Wi-Fi bir yandan büyük bir rahatlıktır ama bir yandan da çok tehlikelidir. Aşağıdaki 7 maddede Wi-Fi bağlantısı üzerinden kimliğinizi nasıl kaptırabileceğiniz ve bu konuda ne yapmanız gerektiğini anlatıyoruz.
Ücretsiz hotspotları kullanmak
Hotspotlar her yerde bulunabilmekte. Sayılarının ise önümüzdeki dört yıl içerisinde dört katına çıkacağı tahmin ediliyor. Ancak oturum açma bilgilerinizi, e-postanızı, hatta daha gizli hesap bilgilerinizi almak için oluşturulan bu hotspotların çoğu hiç güvenilir değil. “Sniffer” adı verilen ve bağlantı üzerinden girdiğiniz tüm bilgileri alan yazılımı kullanan hackerlar bu bilgilerinizi ele geçirebilir. Sniffer kullanan hackerlara karşı en iyi savunma yöntemi VPN kullanmaktır. VPN girdiğiniz bilgileri şifreleyerek kişisel verilerinizi korur.
Online bankacılık
Ücretsiz Wi-Fi kullanarak online bankacılık işlemleri yapmanın tehlikeli olmadığını düşünebilirsiniz, fakat sibergüvenlik şirketi Kaspersky Lab’a göre dünya üzerinde 100’ün üzerinde banka hackerlar yüzünden şu ana kadar 900 milyon dolar kaybetmiş durumda. Bu da birçok kişinin ücretsiz Wi-Fi üzerinden online bankacılık işlemleri yaptığını gösteriyor. Eğer bir kahve dükkanındaki ücretsiz Wi-Fi bağlantısını kullanmak istiyorsanız tezgahtardan mutlaka tam Wi-Fi adını öğrenin. Dükkandaki başka biri router vasıtasıyla dükkanın Wi-Fi bağlantısının ismine çok benzer isimli bir açık bağlantı oluşturmuş olabilir.
Wi-Fi’yı sürekli açık tutmak
Telefonunuzun Wi-Fi bağlantısı otomatik olarak açıksa, farkında olmadan güvensiz bir şebekeye bağlanabilirsiniz. Eğer varsa telefonunuzun lokasyon bazlı Wi-Fi özelliğini kullanın. Bu özellik kayıtlı şebekenizden uzaklaştığınızda Wi-Fi’ınızı kapatacak, kapsama alanına geri döndüğünüzde yeniden açacaktır.
Firewall kullanmamak
Firewall sizin kötü amaçlı davetsiz misafirlere karşı ilk savunma hattınızdır. Firewallun amacı bilgisayarınıza giren iyi trafiğe izin vermek, hackerları ve kötü amaçlı yazılımları ise dışarıda tutmaktır. Bilgisayarınızın firewallunu yalnızca antivirüs programınızın kendi firewallu varsa kapatmalısınız.
Şifrelenmemiş web sitelerinde gezinmek
Ne yazık ki internetteki en popüler 1 milyon sitenin %55’inde şifreleme yoktur. Şifrelenmemiş bir web sitesi hackerların tüm veri aktarımlarını fark edilmeden takip edebilmesini sağlar. Tarayıcı programınız güvenli siteleri size gösterecektir (Mozilla Firefox’ta gri, Chrome’da yeşil bir kilit ikonu vardır.) Fakat güvenli web siteleri bile sizi ziyaret ettiğiniz sitedeki çerezleri kamusal ağlar üzerinden çalan sidejackerlardan koruyamaz.
Güvenlik yazılımını güncellememek
Eğer ağınızın güvenli olmasını istiyorsanız, routerınızın donanım yazılımını güncelleyin. Yapmanız gereken tek şey routerınızın yönetim sayfasına gidip bu seçeneği seçmektir. Böylece üretici firmanın internet sitesinden en son donanım yazılımını indirebilirsiniz.
Evdeki Wi-Fi bağlantısını güvenli hale getirmemek
Söylemeye gerek bile yok ama Wi-Fi bağlantınız için tahmin edilmesi kolay olmayan bir parola belirlemeli ve bağlantınızın varsayılan adını değiştirmelisiniz. Ayrıca MAC adresinizi filtreleyerek routerınızın yalnızca belli cihazlarını tanımasını sağlayabilirsiniz.