Artık kabul etmek gerekir ki 2016 yılı itibarıyla kod yazma becerisine sahip olmak ve bir programlama dili bilmek, hangi meslekte olursanız olun fark yaratan bir özelliktir. Bu yalnızca kodcular veya programcılar için değil, en azından temel seviyede kod yazım bilgisine sahip olan herkes için giderek daha fazla önem kazanan bir durumdur. Teknoloji ortamının değişmesiyle birlikte, programcı olmayan kişiler de bu alanda söz sahibi olmaya başlamışlardır.
Bu değerli becerileri kazanmak ve destek bulmak adına bazı programcılık kursları mevcut olsa da, bazen hangi programlama dillerini öğrenmek gerektiğine karar vermek zor olabilir.
Aşağıda hangi meslekten olursanız olun mutlaka öğrenmeniz gereken en popüler dokuz programlama dili bulunmakta:
- SQL
Listenin en üstünde SQL’in olması sürpriz sayılmaz. SQL veritabanı teknolojilerini çalıştırmak için kullanılan en önemli dillerden bir tanesi. Bu programlama dili büyük şirketler, küçük şirketler, hastaneler, bankalar ve üniversiteler için oldukça önemli.
- Java
Java da kodcular tarafından sıklıkla kullanılan popüler bir programlama dili. Aynı zamanda tüm yerel Android uygulamalarını geliştirmek için de kullanılıyor. Okunabilirliği ve basitliği nedeniyle dünyanın birçok yerinden sayısız programcı Java’yı oldukça uyarlanabilir buluyor. LinkedIn, Netflix ve Amazon gibi şirketler de bu dili kullanıyor.
- JavaScript
Neredeyse her web sitesi efektler veya pop-up mesajlar vasıtasıyla sayfalarına daha fazla kişilik katmak ya da temel işlevleri olan oyunlar geliştirmek için bu dili kullanıyor. İnternetin de betik dili olan JavaScript giderek daha fazla rağbet görmeye başlamış durumda.
- C#
C# görece yeni bir dil olabilir ama programcılar arasında giderek daha fazla rağbet görmeye başlamış durumda. C++’ın bir sonraki aşaması olan bu modern dil kod yazıcılarının öğrenmesi bakımından daha kolay.
- C++
Kendinden bir önceki C dilini temel alan genel amaçlı ve nesne yönelimli bir programlama dili olan C++ da bu listede daima yer alacak dillerden. C++ özellikle Adobe ve Microsoft uygulamalarında kolaylık sağlıyor. Mac OS/X ve diğer veritabanlarında da sıkça kullanılıyor.
- Python
Genel amaçlı bir programlama dili olan Python kod yazımını yeni öğrenen kişiler için öğrenmesi ve uyarlaması oldukça kolay olan bir dil. Programcılık kurslarına katılanlar ve yeni başlayanlar arasında bir hayli revaçta. Başka alanlarda da rahatlıkla kullanılabiliyor.
- PHP
PHP esas olarak HTML ile oluşturulmuş web sayfalarını desteklemek için kullanılıyor. Yeni programcıların kullanımı bakımından da oldukça kolay bir dil olan PHP daha deneyimli programcılar için de birçok gelişmiş özellik sunuyor.
- Ruby on Rails
Tıpkı Java ve C gibi, Ruby de web programcılığına uyarlanabilirliği ile bilinen iyi bir genel amaçlı kod yazma dili. Hızlı geliştirme gibi birçok avantajı bulunmakta ve küçük startuplardan büyük şirketlere kadar birçok girişimde kullanılıyor.
- iOS/Swift
Apple’ın kendi programlama dili de kodcular arasında giderek popülerleşiyor. Bu dil özellikle Apple tabanlı uygulamalar geliştirmek için kullanılıyor ama Apple’la iş yapan diğer büyük şirketler de bu dili benimsemiş durumda.
3 yorumlar
Peki bu işe en baştan başlamak için nasıl bi yol izlenilmesii gerekir
daldan dala atlamamak gerekır eger tanımlardakı dıllerden bırını sectıgınde sonuna kadar gıtmelısın.
Oldukça yararlı bir blog yazısı olmuş ellerinize emeğinize sağlık.