IHS Blog

Filmlerden Gerçeğe Taşan Teknolojiler

Filmlerden_Gerçeğe_Taşan_Teknolojiler

Arnold Schwarzenegger, ilk ‘the Terminator’ filminde şöyle demişti:

“I’ll be back.”

1984 yılında çekimine başlanan serinin ilk filmi, sinema tarihi için bir devrim sayılır. Terminatör ilk filmindeki sözünü tuttu ve yeni filmlerle aramıza tekrar döndü. Terminatör serisinin her devam filmi, gelişen teknoloji ve tasarım dünyasına bağlı olarak önceki filmin üzerine bir şeyler ekledi ve devrim büyüdü. Bu devrim, sinemadan tüm insanlığa yayıldı. The Terminator serisi; robot teknolojileri, zamanda yolculuk ve yapay zeka gibi birçok kavramı akademik çevrelerin tekelinden alıp günlük tartışılan bir konu haline çevirdi. Artık herkesin bu tür teknolojik gelişimler hakkında az da olsa bilgisi var. Teşekkürler, Terminatör!

Skynet Artık Hayatımızda

Skynet artık bir fantezi değil, hayatımızın her alanında; farkında mısınız? Akıllı ev sistemlerinin yanı sıra kamusal birçok işlem bilgisayarlar tarafından yönetiliyor. İnsanlar ise sadece işleyişi kontrol ediyor. Terminatör de gerçeğe dönüştü diyebiliriz:

Videonun sonlarında atılan tekmeye ve Atlas’ın yerden kalkmadan önce bir süre düşüncelere daldığı ana iyi bakın. Gelecekte insanlığın sonunu nasıl getirsem diye planlıyor muhtemelen.

Boston Dynamics (Google alt firması) şirketinin geliştirdiği ve Atlas ismini verdiği robot modelinin hareket kabiliyeti, neredeyse günümüz insanına yakın derecede. İşte en iyi bilim kurgu filmleri (ya da eserleri), bu yönleriyle öne çıkarlar. Bahsi geçen teknolojiler her ne kadar uçuk görünse de aslında hepsi belirli bir mantığa dayanır, üretilebilir ve geleceğe yön verir. Yani tüm zamanların en iyi bilim kurgu filmlerini incelerseniz oradaki teknolojilerin birer birer gerçeğe dönüştüğünü ya da muhtemelen dönüşeceğini görebilirsiniz. Sektörün içinden isimlerle yapılmış anketler sonucunda listelenmiş 2017 en iyi 100 bilim kurgu filmine göz atmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Teknolojisiyle bilim dünyasına ilham vermiş filmleri merak ediyorsanız da aşağıdalar:

Iron Man / Demir Adam (2008)

Multi milyarder Tony Stark’ın teknolojik laboratuvarı, bilim kurgu fanları için adeta bir mabet. Tony Stark’ın bilgisayar sistemi ve kişisel asistanı J.A.R.V.I.S ise birçok insanın ailesine ve eşine tercih edeceği bir yapay zeka! Şaka bir yana, J.A.R.V.I.S yapay zeka sisteminin günümüzde çok primitif bir örneği var: Siri.

The Matrix (1999)

The Matrix serisinde ne oluyordu? Makineler sistemi ele geçirip insanları sanal bir hayata mahkum ediyorlardı. Günümüzde sanal gerçeklik gözlüğü Oculus Rift, tam olarak bunu yapıyor. Mahkum etmek tabiri biraz fazla kaçıyor olabilir ama gelecekte sanal ve gerçekliğin birbiriyle karışacağını öngörmek zor da değil. O zaman hangi dünyanın gerçek olduğunu nasıl anlayacağız?

Sinema Endüstrisini Besleyen Teknoloji: Bulut Bilişim

Bilim kurgu filmlerinin birçoğunda gözümüze çarpan bulut teknolojisi, günümüzde film sektörünü besleyerek büyüten bir kaynağa dönüşmüş durumda. Star Wars serisi gibi birçok kült filmlerde denk geldiğimiz bu teknolojik gelişim, artık hepimizin hayatını kolaylaştıran bir kavram.

The Eternal Sunshine of Spotless Mind / Sil Baştan (2004)

Romantik bir bilim kurgu filmi olarak ele alabileceğimiz Eternal Sunshine of Spotless Mind’taki hafıza silme teknolojisi, eminiz ki birçok kırık kalbin hayallerini süslüyor. Teknoloji dünyasındaki haberlere göre bilim adamları HDAC2 isimli bir ilaçla farelerin beynindeki travmatik anıları başarıyla silebildiler. Anıları silebiliriz belki ama aşk acısı baki kalır mı, gelecekte göreceğiz.

Exit mobile version