IHS Blog

2015’in En Heyecan Verici Linux Cihazları

2015-teknoloji-urunleri

2015 Linux için Uluslararası Tüketici Elektronik Fuarı’nda (CES) yaptıkları gövde gösterisiyle başlamıştı. Yılsonu itibarıyla ise piyasada artık Linux’la çalışan birçok harika cihaz bulunmakta.

  1. MyCroft

MyCroft Linux

MyCroft açık kaynaklı bir yapay zeka cihazı. Raspberry Pi 2 ve Arduino donanımlarından oluşan MyCroft birçokları tarafından Amazon’un Echo’suna alternatif olarak gösteriliyor. Proje için çok başarılı bir Kickstarter kampanyası gerçekleştirildi ve 127.520 dolar toplandı.

Ürünün Kickstarter sayfasında “MyCroft dünyanın ilk açık kaynaklı, açık donanımlı ev yapay zeka platformu,” yazıyor.

Açık kaynaklı bir platform olduğu için MyCroft’la yapılabilecek pek çok şey var. Üçüncü parti geliştiriciler cihazı Facebook gibi internet sitelerine bağlayabiliyorken, kullanıcılar Facebook durumlarını MyCroft’la konuşarak güncelleyebiliyorlar. Geliştiriciler cihazı Philips HUE akıllı lambalar, Roomba elektrikli süpürgeler gibi donanımlara bağlayabiliyor, sesli komutlarla kumanda edebiliyor.

  1. Raspberry Pi Zero

Raspberry Pi Zero Linux

Raspberry Pi başlı başına bir devrim. Proje sayesinde elinde muazzam bir bilgi işlem gücü olan ve bu güçle heyecan verici işler yapan yeni bir kitle oluştu. Cihazı geliştiren organizasyon olan Raspberry Pi Vakfı ise durmak bilmiyor. Bu yıl daha da güçlü bir Pi 2 çıkartan vakıf, 5 dolarlık bir Raspberry Pi Zero çıkartarak piyasayı iyice kızıştırdı.

Pi Zero, Pi’ın A+ modelinin yarısı büyüklüğünde ama bu ilk jenerasyon Pi’dan neredeyse iki kat daha güçlü. Cihazda bir Broadcom BCM2835 uygulama işlemcisi ve 512MB’lık LPDDR2 SDRAM bulunuyor. Ayrıca bir mini-HDMI soketi, işletim sistemi için bir mikroSD kart girişi, bir mikro-USB soketi, 40-pin GPIO ve kompozit video bağlantısı var. Bütün bunlar 65mm x 30mm x 5mm’lik bir ebada sığdırılmış.

  1. Chromebit

Chromebit Google’ın HDMI girişli monitörleri Chrome OS ile çalışan bir masaüstü PC’ye dönüştüren ve geleceği bir hayli parlak cihazı. Chromebit esasında HDMI çubuğunun ucundaki bir PC.

Cihaz Chromebook Flip’te de bulunan CPU olan Rockchip Quad-Core RK3288C işlemciyle çalışıyor. ARM Mali-T624 GPU’su ve 2GB RAM’i var. İçindeki kablosuz ve Bluetooth çipler cihazın yakınındaki diğer cihazlarla daha kolay bağlantı kurmasını sağlıyor. Cihaz küçük boyutuna rağmen ortalama bir PC’nin yapabildiklerini yapacak güce sahip.

  1. Nvidia Shield Android TV

Nvidia Shield Android TV PlayStation ve Xbox gibi kaliteli oyun konsollarının ve Apple TV gibi set üstü cihazların bir karışımı olan bir cihaz. 8 core Nvidia Tegra X1 CPU ve 256 core Maxwell tabanlı GPU ile çalışıyor. Cihazın bellek arttırımını sağlayan bir mikroSD girişi var. Ayrıca hard disk bağlanabilecek ve VLC gibi medya oynatıcılarıyla film izlenebilecek USB girişleri bulunuyor. Ağ olanakları sayesinde ortak klasörler üzerinden PC’lerdeki dosyalara ulaşmak mümkün. Tüm Android cihazlarda olduğu gibi Google Play Store’dan web tarayıcıları ve desteklenen uygulamalar yüklenebiliyor.

Nvidia Shield Android TV oyun konusunda ise tam bir canavar. Tüm Google Play oyunlarına erişebilmenin yanı sıra, Nvidia’nın Shield oyunlarını oynayabilmek ve abone tabanlı GeForce Now hizmetini almak mümkün. Bu kadarla da bitmiyor. Bilgisayarlar Nvidia Shield’a bağlanarak Crysis gibi kaliteli PC oyunları da oynanabiliyor. Cihaz 4K’yı destekliyor ve Google sesli aramayla entegre.  

  1. Samsung Gear S2

Samsung epeydir kendi Linux tabanlı işletim sistemi olan Tizen üzerinde çalışıyordu. Bu yıl Tizen’le çalışan akıllı saatleri olan Samsung Gear S2’yi çıkarttılar.

Cihaz Samsung’un kendi Exynos3250 işlemcisiyle çalışıyor ve 512MB RAM’e, 4GB de belleğe sahip. 360 x 360’lık (302dpi) oldukça net bir göstergesi var. Cihazın yenilikçi arayüzü ve tasarımı birçok kişiden övgü aldı. Gear S2 ile ilgili en iyi şey ise, diğer Samsung akıllı saatlerin aksine, sadece Samsung akıllı telefonlara bağımlı olmaması. Cihaz desteklenen tüm Android cihazlarla çalışıyor.

  1. Dronelar

Seveni kadar nefret edeni de olsa da, dronelar kalıcı olacağa benziyor. Linux’la çalışan dronelar ise piyasadaki en kaliteli cihazlar konumunda. Bu yıl Erle-Copter Snappy Ubuntu Core’la çalışan bir akıllı drone üretti. Ubuntu’nun sponsoru olan Canonical’ın blogunda Snappy sayesinde dronelarının “otomatik olarak kendini koruduğunu ve uygulama mağazasından indirilebilecek birtakım ek özelliklerle geliştirilebileceğini” yazıyor. Bu droneu diğerlerinden ayıran özellik ise kullanıcılarının cihaza drone uygulamaları yükleyebiliyor olması.

Ubuntu, Çinli drone üreticisi DJI’ın dronelar için daha güçlü bir donanım sunan ve Ubuntu Linux’la çalışan cihaz içi bir bilgisayar olan Manifold’u üretmeye başlamasıyla birkaç basamak birden yükseldi. Bunun yanında, önde gelen çip üreticisi Qualcomm ise dronelar için, Snapdragon Flight adında bir referans platformu geliştirdiğini duyurdu. Platformda Ubuntu üzerine kurulu Linaro Linux kullanılıyor.

  1. Akıllı TV’ler


Chromecast, Amazon Fire TV çubuğu ve Nvidia Shield gibi cihazların çıkmasıyla artık pahalı akıllı TV almanın bir anlamı kalmadı. Fakat TV üreticileri de kolay kolay pes edecek gibi görünmüyor. Linux kullanıcıları için iyi haber ise bu akıllı TV’lerin birçoğunda artık Linux tabanlı işletim sistemleri kullanılıyor olması. Samsung bu yılki CES’te Tizen’le çalışan 4K akıllı TV’lerini görücüye çıkarttı. Elektronik devi LG de 2016 yılındaki CES’e Linux tabanlı webOS 3.0’la çalışan akıllı TV’lerini getirecek.

  1. Chromecast Audio

Chromecast Audio ile normal hoparlörleri “akıllı hoparlörlere” dönüştürmek mümkün. Normal Chromecast’in aksine, bu cihazda bir HDMI girişi yerine 3.5 mm’lik bir audio girişi var. Hoparlörleri cihaza bağlamak yetiyor.

Cihazların birbiriyle eşleştirilmesi gereken bluetooth’un aksine, Chromecast’le aynı yerel ağ üzerindeki tüm cihazlardan müzik yayını yapılabiliyor.

Exit mobile version