Hem kurumsal dünyada, hem de günlük hayatta kullanıcılar en temel güvenlik önlemlerini bile almaya üşeniyorlar. Skycure adlı güvenlik firması tarafından yapılan araştırmaya göre düşük seviyede kullanılan güvenlik önlemleri sebebiyle şifresiz akıllı telefonlar ve dolayısıyla kişinin telefonu ve bilgileri risk altında.
Tüm mobil cihazların yaklaşık %52’sinde alfanumerik, biometrik veya sürüklemeli hiç bir şifre bulunmuyor. Kullanıcıların akıllı telefonlarının yaklaşık %30’unun ise kullandıkları işletim sistemi güncel değil, hatta oldukça eski.
İşin ilginç yanı, Android cihazların 3’te 1’inin ise hala yakın zamanda keşfedilen çok önemli açıklara karşı işletim sistemleri güncel olmadığı için tamamen savunmasız olması.
Bunun en önemli sebeplerinden biri ise elbette cihaz üreticilerinin güncellemeleri yayınlamakta geç kalıyor olması. Skycure’un yaptığı araştırmada ise iOS cihazlarının sadece %26’sının en güncel sürümde olmadığı ortaya çıkmış.
Orta ve üst seviyede kötü niyetli yazılımların bulaşmış olduğu Android cihazlarının oranı ise %3 civarında. Elbette kurumsal olarak yönetilen ve kontrol edilen cihazlarda bu oran ve risk çok daha düşük.
Kurumsal dünyada cihazını root’layan kullanıcıların sayısı ise kişisel kullanımlardakine göre 5’te biri oranında diyebiliriz. iOS tarafında ise bu oran çok çok az.
iPhone ya da Android olsun, bir cihazı root’lamak veya jailbreak yapmak üzerindeki güvenlik katmanlarının neredeyse hepsini kaldırıyor. Ve tahminlere göre piyasadaki Android cihazların %15’inin bu şekilde USB debugging mode’unun açık olduğu tahmin ediliyor. Bu da malware bulaşmış bir bilgisayara şarj edilmek için bile bağlandıkları anda mobil cihazların da etkileneceği anlamına geliyor.
Kurumsal firmaların neredeyse tamamı mobil cihaz yönetimi kullanıyorlar.