İnternette ziyaret ettiğiniz her web sitesinin bir alan adı vardır, yani bu sitelere sahip olan her kişi bu alan adını satın alma ve kaydetme sürecinden geçmiştir.
Yeni bir web sitesi hayata geçirmek için gereken ilk adımlar hosting hizmeti almak ve sitenizi oluşturmak olacaktır.
Ve bu adım, bir alan adı kayıt kuruluşu ile birlikte çalışmanızı gerektirecektir.
İçerik Tablosu
Domain Registrar Nedir?
Domain Registrar: Alan adlarını satan ve onları kaydeden bir kurumdur. Alan adları, bir web sitesinin internette kullandığı ana adreslerdir. Örn: www.ihs.com.tr
Teknik olarak, bilgisayarlar farklı adrese sahip web sitelerini, noktalarla ayrılmış uzun bir sayı dizisi olan bir IP adresi (örneğin, 111.111.111.111) ile tanımlarken, insanlar açısından bu tür bir adresi hatırlamak ve kullanmak pek kullanışlı olmaz. Bu yüzden bizler için web sitelerinin, genellikle bir kelime veya marka adı yazan alfanümerik harflerden oluşan bir adresi bulunmaktadır.
Bireylerin alan adlarını nasıl talep ettiklerinin ardında belirli bir süreç bulunmaktadır. Farklı Üst düzey alan adlarını yöneten alan adı kayıt şirketleri vardır.Bunlara “Domain Registry” denir. Bu kayıtlar, hangi alan adlarının kim tarafından talep edildiğine dair bilgileri içeren büyük ve merkezi veritabanlarıdır. Ancak alan adı kayıt şirketleri bu alan adlarını doğrudan satmaz, bu işi DNS kayıt şirketlerine devreder, yani Domain Registrar’lara.
Domain Registararların ICANN tarafından akredite edilmesi gerekir. Daha sonra, bir müşteriye her alan adı sattıklarında, bilgilerinizle birlikte bu kaydı güncelleyerek ilgili kayıt sistemine kaydetmeleri beklenir.
Alan Adı Kaydı Hakkında Sıkça Merak Edilenler
Çoğunlukla bu işlem (alan adı tescil) web sitesi sahipleri için perde arkasında gerçekleşir.
Alan adı kayıt şirketlerinin sağladığı hizmetinin bir kısmı alan adlarını bulma işlemini yapmak, satın almak, ve onu yönetmek şeklindedir.
İşin detaylarını nasıl yapıldığını bilmek zorunda değilsiniz, ancak daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, alan adı kayıt şirketleriyle ilgili sorulan en yaygın soruların cevaplarını bu yazıda derledik.
Doman Registrarların (alan adı kayıt kuruluşlarının) rolü nedir?
Alan adı kayıt şirketi, müşteri yeni bir alan adı satın aldığında kayıt defterini güncelleme işlemini yürütür.
Bunun bir parçası olarak, hangi alan adlarının mevcut olduğu bilgisini takip eder ve müşterilerine hangi seçeneklere sahip olduklarını göstermek için kolay kullanılabilen bir alan adı arama aracı sunar. Müşteri tarafından ödemenin yapılması ve alan adı aboneliğinin zaman içinde sürdürülmesi için gerekli araçları sağlarlar.
Bir alan adını doğrudan satın alamazsınız ancak bir kerede yalnızca on yıla kadar kiralayabilirsiniz.
Alan adı kayıt şirketleri genellikle yıllık yenileme veya çok yıllı abonelik seçenekleri sunar. Alan adı kayıt şirketleri genellikle alan adı kayıt durumunuzu saklayabileceğiniz ve otomatik yenileme veya e-posta hatırlatıcıları gibi özellikleri kullanabileceğiniz bir kullanıcı hesabı sağlar.
Domain Registrant Nedir?
Bu sizsiniz. Yani alan adı kiralayıcısı da diyebileceğimiz şekliyle alan adını kiralayan kişi veya şirketlere “Domain Registrant” denir.
Bir alan adı şirketinden, bir alan adı seçme ve satın alma adımlarını tamamladıktan sonra domain kayıtçısı (registrant) olursunuz. Ve alan adı aboneliğinizi sürdürdüğünüz sürece bu sıfat geçerli olmaya devam edecektir.
Yine de çoğu durumda insanlar “domain registrant” yerine, alan adı sahibi veya bir web sitesi sahibi, olarak isimlendirmeyi tercih ederler.
Domain Registry nedir?
Domain Registry, belirli bir üst düzey alan adı (TLD) hakkındaki tüm bilgileri içeren veritabanıdır. Terim bazen veritabanını yöneten kuruluşun yanı sıra veritabanının kendisini de ifade eder.
Domain registry’lerin, alan adı kayıt istekleri gönderen ve müşteriler adına güncellemeler kaydeden alan adı kayıt şirketleriyle ilişkileri vardır. Alan adı kaydı şirketlerinin en büyük örneklerinden biri olan Verisign, .net, .gov ve .edu gibi en yaygın üst seviye alan adlarının (TLD) birkaçının veritabanını yönetir.
Özel alan adı kaydı nedir?
Alan adı kayıt işleminin bir kısmı, tescil ettirenin bilgilerini alan adı sahiplerinin veritabanına dahil etmeyi içerir. Alan adı kayıtlarına ek olarak, WHOIS dizini kayıtlı olan ve sahibi olan tüm alan adlarının sahiplerinin, ana iletişim bilgilerini içeren tüm bilgileri içerir. Bunun nedeni, bir kişinin, sitesini yasadışı amaçlarla kullanan web sitesi sahiplerini tespit edebilmesi gerektiğidir.
Ancak, yüksek profilli veri ihlalleri ve internet gizliliği sorunlarıyla ilgili gitgide artan endişeler sebebiyle günümüzde web sitesi sahipleri adlarını ve iletişim bilgilerini açıkça internete vermek istemiyor. Ve bir web sitesine sahip olmak için bir zorunluluk da olmaması gerekiyor.
Özel alan adı kaydı sayesinde artık birçok alan adı kayıt kuruluşu tarafından sunulan seçenekler sayesinde bir zorunluluk gerekmiyor. Alan adı kayıt şirketleri, dizinde kendi adınızı ve bilgilerinizi göstermenizi önleyebilir. WHOIS’e kanuna uygun olacak bir şekilde iletişim bilgilerini koyarlar. Burada genellikle kayıt ettirenin şirketiyle ilişkili bir e-posta adresi bulunur ve geri kalanını gizli tutarlar.
Alan adı sunucusu (DNS Sunucusu) nedir?
Bilgisayarların web sitesi adreslerini tanımak için alan adlarını değil IP adreslerini kullandıklarından bahsetmiştik. Alan adı sunucuları, ikisi arasında çeviri yapan bir teknolojidir. Alan adı sistemi, tarayıcılara bir alan adı yazıldığında veya bir bağlantıyı tıklandığında, ortalama bir internet kullanıcısının doğru web sayfasını görmesi için doğru verileri değiş tokuş etmesini sağlamak amacıyla makineler tarafından kullanılan bir protokoldür.
Alan adı sunucuları, belirli bir alan adı adresini doğru IP adresine bağlamak için gereken tüm bilgileri depolayarak bu sistemde önemli bir rol oynarlar. Bir bilgisayar, bir alan adı sunucusunu belirli bir alan adı için her sorguladığında, gösterilecek uygun IP adresini bulurlar.
Yeni bir alan adını nasıl kaydederim?
Artık back-end öğelerin çoğunu ele aldığımıza göre, muhtemelen bunların hepsinin siteniz için istediğiniz alan adını almak için yapmanız gerekenlerle nasıl ilişkili olduğunu merak ediyorsunuz. Neyse ki, sizin için süreç oldukça kolaydır.
Kullanılabilir bir alan adını nasıl bulurum?
Bu kısım biraz dikkat gerektirebilir. Şuan mevcutta milyarlarca web sitesi var, hepsi benzersiz bir alan adına sahip, yani seçeneklerinizin birçoğu zaten alınmış durumda. Hatırlanması kolay ve web sitenizin ne iş yaptığını tanımlayabilen kullanılabilir bir alan adı bulmak, yaratıcılık ve biraz çaba gerektirebilir.
IHS’nin Alan adı kayıt sayfasını kullanarak aradığınız alan adı hakkında biraz araştırma yapın. Aklınızdaki isimler üzerinde farklı varyasyonlar deneyin. Eş anlamlıları ve yaratıcı yazma şekillerini düşünün. Bir .com alan adı genellikle ziyaretçilerin hatırlaması için en kolay seçenek olsa da, .website veya .biz gibi başka üst düzey alan adı uzantılarını kullanmak isteyip istemediğinizi bir düşünün. Yaygın olmayan üst seviye alan adlarında (TLD’lerde) daha fazla alan adı seçeneği bulunacağını unutmayın.
Bir Alan Adı Kayıt Şirketinde Nelere Bakılır?
Artık bir alan adı kayıt kuruluşunun ne olduğunu ve alan adı kaydının nasıl çalıştığına ilişkin tüm detayları bildiğinize göre, muhtemelen güvenilir bir alan adı kayıt şirketi bulmaya ve ardından kullanmaya başlayabilirsiniz. IHS Telekom hosting, sunucu hizmetlerinin dışında alan adı kaydı imkanı da sunar, böylece bir web sitesi kurarken ortaya çıkan birden fazla temel ihtiyacı tek bir hesap altında çözüme kavuşturabilirsiniz.
Aralarından seçim yapabileceğiniz birçok seçenek mevcutken sizin neye bakmanız gerektiğini bilmeniz lazım. İşte dikkate alınması gereken en önemli faktörlerden bazıları:
- Fiyatlandırma
Yeni bir alan adı kaydı maliyetinin bir kısmı, seçtiğiniz alan adıyla ilgilidir. Özellikle, farklı üst düzey alan adları, farklı fiyatlara sahiptir. Ancak, farklı şirketlerin bunları ne ile ücretlendirdiğini de karşılaştırabilirsiniz. Farklı alan adı kayıt şirketlerinin fiyatlandırmasını karşılaştırırken dikkat etmeniz gereken birkaç önemli şey vardır.
İlk olarak, gösterilen fiyatlar genellikle bir yıllık bir süre içindir, ancak emin olmak için kontrol etmelisiniz. Alan adı tek seferlik bir satın alma işlemi değildir, web sitenizi tutmak ve kullanmak istediğiniz süre boyunca yeniden ödeme yapmaya devam etmeniz gerekir. Ayrıca, şirketlerin genellikle ikinci yılda yükselecek olan maliyetlerin, bir yıllık tanıtım fiyatının reklamını yapması oldukça normaldir. Sadece şu anda ne ödediğinizi düşünmeyin, uzun vadede neye mal olacağını düşünün. IHS Telekom’da 2. Yıl yenilemelerinde fahiş fiyatlar ödemezsiniz.
Çoğu şeyde olduğu gibi, bazen daha ucuz bir fiyat, daha kötü müşteri hizmetleri veya daha kötü bir müşteri deneyimi gibi başka şekillerde bedel ödeyeceğiniz anlamına gelir. Neden ucuz olduklarını anlamak için şirketi araştırın, gördüğünüz ilk düşük fiyata hemen ikna olmayın.
- İtibar
Alan adı yönetimi işi, şirketin kendisi ile çok fazla etkileşim gerektirmese de, yine de çalışması kolay ve güvenilir bir alan adı kayıt şirketi seçmenizi öneririz. Müşteri yorumlarını okumak ve şirket hakkında genel araştırma yapmak için biraz zaman ayırın. IHS Telekom size en iyi müşteri deneyimini sunar.
- Ekstralar
Çoğu alan adı tescil şirketi, sadece alan adı kaydı yapmanın ötesinde hizmetler sunar. Kayıt şirketlerinin genellikle hosting hizmeti vermeleri de oldukça çok yaygındır. Bu iki hizmetin bir araya getirilmesi, iki süreci de yönetebilmek adına kullanım kolaylığı sunar.
Alan Adınızı Bugün Alın!
Bilindiği üzere IHS Telekom, pratik bir alan adı arama aracı sunan ve kolay kayıt işlemi sağlayan bir alan adı kayıt kurumudur.
Alan adı gizliliği, otomatik yenileme imkanı ve hepsinden önemlisi, IHS Telekom olarak biz, sektördeki en iyi hosting şirketiyiz. Web hosting (barındırma) hizmetini ve alan adı kaydınızı tek bir yerden yönetmenin kolaylığını deneyimlemek istiyorsanız, IHS Telekom’a her ikisi için de güvenebilirsiniz. İleri bir adım atmaya ve yeni bir alan adı satın almaya hazırsanız, şimdi aramaya başlayın.
Üstelik Hosting Alana Domain Bedava Kampanyamız ile çok uygun fiyata domain ve hosting sahibi olabilirsiniz.
2 yorumlar
Değerli Potansiyel IHS Kullanıcıları,
İlgili yorum içeriği tamamen kişisel deneyimlerimizi içermektedir. Efektif bir çalışma anlayışına sahip olan IHS Telekom’un inovatif birçok ürününü incelemiş ve senelerdir de kullanma şansını elde etmiş bir ekip olarak, düşüncelerimizi paylaşalım istedik.
Girişimcilik bazında hayatım boyunca hiçbir siteye direkt yorum gönderme gibi bir aksiyon almadım. Ancak bu içeriğinizi okuduktan sonra, okuyanlar için de küçük bir bilgi paylaşmak istedim. 2008’de çıktığımız bu yolda, her zaman yanımızda olan ve kurumsal, profesyonel ve samimi bir destek sistemi olmasından ötürü IHS Telekom’u, ekip olarak tavsiye ediyoruz. Alan adı bazında, cloud sunucu bazında ve her anlamda sundukları kusursuz hizmet anlayışı ve çözüm odaklı aksiyon almalarından ötürü IHS Telekom’u saygı ile selâmlıyor ve IHS’deki ekip arkadaşlarımızı da saygı ile sevdiğimizi bir kez daha dile getirmek istiyoruz.
Her zaman söylediğim gibi, varlığınız fark yaratıyor arkadaşlar. Dilerim potansiyel IHS kullanıcıları artık düşünmeyi ve araştırmayı bırakır ve IHS Telekom’un sunduğu kusursuz hizmet anlayışını deneyimlemenin beraberinde getireceği rahatlık, konfor ve elbette üst düzey hizmet gibi konularda fark yaratan bir firma olan IHS Telekom kullanıcısı olurlar.
Dünyada bir iz bırakan, girişimcilerin hayatında ise pozitif etkiler yaratan ve en önemlisi de hizmet ücretini sonuna kadar hak eden IHS Telekom ekibini gönülden kutlar, çabalarından ötürü tüm ekibe ve elbette Teknik Destek’e sonsuz teşekkür ediyoruz.
Sağlık sizlerle birlikte olsun.
Çok sevgiler,
Değerli yorumunuz için teşekkür ederiz.