Web Sitesi Tasarlarken Sık Sık Yapılan Tasarım Hatalarından Kaçının
Günümüzün yoğun çalışma temposunda benzersiz ve ilgi çekici bir web sitesine sahip olmak bir seçenek olmaktan çıkmış ve bir zorunluluk haline gelmiştir. Bu zorunluluk en çok, daha büyük ve daha zorlu işletmelerle rekabet etmek için gerekli olan kaynaklara sahip olmayan küçük ve orta ölçekli işletmeler için geçerlidir.
Birçok işletme sahibi, bir web tasarımcısıyla çalışmamak için kendi web sitesini tasarlıyor. Böyle bir çabaya girmelerinin temel nedeni, kendi pazarlama stratejilerinin yönetimini sürdürürken aynı zamanda harcamalarını azaltmak istemeleridir. Farkında olmadıkları şey ise, böyle bir girişimde bulunmalarının, gelecekte şirketlerinin itibarını zedeleyecek kötü sonuçlar doğurabilecek olmasıdır.
Bir Web Sitesi İyi Tasarlanmamışsa Ne Olur?
Küçük ya da orta ölçekli işletmelerin sektör liderleriyle eşit koşullarda rekabet edebilmesi mümkün değildir. Pazarlama kampanyalarının katı bütçeleri, fon ve kaynakların yetersizliği gibi çeşitli engeller küçük işletmelerin daha büyük rakipleriyle rekabet etmesini önlemektedir. Bu yüzden küçük işletmelerin oluşturacağı web siteler, markalaşma ve pazarlama başarısı için oldukça önemlidir. Bir web sitesinin görünümü, ziyaretçiler üzerinde kalıcı bir izlenim bırakmak açısından son derece önemlidir. İyi bir görünüme sahip olmayan işletmeler için bu durum olumsuz bir izlenim oluşturacaktır. Kötü tasarlanmış olan bir web sitesi, bir şirketin müşteri tabanını sürekli olarak kaybetmesi anlamına gelir.
Kaçınılması Gereken Web Tasarım Hataları
Tasarımı Çok Gösterişli Yapmayın:
Çoğu kişi bir web sitesi tasarımının hangi noktadan sonra aşırıya kaçtığını bilmiyor. Gösterişli bir web sitesi tasarımı ziyaretçileri sitenize çekebilir. Fakat web sitenizde kolayca dolaşabilmelerine ve tüm ayrıntıları kolaylıkla anında bulmalarına yardımcı olmalısınız. Ayrıca içinde çok fazla görüntü, metin ve flash animasyon olan web siteleri gezmeyi güçleştirir ve ziyaretçilerin kafasını karıştırır.
Belirsizlikleri Önleyin:
Birçok web sitesi olması gerekenin aksinde davranıyor ve kendi web sitelerinde gerekli bilgileri paylaşmıyor. Böylelikle ziyaretçilerine eksik bilgiler sunuyor. Tasarım yaparken sadelik genelde işe yarar fakat dikkatli bir şekilde yapılması gerekiyor. Web sitesi müşteri hizmetlerine özen göstermelidir. Ve bununla yetinmeyip şirket bilgileri, ürün bilgileri ve hizmetler hakkında da özenli olmalısınız. Web sitesinizin içeriği, müşteri gereksinimlerine cevap vermeli veya en azından bu gereksinimleri direkt olarak çözüme yönlendirmelidir.
İçerikleri Etkin Kullanın:
Uygun ve kaliteli içerikler yayınlamak, iyi SEO sıralamaları yakalamak için son derece önemlidir. İçerikler esasen bir şirketin pazarlama stratejisinin parçasıdır. Fakat bunun dışında içerikler ayrıca, web sitenizin ziyaretçilerine şirket hakkında bilgiler verir ve ziyaretçilerinizi sektörün ürün ve hizmetleri hakkında haberdar eder. İçerikler; orijinal, benzersiz ve özgün olmalıdır. Bununla birlikte düzenli olarak güncellenmelidir.
Gezinme Sorunlarını Engelleyin:
Gezinme sorunları web sitelerinde sık sık görülen sorunlardan bir diğeridir. Eğer bir web sitesinde konumu belirtilmemiş yerler varsa bu durum işiniz için korkunç sonuçlara sebep olabilir. Web sitenize ilk kez gelmiş olan potansiyel müşterileriniz, web sitenizdeki tüm bilgilerin doğru ve güncel olmasını ister. Böylelikle gezinmek onlar için kolaylaşır. Bir ziyaretçi web sitenizde gezinirken zorluk çekiyorsa, teknik problemler ile karşılaşıyorsa ya da web sitenizin arama çubuğunu bulamıyorsa genellikle başka bir web sitesine gitme eğilimi gösterir.
Belirli Bir Kitleyi Hedefleyin:
Belirli bir kitleyi hedef almak, birçok başarılı işletmenin kilit faktörlerindendir. Özellikle küçük ya da orta ölçekli işletmeler için bu faktör daha da önem taşımaktadır. Bir web sitesinin yapısı, stili ve düzeni belirli bir müşteri kitlesini etkileme konusunda önemli bir etkiye sahiptir. Bir web sitesi eğlenceli olabilir ya da sunduğu ürün ve hizmetlerin yapısına bağlı olarak son derece resmi ve profesyonel de olabilir.
Reklamları Yerleştirirken Dikkat Edin:
Web sitenizde reklamlara izin veriyor olmanız bazen bir zorunluluk olabilir. Reklamlar blogların ana gelir kaynaklarından bir tanesidir. Fakat içeriğiniz ile yan yana eklediğiniz reklamların pozisyonuna ve düzenine dikkat etmelisiniz. Web sitenizde çok fazla reklam, pop-up ya da flash animasyonu (özellikle yüksek sesli olanlar) bulundurmanız çok rahatsız edici olabilir. Bu gibi durumlar şirketinizi için önemli kayıplara neden olmaktadır. En azından açılan pop-upların kolayca kapatılabiliyor olmasına dikkat edilmelidir.
İyi bir web sitesi, bir işletmenin (özellikle küçük ya da orta ölçekli olanların) marka imajını ve pazarlama stratejilerini geliştirmesinde önemli bir rol oynar. Bu yüzden web sitenizi tasarlarken özen göstermelisiniz.