Dünya genelinde bilişim teknolojilerinin gelişiminde atılmış dev bir adım olarak görülen bulut teknolojisi nedir? Basit şekilde anlatmak gerekirse kendisi yeni nesil online depolama teknolojisi. Dünya genelinde cloud computing ismiyle bilinen bulut teknolojisi nedir ve nasıl kullanılır diye merak ediyorsanız konunun derinliklerine inmemiz gerekiyor. İletişim ve bilişim teknolojileri, bulut sistemiyle beraber yepyeni bir bakış açısı kazanmış görünüyor.
Bulut Teknolojisi Nasıl Çalışır?
Dijital bir ağı kullanarak çoklu sunucu bağlantıları gerçekleştirmeye bulut teknolojisi deniyor. Eski zamanlarda web sunucuları tek bir bilgisayarmış gibi çalışıyorlardı. Bu da bir noktadan sonra kullanıcı deneyimini düşürüp sitenizin yavaş çalışmasına ve ziyaretçi sayısının azalmasına neden oluyordu. Örnek vermek gerekirse sahip olduğunuz web sitenizin sunucusu aynı anda 500 kişiye cevap verebilme kapasitesine sahipti diyelim. Siteniz popülerleştikçe ziyaretçilerin sayısı artacak ve sunucunuz artık talebe karşılık veremeyecek duruma gelecekti. Bulut teknolojisi ne işe yarar sorusunun cevabı bu noktada devreye giriyor. Sisteminizi bulut bilişim uygulamalarına aktardığınız zaman, sisteminiz bir servis sağlayıcından güç alarak çalışan binlerce bilgisayarla beraber çalışmaya başlıyor. Bulut sistemini ortak olarak kullanan sitelerden bazıları popüler olur, bazıları ise daha az ilgi çeker ama tüm siteler aynı ağı kullanır. Popüler sitelere daha çok kaynak az bakılan domain’lere daha az kaynak ayıran bulut sistemi, ağ kullanan tüm sistemler arasında denge kurarak kullanıcı deneyimini maksimum değerlere yükseltir.
Bulut Teknolojisinin Avantajları
Bulut sisteminin en büyük getirilerinden biri, kişisel bilgisayarların iş yükünü azaltması ve bilgisayar hafızalarını büyük boyutlu uygulamaların yükünden kurtarmasıdır. Ortak bulut ağını kullanan internet kullanıcıları, uygulamaları bilgisayara yüklemeden ortak sunucu üzerinden çalıştırır. Bulut ağına bağlı kullanıcılar arasında bilgi yayılım hızı maksimize olur. Bulut ağını daha çok büyük şirketler, okullar ve resmi kurumlar kullanır. Creative Cloud, bulut ağına güzel bir örnektir. Bu ağa bağlı olan kullanıcılar, tasarım programlarının lisanlarını tek tek almak yerine çoklu şekilde edinebilir ve uygulamalara internete bağlı oldukları sürece ulaşabilirler.
Bulut Teknolojisi Nasıl Kurulur?
Kendi bulut ağınızı kurmak için IHS uzmanlarımızdan bilgi alabilirsiniz.