WordPress, basit bir blog platformu olarak hayatına başladı. Her güncellemede kullanışlı, yeni bir özellik ve işlev sunan WordPress, 12 yıl sonra geliştirilen arayüzü ile ilk zamanlarındaki arayüzünü bilenler için zorlukla tanınabilir bir hal aldı.
Bu geliştirmelere rağmen, WordPress’in hala eksik olduğu alanlar bulunuyor. Dosya yönetimini ele alacak olursak, WordPress bazı dosya yönetim özellikleri sunuyor, fakat sunucunuzdaki dosyalarınıza direk erişmenize izin vermiyor. Direk erişim için bir FTP bağlantısına ihtiyacınız var, bu da bir FTP istemcisi ile mümkün oluyor.
Peki hangi FTP istemcisini seçmelisiniz? Bu yazımızda, WordPress kullanıcıları için en iyi 8 FTP istemcisini tanıtarak, bu konuya ışık tutacağımızı umuyoruz.
FTP Nedir? Ne Zaman Gerekiyor?
FTP – File Transfer Protocol – dosyalarınızı sunucudan indirmek veya sunucuya yüklemek için, bilgisayarınızı web sunucunuza bağlar.
FTP denildiği zaman genellikle protokolün kendisi yerine FTP istemcileri kastedilmektedir. Bu FTP istemcileri internet üzerinden dosya transferini kolaylaştıran bir FTP bağlantısı kurmak için kullanılan küçük yazılım parçalarıdır.
Başka açıdan bakacak olursak, kullandığınız bilgisayarda, dosyalarınızı taşımakta, değiştirmekte ve silmekte özgürsünüz değil mi? FTP istemcisi buna benzer işlemleri gerçekleştirmenizi sağlar, fakat bu dosyalar sunucunuzda bulunmaktadır, bunu uzaktan erişim gibi düşünebilirsiniz.
Kulağa çok kolay gibi geliyor, ama teknik olmayan bir çok kişi FTP kullanmayı korkutucu buluyor. Bu durum muhtemelen FTP istemcilerinin arayüzlerinin, WordPress de bulacağınız gibi havalı bir arayüz ile donatılmamış olmasından kaynaklanıyor. Aşağıdaki ekran görüntüsünden basit bir FTP istemcisinin neye benzediğini görebilirsiniz. Kullanımı kolay görünmüyor değil mi?
Günümüzde bir çok ortalama WordPress kullanıcısı, hiç FTP kullanmadan da işlerini halledebiliyorlar.
Web tasarımın ilk zamanlarında geliştiriciler, FTP kullanarak dosyalarını bir bir yüklemeleri gerekiyordu. Modern içerik yönetim sistemlerinden(CMS) önce, bir web sitesindeki her sayfa manuel olarak bu şekilde yüklenmeliydi. Bugün WordPress, bu işi tek buton ile hallediyor.
Tabiki, geliştiriciler web sitesinin kodlarını düzenlemek için her zaman FTP ye ihtiyacı olacaktır. Ancak, standart bir WordPress kullanıcısı için FTP, öncelikle sorun giderme için kullanılmaktadır.
Genellikle eklenti uyumsuzluğundan kaynaklanan beyaz ekran problemi, en çok kullanılan FTP ile hata giderme yöntemi olabilir. Beyaz ekran ile karşılaştığınızda, hataya neden olan eklentiyi devre dışı bırakmak için WordPress yönetim ekranına giremeyebilirsiniz. Eklentileri teker teker devre dışı bırakmak için FTP kullanmanız gerekir, böylelikle problemli olan eklentiyi bulabilirsiniz. Bazı şeyler düzgün gitmediğinde ise, FTP günü kurtarır ise şaşırmayın!
En İyi 8 FTP Programı
Şu ana kadar FTP’nin ne olduğundan kısaca bahsettik, şimdi WordPress kullanıcıları için 2016 yılı itibariyle güncel en iyi 8 FTP istemcisinden bahsedeceğiz. Bu gün vereceğimiz listede Windows ve Mac kullanıcıları için seçenekler sunacağız, artı her bütçeye hitap eden ücretsiz ve premium seçenekleri bulabileceksiniz.
- Cyberduck (Windows ve Mac uyumlu, ÜCRETSİZ)
Cyberduck Windows ve Mac sürümleri için uyumlu olan, mükemmel bir FTP istemcisidir. Cyberduck, WordPress gibi açık kaynak kodlu bir projedir ve ücretsiz indirilebilir.
Birlikte geldiği kullanıcı dostu arayüzler ile birlikte, dosyalara göz atmayı ve transfer edebilmeyi çok kolay hale getiriyor. Bulunan Diğer Özellikleri:
- Kısa yol ekleyebilme özelliği, dosya yükleme işlemini daha akıcı bir hale getiriyor.
- Sevdiğiniz metin editörü ile birlikte çalışabilme özelliği
- Süper hızlı FTP çekirdeği.
- Gelişmiş SSH, kimlik doğrulama ve güvenliği artırma.
Cyberduck aynı zamanda bulut depolama alanının bir kaç büyük oyuncusu olan Amazon S3, Microsoft Azure, ve OpenStack Swift ile sorunsuz bir şekilde bütünleşik çalışabiliyor.
- FileZilla (Windows ve Mac uyumlu, ÜCRETSİZ)
FileZilla‘nın muhtemelen tanıtılmaya ihtiyacı yoktur. Tüm FTP istemcileri içerisinde en popüler ve tamamen açık kaynaklı bir yazılım olan FileZilla, Windows, Mac ve Linux gibi tüm büyük platformlar ile uyumludur. 2001 yılında başlatılan proje, bu pozisyonu 15 yıldır büyük bir başarı ile elinde tutuyor. En önemli nokta, FileZilla’yı bir kuruş ödemeden indirebiliyorsunuz!
FileZilla, aşağıda listelediğimiz etkileyici bir özellik seti ile geliyor:
- FTP, SSL/TLS(FTPS destekli FTP) ve SSH Dosya transfer protokolü olan SFTP seçenekleri,
- Sürükle-bırak özelliği,
- Transfer kuyruğu destekli Site Yönetim aracı,
- Dosya adı filtreleri, senkronize dizin tarama ve uzaktan dosta arama/düzeltme özellikleri
- Özelleştirilebilir aktarım hız limitleri.
Yeni kullanıcılara yardımcı olmak amacı ile istemci ve server tarafı için ayrı ayrı dokümantasyon desteği sunuyor.
Filezilla ile dosya yüklemeyi eğitim videosunu takip ederek gerçekleştirebilirsiniz.
* Not: Son zamanlarda, bazı Windows kullanıcıları FileZilla’nın bilgisayarlarına istenmeyen reklam amaçlı yazılım yüklediğinden şikayet ediyorlar. Kurulum sihirbazını kullanıyorsanız, istenmeyen yazılımın yüklenmesini engellemek için ilgili adımda bu programın yüklenmesini istediğinizi belirten onay kutusundaki seçimi kaldırmanız gerekiyor. Hala bu reklam içeren yazılım hakkında endişeleriniz varsa başka bir seçeneği değerlendirebilirsiniz.
- CuteFTP (Windows ve Mac uyumlu, Başlangıç fiyatı $39.99)
CuteFTP, FileZilla’nın yanı sıra, FTP alanında en bilinen isimlerdendir. Fakat, FileZilla’nın aksine CuteFTP premium alanda faaliyet gösteriyor. Fiyatları Mac versiyonu için $39.99, Windows versiyonu için $59,99’dan başlıyor. 30 günlük ücretsiz deneme sürümü de mevcuttur. Fiyat farkı, Windows versiyonunda bulunan ek özelliklerden kaynaklanıyor.
CuteFTP’nin son versiyonu Lite, Home, ve Pro versiyonlarını tek pakette topluyor. Bu tüm CuteFTP özelliklerinin tek çatı altında toplandığı ve piyasadaki FTP istemcileri arasında en stabil ve güvenli olanlarından biri olduğu anlamına geliyor. Mevcut özelliklerinden başlıcaları:
- FTP/S, HTTP/S ve SFTP’yi içeren geniş bir protokol desteği,
- TappIn özelliği dosyalarınızı bilgisayarlarınız ve mobil/tablet cihazlarınız arasında paylaşmanıza imkan tanıyor. (Bu özellik yalnızca Windows versiyonunda da bulunuyor)
- Sürükle-bırak ve 100 adet eşzamanlı transfer desteği,
- Kesintisiz dosya düzenlemek için dahili metin editörü,
- Gelişmiş şifre yöneticisi ve kimlik doğrulama protokolü.
- FireFTP (Windows ve Mac uyumlu, ÜCRETSİZ)
FireFTP, Mozilla Firefox eklentisi olarak kullanılan bir başka cross-platform FTP istemcisidir. FTP’ye doğrudan internet tarayıcınızdan ulaşmanın keyfini bir başka oluyor. Programa dahil olan özellikler:
- FTP, SSL, TLS ve SFTP desteği.
- Dizin senkronizasyonu ve karşılaştırılması.
- Eğer aktarım sırasında bağlantınız kesilir ise, tekrar bağlantı sağlandığında kalınan yerden devam edebilme özelliği.
- Sezgisel sürükle-bırak, dosya arama ve filtreleme.
- Firefox tarayıcınızda sorunsuz bir şekilde çalışır.
- Ücretsiz FTP (Windows ile uyumlu, ÜCRETSİZ)
Free FTP adından da anlaşılacağı üzere, ücretsiz bir FTP istemcisidir. Windows’a özel olarak CoffeeCup Software tarafından üretilmiştir. Kullanımı kolay arayüzün yanında sağlam bir özellik kütüphanesi ile birlikte geliyor. FTP aktivitelerini izlemek için özel bir ekranı bulunuyor. Free FTP’nin diğer özelliklerinde bahsedecek olursak:
- FTP, SFTP, FTPS ve HTTP’yi içeren çeşitli protokoller ile çalışabilir.
- Combo yerimi özelliği dahil olmak üzere zarif yerimi özelliği.
- Dosya takip sistemi ile hiç bir önemli dosyayı yanlış klasöre aktarmayacaksınız.
- Sürükle ve bırak özelliği.
- Tek bir tıklama ile web sitesi yedekleme.
- Direct FTP (Windows ile uyumlu, 39$)
Direct FTP, Free FTP’nin premium özellikleri barındıran, özel ürünüdür. 39$ fiyat etiketli bu yazılım Free FTP gibi yalnızca Windows’a uyumludur. Paranızın karşılığında ne gibi ek özellikler elde edeceksiniz?
- Dosyanızı kaydetmeden önce sonucunu görmenizi sağlayan, dahili ön izleme fonksiyonu,
- Favori kod parçalarınızı kaydetmeniz için dahili kod kütüphanesi.
- Resim düzenleme işlevi.
- HTML düzenlemek için, kod tamamlama özelliği bulunan dahili metin editörü,
Tabiki ücretsiz versiyonda da bulunan tüm FTP işlevselliğini destekler.
- Transmit (Mac uyumlu, 34$)
Transmit Mac kullanıcıları için 34$’a sahip olabileceğiniz bir numaralı FTP istemcisidir. Transmit, bir çok ücretsiz FTP istemcisi varken bu ücreti hangi özellikleri ile hakediyor?
Bunun için tek kelime yeterli: hız Son versiyon olan Transmit 4, zaten oldukça hızlı olan Transmit 3’den 25 kat daha hızlı. Bu özelliği ile Transmit piyasadaki en hızlı FTP istemcisi oluyor.
Hızlı olmasının ötesinde, diğer bir çok güzel özelliği, Transmit’i güvenilir bir dosya transfer aracı yapıyor:
- Şık, sezgisel kullanıcı arayüzü.
- Çoklu bağlantı özelliği, toplu transfer işlemlerini çok kolaylaştırıyor.
- FTP, SFTP ve Amazon S3 buluta dosya aktarımı yapabiliyor.
- Gelişmiş sunucu tercihleri.
- Klasör linkleme özelliği, dizinler arasında dolaşmayı oldukça kolaylaştırıyor.
- WinSCP (Windows uyumlu, ÜCRETSİZ)
Eğer basit bir FTP istemcisi arıyorsanız, daha fazla kendinizi yormayın. Sizin ihtiyacınız WinSCP. Bu Windows tabanlı istemci, rakiplerinde bulunan birçok ek özellikten arındırılmış. Bunun yerine temel özelliklere odaklanarak hafif güvenilir ve kullanımı kolay bir yapı oluşturulmuş. Yazılımda bulunan diğer özellikler:
- FTP, SFTP, SCP, ve WebDAV protokolleri desteği.
- İki temiz arayüz.
- Dahili metin editörü.
- Yarı ve tam otomatik dizin senkronizasyonu.
Sonuç
WordPress için incelediğimiz bu 8 FTP istemcisinden tabiki hiç biri WordPress için özel üretilmemiştir. Bu araçları herhangi bir web sitesi oluşturmak için istediğiniz gibi kullanabilirsiniz.
En çok ihtiyacınız olan özelliklere göre son kararınızı vermelisiniz.
Genel WordPress kullanıcıları, sadece kurulum dosyalarını aktarmak ve bazı temel sorun giderme işlemlerini yerine getirmek için kullanacaktır. Muhtemelen ücretsiz bir araç ihtiyacınızı fazlası ile karşılayacaktır. İşletim sisteminize uygun olduğu sürece hepsini test ederek size uygun olanı bulmakta özgürsünüz.
Üst düzey kullanıcılar için özellikle de geliştiriciler için ek özellikler önemli olabilir. Bu durumda premium seçeneklerden olan CuteFTP, Direct FTP veya Transmit den birini önerebiliriz. Ancak, cüzdanınızı çıkarmadan önce, her yazılımın özelliklerinin bulunduğu sayfaları detaylı şekilde inceleyerek ihtiyaçlarınızı karşıladığından emin olmalısınız.
Favori FTP programınızı listemizde bulamadınız mı? Aşağıdaki yorum bölümünden bize favori FTP Programınızı iletebilirsiniz.