WordPress’te bir hata ile karşılaşmak nadir rastlanan bir şeydir. Fakat bu hatalar için “az ve öz” tabirini kullanmak mümkün. Çünkü WordPress’te oluşabilecek hataları düzeltmek genellikle biraz uğraştırıcı olabiliyor. Hatta bazı hatalar eklentileri ve temaları yüklemenizi bile engelliyor.
Unable to Establish Secure Connection hatasının Türkçe karşılığı “Güvenli Bağlantı Kurulamıyor”dur. Eğer sunucunuza tam erişim yetkiniz varsa bu hatayı düzeltmek kolaydır. Tek sorun şu: Bu hatanın birden fazla nedeni olabilir! Bu da sizi birkaç şey denemeye iter. Haberimizin geri kalanında WordPress’in “güvenli bağlantı kurulamıyor” hatası hakkında konuşacağız ve kaynağını saptamak adına kullanabileceğiniz 3 farklı yolu göstereceğiz!
WordPress Güvenli Bağlantı Hatası Nedir? Kaynağı Nedir?
WordPress’in bu hatası genellikle WordPress.org’dan eklentileri ve temaları yüklerken ya da güncelleştirmeleri yaparken oluşur. Bu hatayla karşılaşırsanız karşınıza şöyle bir mesaj çıkacaktır:
“An unexpected error occurred. Something may be wrong with WordPress.org or this server’s configuration. If you continue to have problems, please try the support forums. (WordPress could not establish a secure connection to WordPress.org. Please contact your server administrator.) in /home/username/public_html/wp-admin/includes/update.php on line 122”
Hata kısaca; beklenmedik bir hatanın oluştuğunu ve sunucu yapılandırmanızda ya da WordPress.org’da bir şeylerin yanlış gitmiş olabileceğini söylüyor ve forumları ziyaret etmenizi öneriyor. Bu hatanın meşhur WordPress Beyaz Ekran hatası gibi hatalardan farkı en azından sorunla ilgili bir ipucu veriyor olmasıdır. Kötü haber ise hatanın çözümü konusunda size tavsiye ettiği yol yanlış ve yersiz bir yoldur. Bu hatanın çözümü için kullanılabilecek birkaç yol var. Ama önce bu hatanın potansiyel nedenlerinden bahsedelim:
- Web siteniz ağır bir yük altında olabilir. Örneğin shared (paylaşımlı) hosting kullanıyorsanız çok fazla trafikle karşılaşmış olabilirsiniz. Bu da sunucunuzun kaynağında baskı oluşturmuş olabilir. Bu yoğunluk da WordPress’ten gelen isteklerin zaman aşımına uğramasına neden olabilir.
- Yanlış Sunucu yapılandırmaları. Yanlış bir yapılandırmadan kaynaklı olarak web siteniz sizi WordPress.org yerine farklı bir adrese bağlamayı deneyebilir.
- Güvenlik duvarınızda bir sorun olabilir. Modern sunucuların çoğu kötü amaçlı bağlantıları engellemek adına bir güvenlik duvarı sistemine sahiptir. Güvenlik sağlama konusunda fazla titiz olanlar birçok şeyi engellemeyi severler. Bu engelleme süreçlerinden bir tanesinde web sitenizin ihtiyacı olan bir şey devre dışı bırakılmış olabilir.
- Web siteniz ihtiyaç duyduğu dosyaları almak istiyor fakat gerekli komut dosyasını bulamıyor olabilir. Sunucunuz uzaktaki bir kaynaktan bir dosya indirmek istediği zaman cURL adlı bir komut satırı aracını çalıştırır. Fakat cURL bulunamazsa web sitenizin ihtiyaç duyduğu o bağlantı gerçekleşmez.
Haberimizin geri kalanında bu sorunların nasıl giderileceğini anlatacağız. Bunun yanında ayrıca hatırlatmak gerekiyor ki; hata kaynağınızın trafiğine bağlı olarak sunucunuzu geçici olarak durdurmanız ya da hosting servis sağlayıcınızla iletişime geçmeniz gerekebilir.
WordPress Güvenli Bağlantı Hatasını Düzeltmenin 3 Yolu
Henüz başlamadan belirtelim ki: Eğer bir shared hosting hizmeti kullanıyorsanız aşağıda anlatacağımız hiçbir şey sizde işe yaramayacaktır! Bunun nedeni sunucunuz üzerinde tam erişim hakkınızın olmamasıdır. Eğer bir shared hosting kullanıcısıysanız ve bu sorun ile karşı karşıyaysanız tek yapabileceğiniz web hosting servis sağlayıcınızın destek ekibiyle iletişime geçmektir.
Hadi adım adım ilerleyelim!
- Sunucunuzun hosts dosyasını güncelleyin.
Sunucunuza bağlanmanız ve orada değişiklikler yapmak için kullanabileceğiniz en iyi yollardan bir tanesi Secure Shell Access‘i (SSH) kullanmaktır. Eğer işletim sisteminiz Windows ise, PuTTy gibi bir araç kullanmanız gerekmektedir. Windows değil de eğer macOS ya da Linux kullanıyorsanız istediğiniz komut satırı aracını kullanabilirsiniz.
Bu noktadan sonra Windows kullandığınızı varsayarak devam edelim. PuTTy’i kurun ve aracı çalıştırın. Ardından bağlantı türü olarak SSH’yi seçin. Daha sonra web host’unuzun size sağladığı tam adresi kullanmanız gerekiyor:
Bir sonraki ekranda; sunucunuza yönetici kimlik bilgilerinizi girerek SSH ile giriş yapmanız gerekiyor.
Bu giriş işleminden sonra sunucunuza girmiş ve tam erişim yetkisine sahip olmuş olursunuz. Ardından şu komutu çalıştırmalısınız:
sudo nano /etc/hosts
Bu komut hosts dosyasını açmak için nano düzenleyicisini kullanır. (Hosts dosyası, belirli IP adreslerini web siteleriyle ilişkilendirmek için kullanılan bir listedir.)
Bu adımdaki amaç, hosts dosyanızın WordPress.org’u doğru olan IP adresiyle eşleştirmesini sağlamaktır. Şimdi dosyanızı nanoyu kullanarak ek bir satır eklemeniz gerekiyor:
66.155.40.202 api.wordpress.org
Değişiklikleri kaydedin ve çıkarak panelinize geri dönün. Daha önceden size sorun sağlayan eklenti/tema üzerinde tekrar işlem yapmaya çalışın bakalım sorununuz devam edecek mi? Hata karşınıza çıkmaya devam ederse diğer yöntemleri uygulamak için bizimle devam edin.
- cURL uzantınızın PHP için etkin olup olmadığını kontrol edin
WordPress öncelikli olarak PHP ile çalışır. Haliyle PHP’nin doğru sürümü yüklü değilse WordPress planlandığı gibi çalışmayabilir. cURL ise dosyaları komut satırına aktarmanızı sağlayan bir PHP uzantısıdır. Daha spesifik bir anlatım ile; WordPress’teki eklentileri ya da temaları indirilip güncellenebilmesi için cURL’ye ihtiyacınız vardır. SSH’yi kullanarak aşağıdaki konumu çalıştırın:
sudo nano /etc/php.ini
Eğer Windows kullanıyorsanız, dosyanın içinde aşağıdaki satırı arayın:
;extension=php_curl.dll
MacOS ve Linux kullanıcıları için satır biraz farklı:
;extension=curl.so
Bu satırlardan herhangi bir tanesini php.ini’de göremiyorsanız, eklemeyin deneyin. Nasıl ekleyeceğinizi bir önceki adımda anlatmıştık. Ardından değişiklikleri kaydedin ve sunucunuzu tekrar başlatın. Hemen sonrasından dosyanın tekrar yüklenmesi için zorlanır ve hatanın devam edip etmediğini görebilirsiniz. Hata devam ediyorsa siz de bizimle devam edin.
- Güvenlik Duvarınızda Doğru Bağlantı Noktalarının Açılıp Açılmadığını Kontrol Edin
Sununuzun bir güvenlik duvarı kullanıp kullanmadığından emin olun. Güvenlik duvarları genellikle varsayılan olarak gelir. Fakat örneğin, VPS kullanıyorsanız muhtemelen güvenlik duvarını kendiniz kurmalı ve yapılandırmalısınız.
Eğer aktif bir güvenlik duvarınız varsa, sunucu yazılımınızın kullandığı bağlantı noktalarının engellenmediğinden emin olun. Apache ve nginx varsayılan olarak 80 ya da 8080 port numaralarını kullanır.
Host’unuza bağlı olarak güvenlik duvarınızı doğrudan kontrol panelinden görebilir ve yapılandırabilirsiniz:
Artık son yapmanız gereken hosting servis sağlayıcınızın belgelerini kontrol etmektir. Orada güvenlik duvarınızı nasıl kullanabileceğinize dair bilgileri bulabiliyor olmalısınız. Daha sonra oradan bağlantı noktalarının nasıl engellenebileceğine ve nasıl engellerinin kaldırılabileceğine dair talimatları inceleyin.
Sonuç
WordPress bugları gibi WordPress güvenlik hataları da genellikle zararsızdır. Çok gerekliyse FTP ile temaları ya da eklentileri manuel olarak yükleyebilirsiniz. Fakat yine de bu hatayı en kısa sürede düzeltmek daha mantıklıdır. Sonuçta hata sunucu yapılandırmanızla ilişkin bir sorunu işaret ediyor.
Sunucuya tam erişme imkânınız olan bir hosting hizmetiniz varsa WordPress’te güvenli bağlantı kurulamama hatasını düzeltmeniz için 3 yol mevcut:
- Sunucunuzun hosts dosyasını güncelleyin.
- cURL uzantınızın PHP için etkin olup olmadığını kontrol edin.
- Güvenlik duvarınızda doğru bağlantı noktalarının açılıp açılmadığını kontrol edin.
Tüm bunların yanında IHS ‘nin WordPress için özel yapılandırdığı WordPress Hosting paketini satın alarak sorunsuz bir şekilde wordpress sitenizi güvenli sunucularda barındırabilirsiniz.