Son yıllarda akıllı telefon sayısında düzenli bir artış yaşanıyor. Bu artış, mobil teknolojilerin dünyayı etkisi altına almasına ve mobil cihaz uygulamalarının hızla çoğalmasına sebep olmuştur. Teknolojinin gelişmesi ve üstün teknolojilerin ortaya çıkmasıyla birlikte yaygınlaşan mobil teknoloji; oyun ve pazarlama alanlarından, eğitim ve sağlık alanlarına kadar çok sayıda sektörü ve haliyle milyonlarca insanın yaşamını etkilemiştir. Mobil teknoloji, özellikle oyun sektörü üzerinde çok büyük bir etkiye sahiptir. Uygulama geliştiricileri, son teknolojiye geçiş ile birlikte son derece rekabetçi bir hal alan oyun pazarında başarılı olabilmek için şaşırtıcı işler ortaya koyuyorlar. Daha net olmak gerekirse; oyun sektöründe bir devrim yaşanıyor.
Artan Sosyal Katılım
Son yıllarda mobil oyun uygulamalarına çok daha fazla sosyal katılım gerçekleşti ve oyunlar sosyalleşmeye başladı. Bu tarz sosyalleşmeleri en çok kullananlar da şüphesiz yeni nesil oyun meraklıları. (WhatsApp nesli!) Eş zamanlı olarak oynanmayan oyunlar artık pek de moda değil. Günümüzün en çok kazanç getiren uygulamalarının ana hedefi, sürekli oynayan oyuncular ve yüksek bir sosyal katılım. Tüm bunlara rağmen hala oyun sektöründe hızlı, spontane, çevrimdışı ve eş zamansız olan uygulamalar da olacaktır ve bu uygulamalar yine pazarda önemli bir yer edinecektir. Bu tarz uygulamalar genelde güvenli olan ama rekabetçi olmayan bir deneyim sunar.
Bulut Tabanlı Oyun Uygulamaları
Günümüzde küçüklü büyüklü birçok mobil oyun geliştirme şirketi bulut tabanlı mobil oyun uygulamalarını tercih ediyor. Bulut tabanlı oyun uygulamaları, sosyal medya entegrasyonu için bulutu kullanan ayrı oyun motorları içerir. Mobil uygulama geliştiricilerinin en önemli hedeflerinden bir tanesi de bulutun önemli şeylere odaklanmasını sağlamaktır. Bunun için geliştiriciler, oyun uygulamalarını tasarlarken tasarımı bulutun ayırt edebileceği şekilde tasarlamışlardır.
Artırılmış Gerçeklik(AR) ve Sanal Gerçeklik(VR)
2017’nin mobil oyun trendleri ve bu konudaki çağdaş yaklaşımlar hakkında az da olsa bilginiz varsa, Artırılmış Gerçeklik(AR) ve Sanal Gerçeklik(VR) terimleri hakkında mutlaka az çok fikriniz vardır. Artırılmış Gerçeklik ve Sanal Gerçeklik teknolojileri oyun sektöründe atılmış dev adımlardır ve günümüzde herkes tarafından ilgiyle takip edilmektedir. Artırılmış Gerçeklik ve Sanal Gerçeklik, interaktif oyunlara dönüştürülebilir. Böylelikle konum belirleme gibi birçok gelişmiş teknoloji, oyun konusunda gelişme göstermeye devam edecektir. Bu durumun olumlu ve olumsuz çeşitli sonuçları olabilir. Bu oyunların avantajlarından bir tanesi, gerçek konumların bir mobil oyuna dahil edilebilmesi. Bir oyun geliştiricisi akıllıca davranarak bunu yapabilir ve bir oyunu daha interaktif hale getirebilir. Böylelikle hem ismini hem markasını büyütür.
Giyilebilir teknolojinin yaygın kullanımı, Artırılmış Gerçeklik araçlarının mobil uygulamalarda kullanımını kolaylaştırıyor. Mobil oyun geliştiricileri, giyilebilir cihazların ortaya çıkmasıyla birlikte fark yaratan oyun uygulamaları yapmak için son derece istekli oldular. Ayrıca giyilebilir cihazlarla birlikte, oyun içi bildirimler sunan oyunların sayısı da hızla arttı.
Google Analytics’i Kullanın
Marketini geliştirmek isteyen bazı oyun geliştiricileri, mikro segmentasyona yönelmekte ve oyunların performansını arttırmaktadır. Analytics, oyuncuların oyun içi davranışlarını temel alarak uygun çözümler sunmaktadır. İnteraktif oyunları tasarlarken Analytics’i kullanmak, oyunculara harika ve kişiselleştirilmiş bir deneyim sağlayabilir.
Mobil E-Spor Uygulamaları
Vainglory ve Clash Royale gibi oyunların başarıları, mobil oyun meraklıları için tasarlanan yeni nesil e-spor oyunlarının daha da büyüyeceğini işaret ediyor. Bu e-spor oyunları, bilgisayardakilere göre tamamen farklı. Bu aşamada oyun geliştiricilerinin dikkat etmesi gereken nokta ise, daha önceden yapılmış bir oyunun çakmasını yapmaktan kaçınmaktır.
Mikro Oyunlar
Mikro oyunlar, son günlerde oldukça yaygınlaşmıştır. Bu oyunlar, daha büyük oyunlar ile birlikte açılan mini oyunlardır ve bu mini oyunların ayrı ayrı yüklenmesine gerek yoktur. Kolaylıkla erişilebilirler ve genelde oyuncular arasındaki rekabeti arttırmaya yöneliktirler. Bu oyunlar, oyuncuları oyuna daha fazla bağlama potansiyeline sahiptir.
İleri doğru baktığımızda görüyoruz ki mobil oyunlar zamanla çok daha kaliteli olacak. Birçok sebepten dolayı mobil oyunlar, 2017 yılının geri kalanında geliştiriciler için benzersiz bir rekabet ortamı yaratacak. Tüm bu gelişmeler, reklam ve gizlilik gibi bazı önemli hukuksal tartışmaları beraberinde getirebilir. 2016 yılı, oyun sektörü ve oyun teknolojileri açısından son derece önemli bir yıldı. Öngörülere göre 2017 yılında mobil oyunculuk bu gelişmeler ile yetinmeyecek ve bir devrim yaratacak.
1 yorumlar
mobil oyun piyasası gelişirken ülkemiz bu piyasanın gerisinde kalmamalı. Yeni mobil oyun yapan kişi ve şirketlerin sayısı artarsa rekabet daha güzel oyunların çıkmasına vesile olacak greengatecomp.