Linux masaüstü bilgisayarlarda dünya çapında %2,68 pazar payına sahiptir, ancak tüm bulut altyapısının ve hosting hizmetlerinin %90’ından fazlası Linux işletim sisteminde çalışır. Sadece bu nedenle bile, popüler Linux komutlarına aşina olmak çok önemlidir.
2020’de yapılan StackOverflow anketine göre Linux, %55,9 gibi etkileyici bir pazar payıyla profesyonel geliştiriciler tarafından en çok kullanılan işletim sistemidir. Bu sadece bir tesadüf değil. Linux ücretsiz ve açık kaynaklıdır, rakiplerinden daha iyi güvenliğe sahiptir. Ayrıca geliştiricileri ve ileri düzey kullanıcıları daha etkili kılan güçlü bir komut satırına sahiptir.
İster deneyimli bir sistem yöneticisi, ister Linux’a yeni başlayan biri olun, bu kılavuzdan yararlanabilirsiniz.
İçerik Tablosu
Linux Komutu Nedir?
Linux komutu, komut satırında çalışan bir program veya yardımcı programdır. Komut satırı, yazdığınız komutları kabul eden ve bunları bilgisayarınız için talimatlara dönüştüren bir arabirimdir.
Herhangi bir grafik kullanıcı arabirimi (GUI), komut satırı programlarının görselleştirilmiş versiyonlarıdır. Örneğin, bir pencereyi “X”e tıklayarak kapattığınızda, o eylemin arkasında çalışan bir komut vardır.
Flag (Bayrak), çalıştırdığınız komutları seçenekleri iletebilmemizin bir yoludur. Çoğu Linux komutunun -h bayrağıyla çağırabileceğimiz bir yardım sayfası vardır. Çoğu zaman, bayraklar isteğe bağlıdır.
Argüman veya parametre, düzgün çalışabilmesi için bir komuta verdiğimiz (input) girdidir. Çoğu durumda, argüman bir dosya yoludur, ancak terminalde yazdığınız herhangi bir şey olabilir.
Kısa çizgi (-) ve çift tire (–) kullanarak bayrakları çağırabilirsiniz, bağımsız değişken yürütme onları işleve iletme sıranıza bağlıdır.
En Çok Kullanılan Linux Komutları
En çok kullanılan Linux komutlarına geçmeden önce bir terminali çalıştırdığınızdan emin olun. Çoğu Linux dağıtımında bunu yapmak için Ctrl + Alt + T kullanırsınız. Bu işe yaramazsa, uygulama panelinizde “terminal” için arama yapın.
Şimdi en çok kullanılan 39 Linux komutuna geçelim. Bunların birçoğunda, bağlayabileceğiniz birden fazla seçenek vardır, bu nedenle komutların kılavuzuna göz atmayı unutmayın.
1. ls
Komutu
ls muhtemelen her Linux kullanıcısının terminallerine yazdığı ilk komuttur. Dosyalar ve diğer iç içe dizinler dahil olmak üzere istediğiniz dizinin (varsayılan olarak geçerli dizin) içeriğini listelemenize olanak tanır.
ls
Birçok seçeneğe sahiptir, bu nedenle –help bayrağını kullanarak biraz yardım almak iyi olabilir. Bu bayrak, ls ile kullanabileceğiniz tüm bayrakları (ekrana getirir) döndürür.
Örneğin, ls komutunun çıktısını renklendirmek için aşağıdakileri kullanabilirsiniz:
ls --color=auto
Bu kodu kullandığınızda ls komutunun çıktısı renklendirilmiştir ve bu sayede dizin ile bir dosya arasındaki farkı anlayabilirsiniz.
Ancak color flag’i kullanarak ls yazmak verimsiz olur; bu yüzden alias komutunu kullanıyoruz.
2. alias Komutu
alias komutu, kabuk oturumunuzda geçici takma adlar tanımlamanıza olanak tanır. Bir takma ad oluştururken, kabuğunuza bir kelimeyi bir dizi komutla değiştirmesini söylersiniz. programlamaya aşina olanlar için değişken tanımlamaya benzer bir işlem yapmış olursunuz.
Örneğin, her seferinde –color flag’ini yazmadan ls’yi color özelliğiyle kullanmak ve tek seferde ayarlamak için şöyle bir komut kullanırsınız:
alias ls="ls --color=auto"
Gördüğünüz gibi, alias komutu bir anahtar/değer çifti parametresi alır: alias NAME=”VALUE” şeklinde yazılır. Değerin tırnak içinde olması gerektiğini unutmayın.
Kabuk oturumunuzda sahip olduğunuz tüm alias’ları listelemek istiyorsanız, alias komutunu bağımsız değişken olmadan çalıştırabilirsiniz.
alias
3. unalias
Komutu
Adından da anlaşılacağı gibi, unalias komutu, önceden tanımlanmış takma adlardan bir takma adı kaldırmayı amaçlar. Önceki ls takma adını kaldırmak için aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz:
unalias ls
4. pwd
Komutu
pwd komutu, “çalışma dizinini yazdır” anlamına gelir ve bulunduğunuz dizinin mutlak yolunu verir. Örneğin, kullanıcı adınız “IHS” ise ve Belgeler dizininizdeyseniz, mutlak yolu şöyle olur: /home/IHS/Belgeler
Kullanmak için terminale pwd yazmanız yeterlidir:
pwd
Masaüstünde olduğunuzu ve bu komutu kullandığınızı düşünürsek, /home/IHS/Masaüstü şeklinde bir çıktı alacaksınız.
5. cd
Komutu
cd komutu, ls ile birlikte oldukça popülerdir. “Dizin değiştir” anlamına gelir ve adından da anlaşılacağı gibi sizi erişmeye çalıştığınız dizine yönlendirir.
Örneğin, Belgeler dizininizin içindeyseniz ve Videolar adlı alt klasörlerinden birine erişmeye çalışıyorsanız, şunu yazarak girebilirsiniz:
cd Videolar
Ayrıca klasörün mutlak yolunu da yazabilirsiniz:
cd /home/IHS/Belgeler/Videolar
cd komutunu kullanırken size çok zaman kazandırabilecek bazı püf noktaları vardır:
1. Ana klasöre gitcd
Bu komut sizi kök dizine görürecektir.
2. Bir seviye yukarı çıkcd..
bu komut sizi içinde bulunduğunuz klasörün bir üst klasörüne götürecektir.
3. Önceki dizine geri dönüncd -
bu komut sizi bir önceki işlem yaptığınız ve bulunduğunuz klasöre götürür.
6. cp
Komutu
Dosyaları ve klasörleri doğrudan Linux terminalinde kopyalamak o kadar kolaydır ki bazen geleneksel dosya yöneticilerinin yerini alabilir.
cp komutunu kullanmak için kaynak ve hedef dosyalarla birlikte yazmanız yeterlidir:
cp notlarım.txt yeni_notlarım.txt
Bu komutu kullanarak birinci parametre olarak kopyalamak istediğimiz dosyayı, ikinci parametre olarak da kopyaladığımız dosyanın yapıştırıldığında hangi adı alacağını yazarak işlemi tamamlıyoruz.
cp komutunu kullanarak tüm dizinleri de kopyalayabilirsiniz:
cp -r kopyalanacak_klasör/ yeni_kopyalanan_klasör/
(Linux’ta klasörlerin eğik çizgi (/) ile bittiğini unutmayın.)
Komutunu kullanarak klasör kopyalama işlemi yapabilirsiniz. ancak dikkat etmeniz gereken şey -r parametresini eklemek. Bu sayede klasörün içindeki her şeyi de kopyalamış olursunuz yoksa bu komut çalışmaz ve şöyle bir çıktı alırsınız:
cp: -r not specified; omitting directory 'kopyalanacak_klasör/'
7. rm
Komutu
Artık dosyaları nasıl kopyalayacağınızı bildiğinize göre, onları nasıl kaldıracağınızı bilmek faydalı olacaktır.
Dosyaları ve dizinleri kaldırmak için “rm” komutunu kullanabilirsiniz. Yine de kullanırken dikkatli olun, çünkü bu şekilde silinen dosyaları kurtarmak çok zor (ama imkansız değil).
Normal bir dosyayı silmek için şu komutu kullanabilirsiniz:
rm notlarım.txt
Boş bir dizini/klasörü silmek istiyorsanız, (-r) flag’ini kullanabilirsiniz:
rm -r boş_klasör/
Öte yandan, içeriği olan bir dizini kaldırmak için force (-f) ve -r flag‘lerini kullanmanız gerekir:
rm -rf dolu_klasör/
veya
rm -r -f dolu_klasör/
Buna dikkat edin: bu iki flag’i (-r ve -f) yanlış kullanarak bütün bir iş gününü silebilirsiniz!
8. mv
Komutu
Dosya sisteminiz üzerinden dosya ve dizinleri taşımak (veya yeniden adlandırmak) için mv komutunu kullanırsınız.
Bu komutu kullanmak için adını kaynak ve hedef dosyalarla birlikte yazarsınız:
mv kaynak_dosyası hedef_klasör/
mv notlarım.txt planlama/
Farklı bir klasörün yolunu biliyorsanız bulunduğunuz klasöre taşıma yapabilmek için şu komutu kullanabilirsiniz:
mv /home/IHS/Masaüstü/notlarım.txt ./
yukarıdaki komutta yer alan “./” ifadesi şu anda içinde bulunduğunuz dizindir. Yani Terminalde x klasörü dizinindeyseniz, Masaüstü konumunda yer alan “notlarım.txt” dosyasını x klasörüne taşımış olursunuz.
Dosyaları aynı dizinde tutarken yeniden adlandırmak için mv’yi de kullanabilirsiniz:
mv eski_dosya.txt yeniden_adlandırılan_dosya.txt
9. mkdir
Komutu
Kabukta yeni klasörler oluşturmak için mkdir komutunu kullanabilirsiniz. Sadece yeni klasörün adını belirtmeniz ve aynı isimde farklı bir klasörün var olmadığından emin olmanız yeterlidir.
Örneğin, tüm resimlerinizi tutacak bir dizin oluşturmak için şunu komutu yazmanız yeterlidir:
mkdir resimlerim/
Basit bir komutla alt dizinler oluşturmak için üst (-p) flag’ini kullanın:
mkdir -p resimlerim/2021/
10. man
Komutu
Bir başka temel Linux komutu da man. Diğer herhangi bir komutun kullanım kılavuzu sayfasını görüntüler (eğer varsa). man komutu kullanım kılavuzu anlamına gelen manual’den gelir.
mkdir
komutunun kılavuz sayfasını görmek için şunu yazın:
man mkdir
Hatta man komutunun kılavuz sayfasını bile çağırabilirsiniz:
man man
11. touch
Komutu
touch komutu, belirtilen dosyalara erişim ve değişiklik zamanlarını güncellemenizi sağlar.
Örneğin, en son 12 Ağustos’ta değiştirilen eski bir dosyam var:
Değişiklik tarihini şimdiki zamana değiştirmek için -m bayrağını kullanmamız gerekiyor:
-m eski_dosya touch
Bu komutu kullandığınızda dosyanın değiştirilme tarihi bugünün tarihiyle değiştirilir.
Bununla birlikte, bu komutu çoğu zaman dosya tarihlerini değiştirmek için değil, touch
yeni dosyalar oluşturmak için kullanırsınız.
touch yeni_dosya
Bu komutla yeni bir dosya oluşturabilirsiniz. varsayılan olarak touch komutunu kullandığınızda TXT uzantılı bir dosya oluşturmuş olursunuz. Ayrıca html, php gibi dosya uzantıları da ekleyerek hızlıca dosya üretebilirsiniz.
12. chmod
Komutu
chmod komutu, bir dosyanın izinlerini (modunu) hızlı bir şekilde değiştirmenizi sağlar. Ayrıca bir çok seçeneğe sahiptir.
Bir dosyanın sahip olabileceği temel izinler şunlardır:
r (okuma)
w (yazma)
x (çalıştırma)
Chmod için en yaygın kullanım durumlarından biri, bir dosyayı kullanıcı tarafından çalıştırılabilir hale getirmektir. Bunu yapmak için, chmod ve +x işaretini ve ardından izinlerini değiştirmek istediğiniz dosyayı yazın:
chmod +x izini_değiştirilecek_dosya
Bunu, komutla dosyalarınızı çalıştırılabilir hale getirmek veya tam tersini yapmak için kullanabilirsiniz.
Bir dosyanın çalıştırma iznini iptal etmek için:
chmod -x çalışma_izni_iptal_dosya
Yukarıdaki -x parametresini kullandığınızda bir dosyanın çalışma iznini iptal edersiniz o dosya tekrar izin verilene kadar çalıştırılamaz.
13. ./
Komutu
Belki ./ notasyonu bir komut değil, ancak bu listede bahsetmeye değer.
Linux kabuğunuzun, sisteminize doğrudan terminalden kurulu herhangi bir yorumlayıcı ile çalıştırılabilir bir dosyayı çalıştırmasını sağlar. Bu da çift tıklama yapmadan dosyaları çalıştırabileceğiniz anlamına geliyor.
Örneğin, bu komutla, bir Python betiği veya XAMPP gibi yalnızca .run biçiminde kullanılabilen bir program çalıştırabilirsiniz. Bir dosyayı çalıştırırken, chmod komutuyla değiştirebileceğiniz çalıştırılabilir (x) izinlerine sahip olduğundan emin olun.
İşte basit bir Python betiği ve onu ./ notasyonu ile nasıl çalıştıracağımız:
#! /usr/bin/python3
# filename: script
for i in range(20):
print(f"This is a cool script {i}")
Komut dosyasını çalıştırılabilir bir dosyaya şu şekilde dönüştüreceğiz ve çalıştıracağız:
chmod +x script
./script
14. exit
Komutu
exit komutu tam olarak adından da anlaşılacağı gibi yapar: Bununla bir kabuk oturumunu sonlandırabilir ve çoğu durumda kullandığınız terminali otomatik olarak kapatabilirsiniz:
exit
15. sudo
Komutu
Bu komut, “super user do” (süper kullanıcı yap) anlamına gelir ve belirli bir komutu çalıştırırken bir süper kullanıcı veya kök kullanıcı olarak hareket etmenizi sağlar. Linux kendini böyle korur ve kullanıcıların yanlışlıkla makinenin dosya sistemini değiştirmesini veya uygunsuz paketler kurmasını önler.
Sudo, genellikle yazılım yüklemek veya kullanıcının ana dizini dışındaki dosyaları düzenlemek için kullanılır:
sudo apt get gimp
sudo cd /root/
bu komutları kullandığınızda yazdığınız komutu çalıştırmadan önce sizden yöneticinin şifresini isteyecektir.
16. shutdown
Komutu
Tahmin edebileceğiniz gibi, shutdown
komutu makinenizi kapatmanıza izin verir. Ancak, durdurmak ve yeniden başlatmak için de kullanılabilir.
bilgisayarınızı hemen kapatmak için (varsayılan bir dakikadır), şunu yazın:
shutdown now
Ayrıca sisteminizi 24 saat biçiminde kapatmayı planlayabilirsiniz:
shutdown 19:50
Önceki bir kapatma çağrısını iptal etmek için -c bayrağını kullanabilirsiniz:
shutdown -c
17. htop
Komutu
htop, makinenizin kaynaklarını doğrudan terminalden yönetmenize izin veren etkileşimli bir süreç görüntüleyicidir. Çoğu durumda, varsayılan olarak yüklü değildir, bu nedenle indirme sayfasında bununla ilgili daha fazla bilgi edindiğinizden emin olun.
htop
18. unzip
Komutu
Unzip komutu, bir .zip dosyasının içeriğini terminal aracılığıyla extract etmenize izin verir. Bu paket varsayılan olarak yüklenmeyebilir, bu nedenle paket yöneticinizle yüklediğinizden emin olun.
unzip paketten_çıkarılacak_dosya.zip
19. apt
, yum
, pacman
Komutları
Hangi Linux dağıtımını kullanırsanız kullanın, muhtemelen her gün kullandığınız yazılımı yüklemek, güncellemek ve kaldırmak için paket yöneticilerini kullanırsınız.
Bu paket yöneticilerine komut satırından erişebilirsiniz ve makinenizin çalıştığı dağıtıma bağlı olarak birini veya diğerini kullanırsınız.
Aşağıdaki örnekler, genellikle çoğu paket yöneticisinde bulunan ücretsiz ve açık kaynaklı bir yazılım olan GIMP’yi yükleyecektir:
1. Debian tabanlı (Ubuntu, Linux Mint)sudo apt install gimp
2. Red Hat tabanlı (Fedora, CentOS)sudo yum install gimp
3. Arch tabanlı (Manjaro, Arco Linux)sudo pacman -S gimp
20. echo
Komutu
echo komutu, terminalde tanımlanmış metni görüntüler – bu kadar basit:
echo "Merhaba Dünya"
Birincil kullanımı, bu mesajların içindeki çevresel değişkenleri yazdırmaktır:
echo "Merhaba $USER"
21. cat
Komutu
“Birleştirme”nin kısaltması olan Cat, dosyaları doğrudan terminalden oluşturmanıza, görüntülemenize ve birleştirmenize olanak tanır. Esas olarak, bir grafik metin düzenleyicisini açmadan bir dosyayı önizlemek için kullanılır:
cat içeriği_görüntülenecek_dosya.txt
22. ps
Komutu
ps komutu ile mevcut kabuk oturumunuzun çalıştırdığı işlemlere göz atabilirsiniz. Çalıştırdığınız programlar hakkında işlem kimliği, TTY (TeleTip Yazıcısı), saat ve komut adı gibi yararlı bilgiler yazdırır.
ps
Daha etkileşimli bir şey istiyorsanız, htop’u kullanabilirsiniz.
23. kill
Komutu
Bir programın yanıt vermemesi can sıkıcıdır ve hiçbir şekilde kapatamazsınız. Neyse ki, kill komutu bu tür bir sorunu çözer.
Basitçe söylemek gerekirse kill komutu, sonlandırmak istediğiniz bir işleme bir TERM veya kill sinyali gönderir.
PID’yi (işlem kimliği) veya programın ikili adını girerek işlemleri sonlandırabilirsiniz:
kill 533494
kill firefox
Bu komuta dikkat edin – kill ile yaptığınız işi yanlışlıkla silme riskiniz vardır.
Ayrıca kill komutunu daha işlevsel kullanmanıza olanak sağlayacak şekilde xkill komutunu da kullanabilirsiniz. xkill komutunu kullandığınızda mouse imleciniz x şekline dönüşür ve ekranınızda tıkladığınız herhangi açık program veya dosyayı sonladırır. kill komutuna göre kullanması daha eğlencelidir.
xkill
24. ping
Komutu
ping komutu, ağ bağlantısını test etmek için kullanılan en popüler ağ terminali yardımcı programıdır. ping’in bir sürü seçeneği vardır, ancak çoğu durumda bir alan veya IP adresi istemek için kullanırsınız:
ping google.com
25. vim
Komutu
vim komutu, 90’lardan beri kullanılan ücretsiz ve açık kaynaklı bir terminal metin düzenleyicisidir. Verimli tuş bağlantıları kullanarak düz metin dosyalarını düzenlemenizi sağlar.
Vim’i başlatmak için şunu yazın:
vim
26. history
Komutu
Bir komutu hatırlamakta zorlanıyorsanız, history komutu kullanışlıdır. Bu komut, geçmişte kullandığınız komutlarla birlikte numaralandırılmış bir liste görüntüler:
history
27. passwd
Komutu
passwd, kullanıcı hesaplarının şifrelerini değiştirmenize izin verir. Önce mevcut şifrenizi girmenizi ister, ardından sizden yeni bir şifre ve onay ister.
Başka bir yerde gördüğünüz herhangi bir şifre değişikliğine benzer, ancak bu durumda, doğrudan terminalinizdedir:
passwd
bu komutu kullandığınızda mevcut kullanıcılar için şifre değiştirmek için yeni parolayı girmenizi ve onaylamanızı isteyecek ve sonucunda parolanız değişmiş olacaktır.
28. which
Komutu
which komutu, kabuk komutlarının tam yolunu verir. Verilen komutu tanıyamazsa, bir hata verir.
Örneğin, bunu Python ve Brave web tarayıcısının ikili yolunu kontrol etmek için kullanabiliriz:
which python
# /usr/bin/python
which brave
# /usr/bin/cesur
29. shred
Komutu
Bir dosyanın kurtarılmasının neredeyse imkansız olmasını istediyseniz, shred komutu bu görevde size yardımcı olabilir. Shred komutu, bir dosyanın içeriğini tekrar tekrar geçersiz kılar ve sonuç olarak, verilen dosyanın kurtarılması son derece zorlaşır.
Aşağıdaki komutu yazarak dosyanın kurtarılamaz şekilde bozulmasını sağlayalım:
shred parçalanacak_dosya.txt
Dosyayı hemen silmek isterseniz -u bayrağını kullanabilirsiniz:
shred -u parçalanacak_dosya.txt
30. less
Komutu
less komutu dosyaların içeriğini incelemenizi sağlayan bir programdır:
less büyük_metin_dosyası.txt
less komutu ile ilgili en güzel şey, arayüzünde more ve vim komutları içermesidir. cat komutundan daha etkileşimli bir şeye ihtiyacınız varsa, less komutu iyi bir seçenektir.
31. tail
Komutu
cat’e benzer şekilde, tail bir dosyanın içeriğini tek bir önemli uyarıyla yazdırır: Yalnızca son satırları verir. Varsayılan olarak, son 10 satırı yazdırır, ancak bu sayıyı -n ile değiştirebilirsiniz.
Örneğin, büyük bir metin dosyasının son satırlarını yazdırmak için şunları kullanırsınız:
tail uzun_metin_dosyası.txt
Yalnızca son dört satırı görüntülemek için:
tail -n 4 uzun_metin_dosyası.txt
32. head
Komutu
Head komutu, tail komutunun tamamlayıcısıdır. head komutu, bir metin dosyasının ilk 10 satırını hızlıca göstermek içindir, ancak -n bayrağıyla görüntülemek istediğiniz satır sayısını ayarlayabilirsiniz:
head uzun_metin_dosyası.txt
head -n 5 uzun_metin_dosyası.txt
33. grep
Komutu
Grep, metin dosyalarıyla çalışmak için en güçlü yardımcı programlardan biridir. Normal bir dizindeki dosyalar içinde grep komutuyla belirttiğiniz ifadeyle eşleşen satırları arar ve bunları gösterir:
grep "linux" uzun_metin_dosyası.txt
–c bayrağını kullanarak kalıbın kaç kez tekrarlandığını sayabilirsiniz:
grep -c "linux" uzun.txt
34. whoami
Komutu
whoami komutu (“who am i” kısaltması) o anda kullanımda olan kullanıcı adını görüntüler:
whoami
çıktı olarak sistemde o an kullanımda olan user bilgisini verir.
Aynı sonucu echo ve $USER değişkenini kullanarak elde edersiniz:
echo $USER
35. whatis
Komutu
whatis komutu, başka herhangi bir komutun tek satırlık bir açıklamasını yazdırarak, onu yararlı bir referans haline getirir:
whatis python
# python (1) - yorumlanmış, etkileşimli, nesne yönelimli bir programlama dili
gibi bir çıktı alırsınız
whatis whatis
# whatis (1) - tek satırlık kılavuz sayfası tanımı görüntüler
36. wc Komutu
Wc Komutu, “kelime sayısı” anlamına gelir ve adından da anlaşılacağı gibi, bir metin dosyasındaki kelime sayısını döndürür:
wc uzun_metin_dosyası.txt
# 37 207 1000 uzun_metin_dosyası.txt
gibi bir çıktı alacaksınız.
Bu komutun çıktısını inceleyelim:
37 satır
207 kelime
1000 bayt boyutu
Dosyanın adı (uzun_metin_dosyası.txt)
Yalnızca sözcük sayısına ihtiyacınız varsa, -w bayrağını kullanın:
wc -w uzun_metin_dosyası.txt
207 uzun_metin_dosyası.txt
bu şekilde bir çıktı alırsınız.
37. uname Komutu
uname(“Unix adı”nın kısaltması) geçerli Linux sürümünüzü bildiğinizde kullanışlı olan işletim sistemi bilgilerini yazdırır.
Varsayılan çıktı o kadar kullanışlı olmadığı için çoğu zaman -a (–all) bayrağını kullanmak daha avantajlı olacaktır:
uname
# Linux
şeklinde bir çıktı alırsınız.
unname -a
# Linux kinstamanjaro 5.4.138-1-MANJARO #1 SMP PREEMPT 5 Ağustos 12:15:21 UTC 2021 x86_64 GNU/Linux
gibi bir çıktı alırsınız.
38. neofetch Komutu
Neofetch komutu, Linux dağıtımınızın bir ASCII logosunun yanında sisteminizle ilgili bilgileri (çekirdek sürümü, kabuk ve donanım gibi) görüntüleyen bir CLI (komut satırı arabirimi) aracıdır:
neofetch
Çoğu makinede bu komut varsayılan olarak mevcut değildir, bu nedenle önce paket yöneticinizle birlikte yüklediğinizden emin olun.
39. find
Komutu
Find komutu, bir regex ifadesine dayalı olarak bir dizin hiyerarşisindeki dosyaları arar. Kullanmak için aşağıdaki sözdizimini izleyin:
find [bayraklar] [dosya yolu] -name [aranacak ifade]
Geçerli dizinde uzun_metin_dosyası.txt adlı bir dosyayı aramak için şunu girin:
find ./ -name "uzun_metin_dosyası.txt"
Bu komutu kullandığınızda aradığınız dosyanın konumu dosya yoluyla beraber sonuç olarak karşınıza çıkacaktır.
Son olarak
2020 ve 2021’de profesyonel geliştiriciler tarafından en çok kullanılan işletim sistemi Linux oldu. En çok kullanılan 39 komutu öğrenin ve bu güçlü sistemden yararlanmaya bu içerikteki komutlarla başlayın.
Linux’u öğrenmek biraz zaman alabilir, ancak bazı araçlarında ustalaştığınızda, en iyi müttefikiniz olur ve onu günlük işletim sisteminiz olarak seçtiğiniz için pişman olmayacaksınız.
Linux ile ilgili dikkat çekici şeylerden biri, deneyimli bir kullanıcı olsanız bile, kullanarak daha üretken olmayı öğrenmeyi asla bırakmayacağınızdır.
Çok daha yararlı Linux komutları var. Listemizde bulunmayan ancak hayatınızı kolaylaştıran kullanışlı linux komutları varsa, lütfen favori Linux komutlarınızı aşağıdaki yorumlarda paylaşın 🙂