IHS Blog

6 Adımda Web Sitenizi Nasıl Satabileceğinizi Öğrenin

satilik-web-site

Web Sitenizi Nasıl Satabilirsiniz?

Bir süredir bir web sitesine sahipsiniz fakat artık eskisi kadar heyecan duymuyor musunuz? Ya da belki de satmak amacıyla bir web sitesi inşa ettiniz ve artık elinizden çıkarmak mı istiyorsunuz? Nedeni hiç fark etmeden herhangi bir sebepten dolayı sitenizi satmak istiyorsanız ve nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız, aşağıdaki adımları takip ederek programlı bir şekilde ilerleyebilir ve kontrollü bir satış işlemi gerçekleştirme şansınızı artırabilirsiniz.

  1. Web Sitenizi Hazırlayın

Kar getirisi yüksek olan bir web sitesi yayınlamak, birkaç reklam eklemekten ve birkaç link bırakmaktan çok daha fazlasını gerektirir. Yani web sitenizi hem gelir elde etmek için hem de kullanıcı deneyimini geliştirebilmek için optimize etmelisiniz.

Kar potansiyelini maksimize eden ve iyi bir tasarıma sahip olan web siteleri satılırken diğerlerine nazaran çok daha yüksek fiyat seviyelerine çıkabilir. Peki web sitenizi nasıl optimize edebilirsiniz?

Sitenizin hızını ve performansını artırmak için yapacağınız işlemler bile fiyat konusunda bir etki yaratacaktır. Sitenizi ne kadar mükemmel hale getirirseniz, satış sonrası o kadar çok para kazanırsınız.

  1. Sitenizin Değerini Artırın

Sitenizi değerli olduğu bir anda elde çıkarmak en uygunudur. Eğer sitenizden elde ettiğiniz gelir ve sitenizin değeri düşüyor ise satmadan önce tekrar değerini artırmak için vakit geçirmelisiniz.

Sitenizin trafiğinin büyük kısmı tek bir kaynak üzerinden geliyorsa bu kaynakları çeşitlendirmek iyi bir fikir olabilir. Trafiğinizin çoğu ücretli trafik kaynaklarına aitse sosyal medya ya da SEO’yu da deneyebilirsiniz. Böylelikle bir kaynağınızın başına bir şey geldiği zaman tüm kaynaklarınızı kaybetmezsiniz ve siteniz hayatta kalmaya devam eder.

  1. Web Sitenizi Çok Kişiselleştirmeyin

Web sitenizle aranızda çok büyük bir bağlılık varsa satmak zor olabilir. O yüzden süreçten tamamen çıkabilecek şekilde sisteminizi oturtmalısınız. Ya da tamamen çıkmasanız da sitede belli bir oranda çalışmaya devam edebileceğinizi gösteren bir sözleşme hazırlayabilirsiniz. Ama sözleşmede bu durumu açıkça belirtmeniz gerekiyor. Örneğin, bir danışman gibi yardımcı olmaya devam edebilirsiniz, fakat aşamalı olarak yavaş yavaş sitedeki etkinliğinizi yok etmelisiniz.

  1. Geliri ve Trafik Verilerini Belirtin

Web sitenizin geçmiş dönemlerdeki gelirini ve trafik verilerini saklayın. Bu konuda tamamen dürüst olmalısınız. Verileri ve geliri saklama konusunda en sağlıklı yöntem Google Analytics ve Google AdSense hesaplarınızdan almış olacağınız ekran görüntüleri olabilir.

Unutmayın, elinizde doğru veriler yoksa sitenizin değerini tam ve doğru olarak belirleyemezsiniz.

  1. Web Sitenizin Değerini Belirleyin

Sitenizin değeri, alıcının yatırım değerine(roi) dayanır. Sitelerin çoğu, yıllık kazançlarıyla orantılı şekilde değerlenir. Örneğin düzenli olarak her sene 100.000 TL kazanan bir web sitesi her yıl 1 kat değerlenir. Bu web sitesi 100.000 TL kazandığı bir senenin ardından gelen senede 200.000 TL kazansaydı 2 kat değerlenebilirdi.

Alıcılar web sitenizi satın almadan önce web sitenizin yıllara göre artan kazancını inceleyecektir. Ayrıca birden fazla trafik kaynağınızın olması, mevcut sistemler ve tüm gelir kaynaklarını incelerler.

  1. Doğru Satış Platformunu Seçin

Yukarıdaki adımların tümünü yaptıktan sonra artık sıra sitenizi vitrine koymaya geldi. Sitenizi satabileceğiniz  Flippa ve Empire Flippers gibi birçok çevrimiçi platform var. Ayrıca bu gibi platformların birçoğu açık artırma yapmanıza da olanak veriyor. Bu platformlardan bir tanesine web sitenizi yerleştirin ve beklemeye başlayın.

Eğer bir açık artırmayı tercih ederseniz unutmayın ki tekliflerin çoğu açık artırmanın sonlarına doğru gelecektir. Ayrıca bazı teklifler aldığınızda hemen sitenizi satmamaya da dikkat ediniz. Çünkü bir sonraki teklifin daha düşük olma ihtimali çok düşüktür.

Yukarıda değindiğimiz adımları takip ederek sitenizi güzel bir fiyata satabilirsiniz.

Exit mobile version