Bir web sitesi oluştururken içerik, tasarım ve işlevselliğin yanı sıra, hangi tip web hosting hizmeti kullanılacağı da verilmesi gereken en önemli kararlardan biridir.
Kuruluşun büyüklüğünden bağımsız olarak, geliştirme sürecinin erken aşamalarında müşterinizin veya müşteriniz adına sizin optimum performans, güvenlik ve konfigürasyon için nasıl ve nerede host edileceğine karar vermeniz gerekecektir. Bu noktada hangi web hosting hizmetinin seçileceğine müşterinin karar vermesi en doğrusu gibi gözükmekte. Web hosting hizmetinin tipi şirketlerin ihtiyaçlarına ve web sitesinin amacına göre belirlenmelidir.
Bir portfolyo mu sergilenecek? Pazarlama amacıyla ilgi çekici bir blog mu hazırlanacak? Bir e-ticaret mağazası için kapsamlı bir platform mu geliştirilecek? İhtiyaçlar ne olursa olsun, bu ihtiyaçları karşılayacak bir hosting çözümü mutlaka vardır.
Doğru web hosting hizmeti seçme konusundaki temel hususlar
Genel olarak üç tip web hosting hizmeti vardır:
– Paylaşımlı Hosting
– Platforma/İçerik yönetim sistemine özgü Hosting
– Bulut VDS Sunucu
Önce bu hosting tipleri arasındaki temel farklara bir göz atalım.
Paylaşımlı Hosting
Kimler için idealdir: Küçük şirketler, kısıtlı bütçeler, yeni başlayanlar, düşük-orta seviye trafiği olan siteler ve hemen yayına başlaması gereken siteler için idealdir. Yeni web site sahiplerinin Bireysel Hosting paketlerinden başlamalarını tavsiye ederiz.
Nasıl işler: Hosting şirketinin veriyi depoladığı sunucuları vardır. Bir miktar web alanına ihtiyacınız olduğunda bu şirketler sizin için bir hesap oluşturur ve bu sunucu alanını başkalarıyla paylaşırsınız. Bu sistem büyük bir evde bir oda kiralamak gibi düşünülebilir.
Paylaşımlı hosting hizmetinin avantajları nelerdir?
Bütçe dostudur. Paylaşımlı hosting çoğunlukla web sitelerini yayına koymak için en ucuz yöntemdir. Ayda birkaç dolar karşılığında hemen yayına başlanabilir ve küçük miktarda ek ödemelerle üst seviyelere geçilebilir.
Kullanıcı dostudur. Paylaşımlı Hosting paketleri yeni başlayanlar ve kendi hizmetini yönetmek isteyen müşteriler için en uygun seçenektir. IHS Telekom kullanıcıları E-destek.com Türkçe kontrol paneli sayesinde panel üzerinden e-posta adresi oluşturma, kullanıcı ekleme gibi işlemlerini gerçekleştirebilirler. Ayrıca WordPress, Joomla veya Drupal gibi yazılımları ücretsiz yükleme talebi oluşturabilirler.
Paylaşımlı hostinglerin dezavantajları nelerdir?
Temel performans seviyesi. Paylaşımlı hosting düşük-orta trafik seviyesindeki siteler için uygundur. Eğer bir web sitesinin ziyaretçi sayısında ani bir artış olursa o site yavaşlayabilir.
Günümüzün teknoloji ve performans temelli web piyasasında, paylaşımlı hostinglerin site hızı genellikle ortalama küçük ve orta şirketlerin ihtiyaçlarını karşılayacak seviyededir.
Paylaşımlı hostingdeki site performansı kod optimizasyonu ve görsellerin boyutu küçültülerek arttırılabilir. WordPress kullanılıyorsa sitenin konfigürasyonunda değişiklik yapmak da faydalı olabilir.
Kısıtlı kontrol. Paylaşımlı hostingler genelde sunucuların bütünlüğünü korumayı amaçlar. Bu da kendine özgü kodları olan siteler için kısıtlayıcı olabilir. Ruby veya Python gibi diller desteklenmeyebilir ve sunucu konfigürasyonları istenildiği şekilde değiştirilemeyebilir.
İçerik Yönetim Sistemine Özgü Hosting Paketleri
Kimler için idealdir: Küçük şirketler, desteklenen bir içerik yönetim sistemi ile oluşturulmuş web siteleri için.
Platform hostingi belli başlı bazı içerik yönetim sistemlerini hedef alır. Bu yönetilmiş hosting hizmetleri genellikle bir geliştirici tarafından ele alınan optimizasyon sürecini üstlenir.
İçerik yönetim sistemine özgü yönetilmiş hostingin avantajları nelerdir?
Daha iyi performans. İçerik yönetim sistemine özgü hostingin en büyük avantajı daha iyi performanstır. Yukarıda da bahsedildiği üzere, bu tip hizmetler içerik yönetim sistemine uyacak şekilde optimize edilir. Bu tür optimizasyon da site performansını arttırır ve daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunar.
Kolay ölçeklendirilebilirlik. Yönetilen bir hizmette genellikle sitenin büyüklüğüne veya hızına göre değil ne kadar trafiği olduğuna göre fiyatlandırma yapılır. Siz sadece ihtiyacınız olan kısım kadar ücret ödersiniz, site trafiğindeki ani artışlarla hizmet sağlayıcı ilgilenir.
Geliştiriciler düşünülerek oluşturulması. Yönetilen sistemler sitenin geliştirme, kademelendirme ve üretim gibi farklı aşamalar arasında taşınabilmesi için araçlar sunar. Bu da diğer hosting tiplerinde daha fazla aşamaların olduğu bu süreci kolaylaştırır.
İçerik yönetimi sistemine özel yönetilen hostingin dezavantajları nelerdir?
Kısıtlı kontrol. Paylaşımlı hosting hizmetlerinde olduğu gibi, içerik yönetimi hosting hizmetlerinde de bazı kısıtlılıklar bulunmaktadır.
Bulut VDS Sunucu
Kimler için idealdir: Büyük siteler, SaaS, uygulamalar, yüksek trafikli siteler.
Bulut ve VDS Sunucu’da bu üç seçeneğe en üst düzey erişim sunan sunucular olur. Burada kontrol tamamen sizdedir. Bu tip sunucular en çok karmaşık web sitelerine uygundur. Eğer üst düzey esneklik ve özelleştirme gerektiren bir uygulama veya hizmet sunuyorsanız, sizin için en iyi seçenek genellikle VDS Sunucu‘dur.
Bulut VDS Sunucu avantajları
Daha fazla kontrol. Bulut VDS Sunucu size burada listelenen seçenekler konusunda en üst düzey kontrol imkanı sunar. Muhtemelen sunucuya komut satırı erişiminiz olacağından, istediğiniz tüm araçları ve işlemleri kullanabiliyor olursunuz. VDS Sunucu yöntemi aynı zamanda bulutta çalışanlar için bir hayli ölçeklendirilebilirdir çünkü sunucular çoğunlukla istenildiği zaman hızlandırılıp yavaşlatılabilir.
Bulut VDS Sunucuların dezavantajları
Karmaşık olması. Bu tip sunucular burada bahsi geçen web hosting hizmeti çözümleri arasında en karmaşığıdır. Sunucuları doğru şekilde yapılandırmak ve optimize etmek büyük emek gerektirir ve bu iş için çoğu zaman deneyimli bir kişiye veya ekibe ihtiyaç duyulur. IHS Telekom VDS Sunucu kullanıcıları 7 / 24 saat ücretsiz destek ekibinden yardım alabilmektedir.
Bakım ihtiyacı. Sunucuyu bizzat kendiniz yönettiğiniz için, tüm yazılımların güncel halde olması kurum içi geliştiricilerinizin ve güvenlik ekibinizin sorumluluğudur. IHS Telekom VDS Sunucu hizmetinize ücretsiz destek sunar. Kurulum, taşıma gibi talepleriniz ücretsiz gerçekleştirir.
Doğru hosting paketinizi şimdi seçin!
Web hosting hizmeti söz konusu olduğunda web sitesinin karmaşıklığına, beklenen trafiğe ve gerekli mimariye bağlı olarak bazı sorunların veya aksaklıkların üstesinden gelinmesi gerekebilir.
Bireysel Hosting Paketlerini incelemek için tıklayınız.
Kurumsal Hosting Paketlerini incelemek için tıklayınız.
Bulut VDS Sunucu Paketlerini incelemek için tıklayınız.