Büyük veri, bulut ve mobilite stratejilerini uyumlu bir şekilde kullanan şirketler, bu teknolojileri benimsemeyen muadillerine oranla %53 daha hızlı büyüyor.
Orta ölçekli şirketlerin %73’ü depolanmış verilerinin karmaşıklığı yüzünden daha iyi çıkarım yapabilecekleri büyük veri analiz uygulamalarına ve araçlarına ihtiyaç duyduklarını söylüyorlar.
Orta ölçekli şirketlerin %41’i pazarlama hedeflerini belirlemek için büyük veriyi kullanıyor.
Orta ölçekli şirketlerin güvenlik bütçelerinin %54’ü tehditlere karşı alacakları güvenlik önlemlerine ayrılıyor.
Bunlar ve benzeri birçok analiz Dell’in geçen hafta TNS Research ile birlikte yayınladığı ikinci yıllık Küresel Teknoloji Kullanımı Endeksi’nden (GTAI 2015) alındı. Küresel Teknoloji Kullanımı Endeksi 11 ülkeden orta ölçekli kuruluşların IT ve idari yetkilileri arasında yaptığı ankette 100 ila 4999 çalışanı olan şirketleri temsil eden 2900 IT personeli ve yöneticiyle görüştü.
Endeksin amacı şirketlerin dört önemli teknolojiyi, bulut, mobilite, güvenlik ve büyük veri teknolojisini nasıl algıladığını, planladığını ve kullandığını öğrenmekti. Dell yaptığı anketin ilk sonuçlarını bu hafta yayınladı, 2016 boyunca da birçok yeni sonuç ve analiz yayınlayacak. Çalışmanın birinci bölümünün pdf’sine buradan ulaşabilirsiniz.
Araştırmanın dikkat çeken sonuçları arasında şunlar var:
– Büyük veri, bulut ve mobilite stratejilerini uyumlu bir şekilde kullanan şirketler, bu teknolojileri benimsemeyen muadillerine oranla %53 daha hızlı büyüyor. Büyük veri kullanan orta ölçekli şirketlerin büyüme potansiyeli diğer kuruluşlara oranla %50 daha fazla. Kendi Cihazını Getir (BYOD) mobilite stratejilerinin randımanlı kullanımı büyüme oranını bu konuda ağır veya verimsiz kalan şirketlere oranla %53 arttırıyor.
– Kuzey Amerikalı kuruluşların %73’ü verilerinin hacmi ve karmaşıklığı yüzünden büyük veri analizi uygulamalarına ve araçlarına ihtiyaçları olduğunu düşünüyor. Bu oran 2014’te %54’tü. Bu da orta ölçekli şirketlerin giderek daha fazla büyüyen veri depolarından nasıl daha iyi faydalanacaklarına yoğunlaştığını gösteriyor. Ayrı şirketler büyük veriden bu yıl (%69) geçen yıla nazaran (%64) daha fazla faydalandığını düşünüyor. Büyük veri kullanmanın en önemli faydaları arasında pazarlama hedeflerinin daha iyi belirlenmesi (%41), reklam harcamalarının optimizasyonu (%37) ve sosyal medya pazarlamasının optimizasyonu (%37) bulunmakta.
– Şirketlerin güvenlik bütçelerinin %54’ü tehditlere karşı alacakları güvenlik önlemlerine ayrılıyor. Dell ve TNS Research hem Kuzey Amerika’daki hem de Batı Avrupa’daki orta ölçekli şirketlerin yeni cihazları kullanabilmek ve rekabet anlamında avantaj elde edebilmek için güvenliğe öncelik verdiğini tespit etti. Kuzey Amerika’da, güvenliğe yönelik daha stratejik yaklaşımlar geliştiren şirketlerin oranı 2014 yılındaki %25’ten bu yıl %35’e çıktı. Batı Avrupa’da ise bu oran 2014 yılında %24’ken, bu yıl %30’a çıktı.
– Büyük veri girişimlerini destekleyecek IT altyapısı giderleri (%29) ve veri güvenliğine yönelik harcamalar (%28) büyük veri kullanımına geçişin önündeki iki temel engel olarak görülüyor. Orta ölçekli şirketlerin bulut kullanımına geçişinin önündeki en büyük iki engel ise harcamalar ve güvenlik.
– Fransa’da bulut kullanımına geçen orta ölçekli şirket oranı son bir yıl içerisinde %12 arttı. Bu, araştırma kapsamındaki ülkeler arasındaki en büyük oran. Anketin yapıldığı 11 ülke arasında, bulut kullanımına geçen orta ölçekli şirket sayısındaki en büyük artış Fransa’da görüldü. Fransız şirketleri bulut uygulamalarını ve platformlarını 2014 yılında %70 oranında kullanırken, bu rakam 2015 yılında %82’ye çıktı.