En basit anlatımıyla web hosting, web sitenizi internet üzerinde barındırmak için bir alanı satın almanız ya da kiralamanızdır. Fakat bu alan tam olarak ne kadar olmalı? Bu konuda karar vermek biraz zor olabilir. Haberimizin geri kalanında bu soruya cevap verebilmeniz için size çeşitli yolları örnekleriyle birlikte sunacağız.
IHS’nin aşağıdaki verileri kullanıcıların ihtiyaçlarına dayalı olarak yıllar içinde derlenmiştir:
IHS Hosting Planları
- WordPress Başlangıç – 1000 MB
- WordPress Profesyonel – 5000 MB
- WordPress Kurumsal – Limitsiz (∞)
- Nano – 1000 MB
- Bireysel – 5000 MB
- Profesyonel – Limitsiz (∞)
- Kurumsal – Limitsiz (∞)
- Kurumsal Pro – Limitsiz (∞)
- Kurumsal VIP – Limitsiz (∞)
Ortalama WordPress Site Kullanımı
WordPress kullanıcılarımızdan 4 yıldır alınan verilerle aşağıdaki ortalama disk kullanım alanı bilgilerini hesapladık:
- WordPress çekirdeği: 8.9 MB (4.9.5+)
- Ortalama eklentiler (/wp-content/plugins): 100 MB
- Ortalama tema (/wp-content/themes): 25 MB
- Ortalama upload (/wp-content/uploads): 825 MB
- Ortalama MySQL veritabanı: 85 MB
Eldeki verilere göre ortalama bir WordPress kullanıcısının kurulum için 1 GB’lık bir alana ihtiyaç duyduğunu görüyoruz. Bazı durumlarda tabii ki bu alan yeterli olmayabilir. Ayrıca kurulumun dışında da bazı istekleriniz olabilir. Bu gibi durumlarda daha fazla esneklik sunabilmek adına 5 GB’lık paketimizi sunuyoruz.
Gerçek Örnekler
Aşağıda hem bloglar, hem business web siteleri hem de e-ticaret web siteleri için birer örnek müşterimizi sunduk.
Müşteri 1
11 adet WordPress web sitesine sahip olan müşterimizin 100 GB’lık disk alanı var. Bu alanın sadece 4.04 GB’lık kısmını kullanıyor.
Müşteri 2
2 numaralı müşterimizin 3 adet WordPress web sitesi var ve 20 GB’lık disk alanına sahip. Bu alanın da 3,3 GB’lık kısmı kullanılıyor. Ortalama site başına 1 GB’lık alan kullanılıyor.
Müşteri 3
3 numaralı müşterimizin de 3 adet WordPress web sitesi var ve 10 GB’lık disk alanının 503,21 MB’lık kısmını kullanıyor. Bu veriler ortalamaların çok çok altında.
Size daha fazla örnek sunabilirdik fakat müşterilerimizin genel ortalaması benzer şekilde. Peki disk alanından nasıl daha fazla tasarruf ediliyor? İşte sizin için yaptığımız yardımlar:
- Site hazırlık aşamasını hariç tutuyoruz ve sadece sitenin sadece canlı unsurlarını disk alanına dahil ediyoruz.
- Toplam disk alanınızı hesaplarken yedekleme raporlarınızı hariç tutuyoruz. Yani kullanımınız sadece dosyalarınızdan ve veri tabanınızdan oluşur.
Ortalamaları nasıl hesapladık?
Ortalamaları hesaplarken tabii ki bazı istisnalar yaptık. Büyük videoları, PDF’leri ya da yüksek çözünürlüklü fotoğrafları ortalamaya dahil ettik. Bu çok normal bir durum ve bu durumdaki birçok kişi için hosting hizmeti sunuyoruz. Fakat burada yapılacak en iyi şey Amazon S3, Google Cloud Storage gibi depolama hizmetlerini ayrı tutmaktı.
- Yüksek boyutlardan kurtulmak için sizler de WordPress ve Amazon S3 entegrasyonunuzu yapabilirsiniz. Ardından S3’e yüklediğiniz dosyalarınızı yerel sunucunuzdan kaldırabilirsiniz.
- Aynı işlemleri WordPress ve Google Cloud Storage için de yapabilirsiniz. Böylelikle WordPress sunucunuzdaki disk alanınızdan tasarruf etmiş olursunuz.
- Ayrıca videolarınız için YouTube, ses dosyalarınız için Soundcloud ve PDF dosyalarınız için de Dropbox gibi avantajlardan yararlanabilirsiniz. Bu hizmetlerden yararlanmak sadece depolama tasarrufu sağlamaz, aynı zamanda sitenizi daha güvenli hale getirecek ve büyük dosyalarınızı çok hızlı bir şekilde sunabileceksiniz.
Ne kadar disk alanı kullanıyorsunuz?
WordPress’in Disk Usage Sunburst eklentisi ile sadece birkaç dakika içinde ne kadar disk alanı kullandığınızı öğrenebilir, uploadlarınızın ya da tema klasörlerinizin ne kadar yer kapladığını inceleyebilirsiniz.
Disk Alanı Tasarrufu Nasıl Yapılır?
- Görüntülerinizi sıkıştırın. HTTP Arşivinden elde ettiğimiz verilere göre görüntüler toplam web site depolama alanlarının %51’ini oluşturuyor. Bu oldukça yüksek bir oran. Görüntülerinizi optimize ederek web sitenizde %60-70 oranlarında tasarruf sağlayabilirsiniz. Görüntülerinizi nasıl optimize edebileceğinize dair bilgi almak için buradan ilgili haberimizi görebilirsiniz.
- Media Cleaner gibi bir eklentiyi kullanarak kullanılmayan medyalarınızı bulabilir ve onlardan kurtulabilirsiniz.
- Büyük dosyalarınızın neden olduğu yüksek depolama alanı kullanımlarınızı azaltmak için Amazon S3, Google Cloud Storage, YouTube, Dropbox ya da Soundcloud gibi hizmetlerden faydalanın.
- Kullanmadığınız eklenti ya da temaları silin.
- wp_options’ta kalmış olan otomatikleştirilmiş verileri temizleyin. Bu veritabanınızı temizlemek için kullanabileceğiniz en kolay yollardan bir tanesi.
- WordPress web sitenizde yer alan eski sayfa ve gönderi revizyonlarını temizleyin. Hatta dilerseniz bu revizyonları devre dışı bırakabilir ya da sınırlayabilirsiniz.
- Spam olan ve çöp kutusunda olan yorumları temizleyin.
Sonuç
Haberimizin WordPress hosting planınızı seçerken kafanızda oluşabilecek tüm soruları cevapladığını düşünüyoruz. Unutmayın ki genellikle düşündüğünüz kadar disk alanına ihtiyacınız olmaz. Yukarıdaki yöntemleri kullanarak kullandığınız disk alanını öğrenebilir, ilgili optimizasyonları yaparak disk alanı tasarrufu yapabilirsiniz. Kampanyalı WordPress Hosting Paketlerimizi edinerek hemen şimdi WordPress’in nimetlerinden faydalanabilir ve hayalinizdeki web sitesine kolaylıkla sahip olabilirsiniz.