Google’ın 2004 yılında davet üzerinden abonelik sistemiyle, 2007 yılında ise tüm kullanıcılara açtığı Gmail hizmeti, internet üzerinden posta alıp verme standardını bir hayli yukarı taşıdı. Dünya üzerinde en yaygın kullanılan web tabanlı bu posta servisi, Google Talk gibi eklentileriyle her geçen gün, saklama alanını geliştirdiği gibi kendisini de geliştiriyor.
Bu gelişim bir yana, Gmail’in aslında var olan fakat pek de sık başvurulmayan özellikleri mevcut. İşte hayatımızın vazgeçilmezi olan posta kutularımızda yapabileceğimiz 12 harika şey şöyle:
- E-postalarınızı önceden kurun: İleri bir tarihte göndermek istediğiniz e-maillerinizi, Right Inbox ya da Boomerang gibi eklentilerle önceden kurabilirsiniz. Her iki uygulama ile bir ay içinde gönderebileceğiniz ücretsiz e-mail sayısı 10, sonrası ise ücrete tabi…
- Gelen e-maillerinizi erteleyin: Gelen kutunuza düşen bir iletinin, ileriki bir zamanda tekrar en üste, sanki yeni bir e-mailmiş gibi düşmesini, Gmail Snooze ile sağlayabilirsiniz. Eklentili şimdilik yalnızca Google Chrome’da çalışıyor.
- Toplu yanıt gönderin: Vakit kazanmak için, Gmail Lab kullanarak toplu yanıt gönderebilirsiniz.
- Okundu bilgisi alın: Mailinizin okunup okunmadığı bilgisine ulaşmak, yalnızca Outlook’a özel bir uygulama değil. Gmail, sadece okundu bilgisi vermekle kalmıyor, e-mailin nerede, ne zaman ve kaç kere okunduğu bilgisini, Bananatag Email Tracking, Sidekick ve Intelliverse Email Tracker gibi Chrome uzantılarıyla kullanıcılara sunuyor.
- Bu e-mail bırakın kendisini 10 dakika içinde yok etsin: Chrome uzantısı Dmail ile e-maili gönderdiğiniz alıcının, iletiyi ne zamana kadar okuyabileceğini siz belirleyin. Eğer gönderdiğiniz mailden pişman olursanız 30 saniye içerisinde Ayarlar sekmesinden ulaşabileceğiniz ‘göndermeyi geri al’ butonu ile gönderimden vazgeçmek de mümkün…
- E-mailleri bir göreve dönüştürün: Chrome ve Firefox’ta çalışabilen Todoist for Gmail ile ajandanızı oluşturabilir, gelen maillerinizi birer göreve dönüştürebilir ve yapılacaklar listesi oluşturabilirsiniz.
- Randevularınızı ayarlayın: Google Takviminiz ile e-mailinizi birbirine Google Lab özellikleriyle bağlayabilir, e-mail üzerinden daha rahat ajanda oluşturabilirsiniz.
- Bir seferde birden çok e-mail görüntüleyin: Google Lab’in bir başka özelliğiyle de birden fazla e-maili tek bakışta ve aynı anda görebilirsiniz.
- Çevrimdışı çalışın: Google’ın başka bir uygulaması olan Gmail Offline, internet bağlantısı olmadan e-mailleri okumaya ve yanıtlamaya izin veriyor. Dikkat dağıtmadan yanıtlanan e-mailler, internete bağlanınca gönderiliyor.
- E-mailinizi açmadan gelen iletileri görün: Checker Plus isimli uygulama, web tarayıcısı ve dolayısıyla Gmail’iniz açık olmadan gelen mailleri size bildiriyor ve hatta uygulama üzerinden anında yanıt vermenizi kolaylaştırıyor.
- Beklediğiniz e-mail için bildirim ya da arama alın: Beklediğiniz bir e-mailin gelip gelmediği sürekli gelen kutusunu yenileyerek bakmak yerine, AwayFind kullanarak bu ileti hakkında SMS alabilir ya da aranabilirsiniz. Bu mucizevi uygulamanın bedeli ayda 5 dolardan başlıyor.
Bunların birçoğunu aynı anda yapın: Gmail’in son uygulaması Inbox ile yukarıda sayılan özelliklerin birçoğunu, bu uygulamayı masaüstünüze ya da mobil cihazınıza indirerek yapmak da mümkün…