Hiç birine e-posta gönderdiniz ve yanıt alamadığınız oldu mu? E-postanızın neden cevapsız kaldığını merak etmiş olabilirsiniz. E-posta gönderdiğiniz kişi meşgul olabilir veya e-postanızı görmemiş olabilir, Ancak bunun dışında alıcının e-posta sunucusu, sizin gönderdiğiniz maili engellemiş olabilir. Bir mail sunucusunun mailleri engellemesinin bir yolu kara liste kullanmaktır. Bu makalede, bir e-posta kara listesinin (blacklist) ne olduğunu ve kendinizin kara listeye alınmasını nasıl önleyebileceğinizi açıklayacağız.
İçerik Tablosu
E-posta Kara Listesi (Mail Blacklist) nedir?
E-posta kara listesi, internet üzerinden istenmeyen e-postalar göndermek için şüpheli olarak işaretlenmiş, genel alan adları ve IP adreslerinden oluşan kapsamlı bir veritabanıdır. DNSBL (DNS-Base Blackhole List – Alan Adı Sistemi Tabanlı Kara Delik Listesi) veya RBL Gerçek Zamanlı Kara Delik Listesi olarak da bilinir. E-posta Hizmet Sağlayıcıları (ESP), İnternet Hizmet Sağlayıcıları (ISP) ve istenmeyen posta önleme ajansları (ASA) gibi kuruluşlar, ağlarına giren istenmeyen e-postaları algılamak, izlemek ve engellemek için bu listeyi kullanır.
Kara Listede miyim? E-Posta Adresimin Kara Listede Olduğunu Nasıl anlarım?
IP’nizin durumu hakkında sizi uyaracak birçok işaret vardır. Kara listeye alındığınızda, alıcının posta kutusuna düzgün şekilde e-posta gönderemezsiniz. Bu, dünyadaki her posta sunucusundan kara listeye alınacağınız anlamına gelmez. Bir DNSBL hizmeti tarafından kara listeye alındıysanız, sizi kara listeye almamış olabilecek yüzlerce hizmet daha vardır. Birkaç önemli işaret:
- Kaybolan e-postaların sayısında artış,
- Kötüleşen e-posta teslimatı oranlarıyla,
- Çok sayıda e-postanız için hemen çıkma oranının artması.
Bunlar kara listeye alındığınızı doğrulamaz ancak bazı uyarı işaretleridir. Teslimat sorunları için yukarıdakilerin çoğunu yaşıyorsanız IP adresinizin kara listeye alındığını düşünebilirsiniz.
Bir E-posta Kara Listesi Dizininde IP adresinizi ve Domaininizi Kontrol Etme
İnternette çeşitli e-posta kara liste hizmetleri bulunmaktadır. Her birini tek tek kontrol etmek pratik değildir, ancak bazı uygulamalar zamandan tasarruf etmek için canlı RBL (gerçek zamanlı kara delik listesi) dizinlerinin bir listesini tutar. Bu hizmet için bir web sitesi üzerinden hizmet verirler ve ayrıca domaininizi veya IP adresinizi listeden çıkarmak için bir talepte bulunmanız için yardımcı olurlar.
Domain adresinizin kara listeye girip girmediğini kontrol edebileceğiniz popüler Blacklist uygulamaları:
- MXToolBox:Birden çok RBL listesinde alan adınızın kara listeye alınıp alınmadığını kontrol eder. Alan adınızın mevcut durumu hakkında detaylı bilgi ve öneriler sunar.
- MultiRBL: Alan adınızın kara listeye alınıp alınmadığını kontrol etmek için 100’den fazla DNSBL listesini tarayabilen ücretsiz bir DNSBL arama sitesidir. Ayrıca, domaininizi kara listeden kaldırma adımlarını da ayrıntılı olarak açıklar.
Kötü amaçlı siteler, ziyaretçileri potansiyel olarak güvenli olmayan sayfalara karşı uyaracak olan Google Güvenli Tarama tarafından kara listeye alınabilir. Yukarıdaki hizmetleri tüm e-postalarınızın hızlı bir şekilde teslim edilmesini sağlamak için IP adresinizi aktif olarak izlemenize yardımcı olabilir.
Kara listeler, e-posta teslim edilebilirliği için önemli bir araçtır. E-posta kullanıcılarını istenmeyen e-postalardan ve kimlik avı e-postalarından korumaya ve meşru e-posta kampanyalarınızın teslim edilebilirliğini artırmaya yardımcı olurlar.
Kara listelere aşina değilseniz veya IP adresinizin kara listede olup olmadığından emin değilseniz, bir kara liste kontrol aracı kullanmanızı öneririz. E-posta adreslerinizi kara listeden çıkarmak, temizlemek ve gelen kutusuna teslim edilme olasılığını artırmak için içeriğimizdeki kaynakları kullanabilirsiniz.
Ayrıca e-posta adreslerinizin kara listeye girdiğini düşünüyorsanız IHS Telekom destek uzmanlarına sorunun çözülmesi için destek talebi oluşturabilirsiniz.