IHS Blog

API Nedir? Kullanım Alanları ve Özellikleri

api-nedir

 

Günümüzde verileri işlemek ve farklı şekillerde kullanabilmek adına çeşitli programlama dilleri ve veritabanı yapıları kullanıyoruz. Ancak daha büyük yapılarla çalışırken sadece programlama yaparak belirli veri setlerine ulaşmak veya belirli işleri yapmak yerine ihtiyaca yönelik esnek ve tüm veri setlerini organize edebileceğiniz bir yapıdan bahsedeceğiz. API‘lar.

API Nedir?

API, uygulama programlama arayüzü (application programming interface) anlamına gelir. Arayüz, birçok farklı varlığın birbiriyle etkileşime girebileceği bir platform veya yüzey gibidir. Temel olarak bir API: bilgisayar programlarının bir sistem üzerinde veya uzak sistemlerde birbirleriyle etkileşime girmesi için kullanılan bir arayüzdür.

Tüm bunlar, tek başlarına bir API’ya karşılık gelmez, ancak bir API ile etkileşime girmek için kullanılabilirler.

İyi bir şekilde dokümante edilmiş bir API, bir geliştiricinin hayatını kolaylaştırabilir. Bir yazılımcının verileri elde etmek için başka birinin sistemindeki (hatta kendi sistemindeki) bir veritabanına ulaşmak için kendi programına ihtiyacı olduğunu varsayalım. Bu veritabanı bağlantısını kolaylaştırmak için bir arayüz (veya program içinde bir grup fonksiyon) yazması gerekir, böylece gereken her yerde program için gerekli bağlantılar kurulabilir.

Temel olarak, arayüzün tekrar üretilebilir etkilere sahip olması gerekir. Bu arayüzü  üretmek için çok çalışmak ve kodlama yapmak gereklidir. İşin iyi yanı şu ki; bir API, yazılım geliştiricileri bir arayüzü sıfırdan yazmak zorunda olmaktan kurtarıyor. En popüler programlama dillerinde bu amaçla yerleşik API’ler bulunur. Bu durum da, API’lerin yazılım dünyasını nasıl daha kullanıcı dostu hale getirdiğinin sadece bir örneğidir.

API İçin Gerekli Dokümantasyonlar

Çoğu bilgisayar programı dokümante edilmiştir, ancak bu işlem bir zorunluluk değildir. Örneğin, yalnızca sizin kullandığınız bir program yazdıysanız, bu yazılımını nasıl çalıştığını zaten bildiğiniz için dokümante etmeye gerek duymazsınız.

Programınızı başkalarıyla da paylaşmayı planlıyorsanız, muhtemelen onların nasıl kullanacaklarını öğrenmeleri için programın işleyişini anlatmak istersiniz. Bununla birlikte, API’lerin dünyasında dokümantasyon gereklidir. Bir API’nin amacı, diğer sistemlerin ve programların etkileşime girebileceği bir arayüz oluşturmaktır. Dokümantasyon olmadan bir API hiçbir işe yaramaz çünkü kimse onunla nasıl çalışacağını bilemez. Bu da yeterince önemli bir neden…

API Çağrıları, Sınırlamaları ve Kısıtlamaları

Bir kişinin “API çağrısı – API çağırmak” hakkında konuştuğunu duyarsanız, bu temel olarak bir API’ya bağlanmak veya onunla bir şekilde etkileşim kurmak istediği anlamına gelir.

Örneğin, bir programlama dilinde yerleşik bir API kullanmak, bu çağrının gerçekleşmesi için bilgisayarınızın sadece yerel kaynaklarını kullanmasına ihtiyaç duyar. Ancak bazı API çağrıları uzak sistemlere yapılır ve üçüncü tarafların da kaynaklarına ihtiyaç duyar. Örneğin, Google Haritalar API’sına ulaşmak, Google’ın çağrınızı alması ve istediğiniz verileri size sunması için bazı kaynakları harcamasına neden olur. İlk başta kullanılan bu kaynaklar az miktarda olabilir, bu yüzden belirli bir noktaya kadar ücretsiz olacaktır; ancak uygulamanız saniyede binlerce çağrı yapmaya başlarsa, Google tüm bu çağrıları cevaplama karşılığında size büyük bir fatura göndermek istediğinde yani ücretlendirmelerle karşılaştığınızda şaşırabilirsiniz.

Bu duruma düşmemek için; bir geliştiriciyseniz, kesinlikle uygulamanızın API’lara gerekenden fazla çağrı yapmadığından emin olmak için dikkatle kontrol edin. Programınızı farklı konumlarda kullanan farklı kişiler varsa, kendi API anahtarlarını oluşturmalarını isteyin. Bir API anahtarı, kaynakları belirli bir kişi veya ilgili uygulama ile sınırlar.

Popüler API örnekleri

API’ları ve nasıl çalıştıklarını daha iyi anlamak için bazı popüler örnekleri inceleyebiliriz.

Python Veritabanı API’ı

Popüler Python programlama dilinin kendi veritabanı API’sı vardır. Bu arayüz, Python yazılımcılarının, uygulamalarını MySQL gibi veritabanı yazılımlarına bağlamasını ve benzerlik seviyelerini korumasını sağlar. Veritabanı API’sı, tüm programların ortak kullanabileceği standart bir fonksiyon grubu sağlar. Bu şekilde, bir veritabanıyla ilgili proje üzerinde çalışan bir yazılım geliştirici, başka bir veritabanı içeren farklı bir projeye atanabilir ancak konuyu hemen kavrayabilir çünkü kodlar, parametrelerde sadece küçük farklılıklar içerse bile hemen hemen aynı olacaktır.

Google Geliştirici API’ları

Kim Google’dan daha fazla veriye sahip ki? Belki Facebook? Her gün çeşitli Google ürünleri kullanıyoruz. Beğensek de beğenmesek de, Google, internette gerçekleşen neredeyse her şey hakkında değerli verilere sahiptir. Ve elbette, çok çeşitli API’ler de sunmaktadır, böylece üçüncü taraf programlar tüm bu verilerle etkileşime girebilmektedir.

Google Haritalar, Analytics, Takvim, YouTube ve hemen hemen her Google uygulaması için bir API mevcuttur. Ve hepsi de Google API aracılığıyla kendi özel uygulamanıza entegre edilebilir.

Twitter ve Facebook API’ları

Twitter, Facebook ve diğer popüler sosyal medya araçlarının her yerde karşınıza çıktığını fark etmiş olmalısınız? Apple kullanıcısıysanız, doğrudan bilgisayarınızdaki bir uygulamadan tweet atabileceğinizi fark etmiş olabilirsiniz yani artık internet tarayıcınız üzerinden giriş yapmanıza gerek yok. Bu nasıl mümkün olabilir?

Yüksek ihtimalle bilgisayarınızda gördüğünüz uygulama, Twitter’ın API’sına entegre edilmiştir. Böylece internet tarayıcınızı açmadan diğer tweet’leri görüntüleyip kendi tweet’lerinizi de yayınlamanıza imkan veriyor. Benzer şekilde, Facebook, hepsini kendi geliştirmemiş olsa da birçok farklı uygulama üzerinden durum güncellemeleri yapmanıza imkan verir. Çeşitli platformlarda API bağlantıları kurmak bunu mümkün kılar.

API’lar ile Çalışmaya Başlamak

API kullanmaya hazır olduğunuzu düşünüyor olabilirsiniz. Karşılaşacağınız tek sorun, çalışmaya başlamak için kullanabileceğiniz bir API’a ve bu API’ları bulabileceğiniz iyi bir yere ihtiyacınız olacağıdır. Bunun için, RapidAPI Marketplace’e göz atmanızı öneririz. Bu platformda, yazılımlarınıza entegre etmek için birçok açık kaynak veya ücretli API seçeneklerine göz atabilirsiniz.

Sonuç olarak;

API’lar eğer kullanabilirseniz, size farklı kaynakları kullanarak kendi özel uygulamanızı oluşturmayı ve bunları paylaşmayı sağlar. Siz de bu konuda kendinizi geliştirerek kendi özel uygulamanızı oluşturabilir, hatta bundan gelir sağlayacak bir yapı bile oluşturabilirsiniz. Geliştiricilerin dünyasında tek sınır sizin koyduğunuz sınırdır…

Exit mobile version