Bir blog kurarken akla gelen ilk şey, iyi bir alan adı (domain) oluyor. Bu makalemizde iyi bir alan adı seçmenin neden çok önemli olduğunu düşündüğümüzü anlatacağız. Ayrıca blogunuz ya da web siteniz için iyi bir alan adı (domain) nasıl seçebileceğinize de ipuçları ve genel özellikleri ile birlikte değineceğiz. (Yapılması ve yapılmaması gerekenler göz önünde bulundurarak)
Blogunuz İçin Neden İyi Bir Alan Adı ( Domain ) Seçmelisiniz?
Siteniz/blogunuz için en başından itibaren iyi bir alan adı (domain) seçmek istersiniz. Çünkü büyük olasılıkla blogunuz ya da siteniz hayatının geri kalanı boyunca bu alan adına hapsolmuş olacak. Ne kadar güvenilir olduğuna bağlı olarak, hosting sağlayıcınızı ara ara değiştirebilme şansınız var, fakat alan adı hep aynı kalacaktır.
Alan adı (domain) aynı kalacaktır, çünkü alan adını değiştirmek her şeyden vazgeçip en baştan başlamak gibi olacaktır. Düzenli trafik akışına sahip olan ve bir marka haline gelmiş olan sitenizin adını değiştirirek bunlardan vazgeçmek istemezsiniz. Bu yüzden bu alan adına sıkışıp kalacaksınız. Eğer alan adınızı değiştirirseniz Google Page aşamasından, yani sıfırdan başlarsınız ve sitenizi adı değişmeden önceki seviyeye taşımak için çok çalışmak zorunda kalacaksınız. Alexa derecesi ve diğer sıralama değerleri de düşecek çünkü tüm bu sıralama türleri domain (alan adı) ile ilişkilidir. Yani kısacası en baştan başlamamak için iyi bir alan adı seçmelisiniz. Ama nasıl?
Blogunuz İçin İyi Bir Alan Adı Nasıl Seçilir?
Bir alan adının nasıl belirleneceği konusunda katı kuralların olduğunu düşünmüyoruz, bu yüzden alan adınızı seçmek için bir kılavuz olarak şu noktaları inceleyebilirsiniz:
- Anahtar Kelimeleri Kullanın: Eğer mümkünse sitenizi tanımlayan alan adında anahtar kelimeleri kullanmanızda yarar var. Alan adınız sunduğunuz ürün ve hizmetin niteliğini ön plana çıkarmalıdır. İyi bir alan adı sitenizin tam olarak ne tür bir site olduğunu anlatmalıdır. Bir ziyaretçinin sadece sitenizin alan adına bakarak siteniz hakkında fikir sahibi olabilmesi önemlidir. Örneğin siteniz antikalar ve koleksiyonlar üzerine kurulmuş bir site ise, “www.antikalar.com” ya da “www.koleksiyonlar.com” gibi bir alan adı almayı denemelisiniz.
- Hatırlanması Kolay Olsun: Bir alan adının hatırlanması kolay olmalı, çünkü ziyaretçileriniz sitenizi tekrar ziyaret etmek istediklerinde web tarayıcılarına bu adı girecekler ve eğer ziyaretçileriniz bu alan adını hatırlamazlarsa, trafik akışınızda bir kayıp riski oluşacaktır. Ayrıca alan adının kolay hatırlanması, ağızdan ağıza yayılmasını da kolaylaştırır.
- Alan Adınızı Kısa Tutun: Bir alan adı 10 karakterden uzun olmamalıdır. Böylelikle hatırlanması da daha kolay olacaktır. Bugünlerde kısa alan adlarını almak inanılmaz derecede zor olsa da, denemekte fayda var. “www.biralanadıiçinbugerçektenkötübirörnektir.com” gibi oldukça uzun bir alan adı almak isteyeceğinizi sanmıyoruz. Alan adının çok uzun tutulması, kafa karışıklıklarına yol açabilir ve kolaylıkla tarayıcılarda yanlış yazılabilir.
- Gerekirse Tire(-) Kullanın: Eğer gerekiyorsa alan adınızdaki kelimeler arasında tire(-) kullanmaktan çekinmeyin. “www.biralanadı.com” yerine “www.bir-alan-adı.com” seçeneğini deneyebilirsiniz. Kelimeler arasında bu şekilde tireler kullanmak, okunabilirliği artırmak konusunda yardımcı olabilir. Ayrıca arama motoru sıralamaları konusunda da yardımcı olabilir.
- Yazmak Kolay Olsun: Eğer mümkünse yazması kolay bir alan adı almaya çalışın. Kolay yazılan alan adları markalaşma için daha iyidir.
- Yerel Düşünün: Eğer işiniz yerel bir iş ise, alan adınıza şehri, bölgeyi ya da ülkeyi eklemeyi düşünebilirsiniz. (Örneğin: KadikoyAntika.com) Size de mantıklı geliyorsa yapabilirsiniz, aksi halde yapmamanızda fayda var.
- Alan Adı Uzantısı: İlk olarak Üst Seviye Alan(TLD) uzantısı olan “.com” uzantısını almayı deneyin. “.com” aynı zamanda en yaygın kabul gören alan adı uzantısıdır. İnsanlar bir web sitesi üzerinde düşündükleri zaman, zihinlerinde otomatik olarak “alan-adı.com” adresi canlanır. Eğer bir “.com” uzantısı alamazsanız, “.net” ve “.org” uzantılarını da kullanabilirsiniz.
“adınız.com” mu Yoksa “işiniz.com” mu Kullanmalısınız?
İşinizin ana ürünü eğer SİZ iseniz, alan adı olarak “adınız.com” seçeneğini kullanmalısınız. Eğer bir yazar, konuşmacı, koç vb bir meslek icra ediyorsanız, alan adınızda şahsi isminizi kullanmanız iyi bir fikir olacaktır. Eğer işiniz bir ürün ya da hizmete dayanıyorsa da, “işinizinadı.com” ya da “ürününüzünadı.com” seçeneklerini kullanmalısınız.
Bilgi Sahibi Olmanız Gereken Bazı Genel Bilgiler
- Yasal Anlaşmazlıklardan Kaçının: Bir alan adı seçerken, rakipleriniz tarafından zaten seçilmiş olan alan isimlerine benzememesi için biraz araştırma yapın. Çünkü siteniz için harcamanız gereken zamanı, isim benzerliğinden dolayı sizi dava eden rakipleriniz ile harcamak istemezsiniz.
- Telif Sorunlarından Kaçının: Kullanacağınız alan adının bir başkasının telif hakkını ihlal etmediğinden emin olun.
- Dolandırıcılardan Uzak Durun: Dışarıda bir sürü dolandırıcı var, bu yüzden satın aldığınız alan adının ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) tarafından onaylanmış olmasına dikkat edin.
IHS ucuz alan adı kaydı imkanı sunuyor. Daha önce de belirttiğimiz gibi bu kurallar çok da katı değildir. Bu kuralların yanına kendinizden bir şeyler katmaktan çekinmeyin. Genel olarak kabul edilmiş bilgileri kullanın ve mantıklı olun. Elinizden gelenin en iyisini yapmayı deneyin ve yaratıcı olun.
İyi bir alan adı seçmek konusunda sizin fikirleriniz nelerdir? Aşağıdaki yorum bölümünde bizimle paylaşın.