Google XML site haritası uygulamasını başlatalı 11 yıl oldu. XML site haritası uygulaması başladığı anda geliştiriciler site haritası hazırlamak ve yönetmek isteyenlere yardımcı olacak yazılımlar, betikler ve eklentiler geliştirmek üzere çalışmalara başlamıştı. Site haritaları XML dilinde olur ve bu site haritalarını elle hazırlamak çok zor olduğundan kendi web siteniz için bir site haritası oluşturmaya çalışmanız pek tavsiye edilmez.
Etrafımızdaki her şey otomatik olmaya başladığı gibi, internette de birçok site haritası oluşturucu araçları bulmanız artık mümkün. Eğer WordPress veya Joomla gibi içerik yönetimi sistemlerini kullanıyorsanız site haritası oluşturmanıza yardımcı olan ve bu haritaları arama motorlarına doğrudan aktarmanızı sağlayan birçok eklentiye rastlayabilirsiniz. Google’da site haritası oluşturucularını ararsanız binlerce araca rastlayabilirsiniz ve bu da büyük bir kafa karışıklığı ve kararsızlığa neden olabilir.
Eğer kendi web siteniz için bir site haritası oluşturucusu kullanmayı düşünüyorsanız birkaç hususu aklınızdan çıkarmamanız gerekiyor. Örneğin en iyi görsel site haritası oluşturucusunu kullanmazsanız web sitenizin arama motorları indeksine girmeme ihtimali olabilir. Sizin için en uygun site haritası oluşturucusunu ararken şu hususları göz önünde bulundurmanızda fayda var.
Web Sitenizin Büyüklüğü
Her site haritası oluşturucusunun farklı planları ve paketleri vardır. Bu site haritası oluşturucuları içinde içerik çizelgeleri, otomatik güncellemeler vs gibi bazı gelişmiş özellikler mevcuttur. Eğer çok fazla paylaşımın yapıldığı büyük bir web siteniz varsa sitenizdeki tüm içeriği ele alabilecek iyi bir site haritası oluşturucusu kullanmanız gerekecektir. İnternette 500 sayfaya kadar site haritası oluşturabilen birçok ücretsiz araç bulunmakta. Fakat web siteniz 1000 sayfa civarındaysa içeriğinizin bir kısmı indekslenmeyecektir.
Google bir site haritasında 50.000 linkten veya 10MB’den fazlasının olmamasını öneriyor. Eğer siteniz büyükse, kullanacağınız site haritası oluşturucusu birden fazla site haritası oluşturabilmeli. DYNO Mapper birden fazla site haritası oluşturmayı mümkün kılar ve binlerce sayfadan oluşan web siteleri için idealdir.
Site haritası araçlarını mı kullanmalı, eklentileri mi?
Daha önce de belirtildiği üzere, site haritası eklentileri WordPress blogu olan webmasterlar için kullanışlıdır. İçerik yönetim sistemi tabanlı web siteleri için site haritası eklentisi kullanmak mecburi değildir, çünkü eklentilerin ve araçların kendilerine özgü ayrı avantajları ve dezavantajları olduğu için hangisini kullanacağınız tamamıyla size kalmış.
Görsel bir site haritası oluşturucusu kullanmanın faydası herhangi bir şey yüklemeye gerek olmamasıdır. Yapmanız gereken tek şey site haritasında görmek istediğiniz linkleri kopyalamak ve DYNO Mapper gibi araçlar bunu sizin için yapmakta. Eğer eklenti kullanıyorsanız bu eklentiler yalnızca sitenizle uyumluysa yüklenebilir.
Ücretsiz mi Ücretli mi?
İnternetteki ücretsiz ve ücretli site haritası oluşturucuları arasında da bir tercih yapabilirsiniz. Bazı ücretsiz oluşturucular sadece sınırlı sayıda link depolayabiliyor. Farklı planlar arasında seçim yapabildiğiniz ücretli oluşturucularda ise durum farklı. Ücretsiz oluşturucular da ücretliler de geliştiriciler tarafından kodlanır ve geliştiricilerin ücretsiz oluşturuculardan dahi bir miktar kazanç sağlamaları gerekir. Ücretsiz site haritası oluşturucularında “Bu site haritası falanca geliştirici tarafından hazırlanmıştır” ibaresini görebilirsiniz.
Ücretli oluşturucuların ücretsiz oluşturuculara kıyasla bir artısı da tek bir hesapla birden fazla site haritasını yönetebilmektir.
Arama motorlarına ping gönderme
Bir site haritası oluşturmanın web sitenizde bulunan tüm gönderileri veya gelecekte yayınlamayı düşündüğünüz içeriği indekslemeye faydası yoktur. Eğer site haritası oluşturucunuz yeni güncellenen içeriği arama motorlarına ping yapmıyorsa işe yaramaz. Kullanacağınız site haritaları web sitenize eklenen her yeni içerikle birlikte arama motorlarına ping göndermelidir.
Google Analytics entegrasyonu
İnternetten alacağınız site haritası oluşturucularının çoğunda Google Analytics entegrasyonu olur. Google Analytics web sitelerine gelen trafiği inceleme ve kullanıcıları takip etme bakımından çok önemli bir işleve sahiptir. Kullanacağınız site haritası oluşturucusu mutlaka Google Analytics hesabınızla entegre olsun ki farklı özelliklere sahip tüm web sitelerini analiz edebilesiniz. Bu aynı zamanda web sitenizin yapısını geliştirmenize ve arama motorlarında indekslenmiş içeriğe daha hızlı ulaşmanıza katkıda bulunacaktır.
Büyük arama motorlarına eklenebilme
Eğer bir site haritası oluşturacaksanız bunu tüm büyük arama motorlarına kayıt ettirmek isteyeceksinizdir. Kullanmayı düşündüğünüz oluşturucu mutlaka site haritanızı Google, Yahoo ve Bing gibi büyük arama motorlarına eklenebilir olmalıdır. Site haritanız kısıtlı sayıda arama motoruna eklenirse web sitenizdeki içeriği yeterince fazla kişiye ulaştıramazsınız.
Bu bilgileri göz önünde bulundurursanız sizin için en uygun site haritası oluşturucusunu bulma ihtimaliniz de artacaktır.