google için çözüm son derece basitti: geçmişte yaptıklarını unutma ve üzerine güncel hayattaki kaliteyi ekle.
Yeni bir çalışmaya başlamaya hazır olduğunuz zaman, Google’ın esaslarına ve teknik özelliklerine biraz zaman ayırın. Bunu yaptığınız zaman çalışmak için sağlam bir temeleniz olacaktır. Bunun ardından sıra tasarımınıza geldiğinde, yukarıdaki material design kaynaklarını kullanabilirsiniz. Böylelikle tasarım süreciniz için ilham almış olursunuz ve kendi material designınızı benzersiz bir yöne çevirmiş olursunuz.
Sizce material design kalıcı mı olacak, yoksa sadece geçici bir heves mi? Lütfen düşüncelerinizi aşağıdaki yorum bölümünde bizimle paylaşın.