Web sitelerinin birçoğu için hayatta kalmak arama motoru trafiği ile doğru orantılıdır. Trafik arttıkça hayatta kalma süreleri de artar. Bu da SEO (Search Engine Optimization)‘nun ne kadar önemli olduğunu destekliyor. Fakat daha iyi SEO dereceleri elde etmek için Black Hat yöntemini tercih ederseniz uzun vadede çok büyük zararlar görebilirsiniz.
Haberimizin geri kalanında black hat SEO’nun tam olarak ne olduğunu anlatacağız ve ceza almamak için kaçınmanız gereken tekniklerden bahsedeceğiz. Haydi başlayalım!
Black Hat SEO Nedir?
Black Hat SEO, etik olmayan yaklaşımları kullanarak bir web sitesinin arama motoru sonuç sayfalarındaki (SERP) sıralamalarını yükseltmesi işlemidir. Teoride en ilgili sonuçların sıralamalarda en yukarıda yer alması gerekiyor fakat arama motorları da kusursuz olmadığı için hala sıralamalarda oynamalar yapılabiliyor.
Örneğin; sayfalarınızı anahtar kelimelerle doldurarak arama motoru sonuç sayfalarında üst sıralarda konumlandırabilirsiniz. “keyword stuffing” tekniği olarak bilinen bu yöntem arama motorlarında gerçekten de iş görüyor. Fakat fark edildiği anda web siteniz arama motorları tarafından cezalandırılıyor. Bu black hat SEO’ya bulaşmanın olası sonuçlarından sadece bir tanesi. Diğerlerine göz atalım:
- Uzun vadede sıralamanızı bozabilir. Arama motorlarının algoritmalarının ne kadar geliştiğini bir düşünün. Mutlaka bunu fark edeceklerdir.
- Algoritma güncellemeleri trafiğinizi tamamen yok edebilir.
- İçeriğinizin kalitesi düşer. Tecrübelerimize göre black hat SEO ile arasını sıkı tutan web siteleri genellikle kalitesiz içerikler sunuyor.
Black hat SEO’yu daha iyi anlayabilmeniz için bir örnek verelim; egzersiz ekipmanları hakkında 2 adet blogunuzun olduğunu varsayalım. Bu bloglardan bir tanesi harika makaleler, incelemeler ve kıyaslamalar yapıyor. Anahtar kelimeler de iyi araştırılarak sınırlı sayıda kullanılıyor. Diğer blogunuzda ise içerikleriniz kalitesiz ve çeşitli forumlardan ve rakiplerden alınmış içeriklerle dolu. Bunların üzerine bir de anahtar kelimelerle donatılmış. Ayrıca çeşitli sitelere linkleriniz rastgele olarak alakasız şekilde yerleştirilmiş.
İkinci blog en başta çok daha fazla ziyaretçi çekebilir. Fakat bu ziyaretçilerin sadece birkaçı geri dönecektir. Fakat ilk blogunuz birkaç ay sürse bile daha iyi trafik çekmeye başlayacaktır. Ayrıca trafik kaybetmek gibi bir endişeniz asla olmayacaktır.
Black Hat SEO Tam Olarak Nasıl Görünüyor? Kaçınmanız Gereken 6 Teknik
Black hat SEO teknikleri çoğu durumda kolaylıkla uygulanabilir. İşte bu tekniklerden en popüler 6 tanesi:
- Anahtar Kelime Doldurma (Keyword Stuffing)
Anahtar kelime doldurma işlemlerine az önce değinmiştik. Bu yüzden direkt olarak bir örnek verelim: “2018’in en iyi koşu ayakkabıları” üzerine bir blog yazısı hazırladığınızı düşünelim. Bu yazıda sürekli olarak anahtar kelimeyi şu şekilde tekrarladığınızı varsayalım;
“2018’in en iyi koşu ayakkabıları gerçekten de merak konusu. 2018’in en iyi koşu ayakkabılarını bulmak bu yüzden biraz güç. 2018’in en iyi koşu ayakkabılarını seçmeye çalışırken yanlış ayakkabı seçerseniz ayaklarınızı rahatsız edebilir.”
Bir ziyaretçi asla böyle bir şeyi okumamalıdır. Anahtar kelimeleri ne sıklıkla kullanmanız gerektiğine dair somut bir ölçüt olmasa da mantıklı cümleler ile sınırlı sayıda kullanmak daha doğru olacaktır. Yeterli sayıda kullandığınızdan emin değilseniz ve kullandığınız anahtar kelimelerin iş görüp görmediği konusunda kafanızda soru işaretleri varsa Yoast SEO gibi bir eklentiyi kullanarak anahtar kelimelerinizi test edin.
- Link Sahteciliği
Arama motorları sıralamaları belirlerken diğer web sitelerinden alınan linklere oldukça önem vermektedir. Çünkü diğer web sitelerinden ziyaretçilerin gelmesini içeriğinizin iyi olmasının bir sonucu olarak düşünürler. Fakat birçok kişi backlinkleri suistimal ediyor ve aslında ihtiyacınız olmayan linkleri tıklamanız için önünüze sunuyor. Web site sahipleri kendi web sitelerine ziyaretçi çekmek için bu konuda yatırım dahi yapıyor. Her ne kadar ilk etapta ziyaretçileri artırsa da zamanla arama motorları bu backlinkleri spam olarak değerlendirecektir ve cezalandırma yöntemini tercih edecektir.
- Makale Sahteciliği
‘Makale sahteciliği’ ile anlatmak istediğimiz, benzer konulardaki çeşitli makalelerden bazı kısımları almak ve yeni bir içerikmiş gibi birleştirmektir. Sizinle benzer konularda makaleler yazan birçok kişinin olduğunu biliyoruz. Fakat yine de özgün makaleler yazarak orijinal içeriğinizle öne çıkmayı denemelisiniz. Makale sahteciliği etik olmanın da ötesinde arama motorları tarafından uzun vadede cezalandırılmanız anlamına gelir.
- Markup Spamı
Schema markup, arama motorlarının sayfanızı daha iyi anlamasını sağlayan bir kod türüdür. Schema markup ile meta açıklamalarınızı sıfırdan düzenleyebilir ve zengin snippetler haline getirebilirsiniz.
Bu kısımlardan arama motorlarına ne kadar çok bilgi verirseniz o kadar tıklanma oranlarınız ve sıralamalarınız artar. Bu yüzden bunların kullanılması tavsiye ediliyor. Schema markup için anahtar kelimeleri kullanmak da tavsiye edilen bir başka nokta. Fakat bu alanlarda spam anahtar kelimeleri asla kullanmamalısınız. Yukarıda söylediklerimizi hatırlayın.
- Site Zinciri
Site zinciri, arama motorlarına aslında olandan daha popüler olduğunu inandırmaya çalışan kişilerin kullandığı ve web sitelerini birbirleriyle linkledikleri tekniklerdir. Oldukça basit ve mantıksız olan bu teknikten elde edilecek geri dönüşler pek olumlu sonuçlar doğurmaz. Sonuçta arama motorları sadece backlink sayısına bakmıyor, aynı zamanda içerik kalitesine de bakıyor.
Sadece kaliteli içerikler sunarak ve gerçek backlinkler alarak başarılı olabilirsiniz. Bu konuda nasıl başarılı olabileceğinizi öğrenmek için bu haberimize göz atabilirsiniz.
- Spam Blog Yorumları
Son olarak en çok kullanılan ve en az etkisi olan black hat SEO tekniğinden söz edeceğiz. Birçok durumda içeriğe benzer yorumların eklenmesi amaçlansa da bu spamlar çok büyük oranla diğer ziyaretçiler tarafından fark edilir. Aynı şekilde arama motorları da bunları çok geçmeden fark edecektir.
Sonuç
Web sitenizin organik trafiğini artırmak biraz zaman alacaktır. Konu SEO ise yapabileceğiniz çok şey vardır fakat hiçbiri kısa vadeli değildir. Başkaları size bu konuda farklı fikirler verse de asıl amacınız en iyi içerikleri sunmak olmalıdır.