İnternet güvenliğinin her zamankinden daha önemli olduğu günümüzde, insanların sitenizin güvenli olduğuna inanmalarını sağlamak oldukça önemlidir. Sitenizi ve kullanıcıları bilgisayar korsanlarından korumak için büyük önem arz eden web sitesi şifreleme anahtarına SSL sertifikası (Secure Sockets Layer – Güvenli Yuva Katmanı) denmektedir.
Mevcutta kullanabileceğiniz birçok farklı SSL seçeneği bulunmaktadır. Let’s Encrypt, bir alan adına sahip olan herkese SSL sertifikaları sunan ücretsiz ve açık kaynaklı bir Sertifika Yetkilisidir. Ücretli SSL Sertifikaları aynı temel hizmeti verir, ancak eş zamanlı olarak sitenize yarar sağlayacak birkaç ek özellik de sunar.
Bu makalede, belirttiğimiz SSL sertifika hizmetlerini karşılaştıracağız ve siteniz için hangisinin uygun olduğuna karar vermenize yardımcı olacağız. Şimdi bazı temel bilgilerle başlayalım.
İçerik Tablosu
SSL Sertifikaları Neden Önemlidir?
SSL sertifikaları karmaşıktır, ancak yaptıkları şey özetle, ziyaretçilerinizin sitenizle olan bağlantısını şifrelemektir. Sitenizi ve müşterilerinizi güvenlik ihlallerine karşı korumaya yardımcı olur. SSL sertifikaları daha güvenli bir internetin mihenk taşı gibi davranır ve internet üzerinden gönderdiğimiz önemli bilgileri korur.
URL’leri HTTPS (eski standart HTTP yerine) ile başladığından SSL’e sahip olan güvenli siteleri kolayca ayırt edebilirsiniz. Bazı tarayıcılarda, tarayıcı çubuğuna girdiğiniz sitenin güvenli olduğunu bildiren bir simge de görebilirsiniz. Google chrome’da ssl simgesi küçük bir asma kilit gibi görünmektedir.
SSL Sertifikası Kullanmanın Avantajları
Tabii ki, sitenizin güvenliğini artırmak her zaman iyi bir karar olacaktır. Aynı zamanda, sitenizi bir SSL sertifikasıyla güven altına almanın birkaç avantajı daha var:
Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) ve Sıralamaları:
Google, SSL sertifikası olan sitelerin olmayanlara göre daha güvenilir olduğunu düşünür ve bu, Arama Motoru Sonuç Sayfalarında (SERP) daha üst sıralarda yer alması için yardımcı olur.
İyileştirilmiş ziyaretçi güveni:
SSL sertifikası almak, sitenizin gerçekten sizin veya kurumunuz tarafından sahiplenildiğini ve önemsendiğini gösterdiği için, kullanıcıların size duyduğu güveni de artırır.
SSL sertifikaları son zamanlarda artık neredeyse mecburi bir hale geldi. İnternette genel güvenlik düzeyini artırmak amacıyla, Google artık HTTPS bağlantısı olmayan siteleri güvenli değil olarak işaretliyor. Çoğu kullanıcı bu tür uyarılar içeren bir sitede ödeme yapmak istemiyor, dolayısıyla sitenizde SSL sertifikası bulunmaması satış kaybına sebep olabilir (ayrıca herhangi bir site için gelen trafiğin azalması anlamına da gelebilir).
Ücretli SSL Sertifikası ve Let’s Encrypt SSL Sertifikası Arasındaki Fark Nedir?
SSL sertifikası seçerken seçim yapabileceğiniz birkaç seçenek bulunmaktadır ve siteniz için doğru olanı seçmeniz gerekmektedir. Bu da sertifikanızı satın alacağınız kurumu / şirketi – Sertifika Yetkilisi (CA) seçmeniz anlamına gelmektedir.
Let’s Encrypt, SSL sertifikalarını tamamen ücretsiz sunduğu için piyasadaki en popüler seçeneklerden biridir:
Diğer yandan, birçok ücretli SSL seçeneği de mevcuttur. Ücretsiz olarak alabileceğiniz bir sertifika dururken neden ödeme yapmak isteyeceksiniz diye merak ediyorsanız şunu söyleyebiliriz; aradaki fiyat farkı, ücretsiz ve ücretli SSL hizmetleri arasındaki bazı önemli ayrımlardan kaynaklanmaktadır. En önemli kriterlerden birkaçına bakalım.
Doğrulama Seviyeleri
Sağladıkları doğrulama düzeyine bağlı olarak farklılaşan birkaç farklı SSL sertifikası türü vardır.
Üç ana seçenek;
- Alan Doğrulama (DV SSL),
- Kuruluş Doğrulama (OV SSL),
- Genişletilmiş Doğrulama (EV SSL)
sertifikalarıdır. Her bir SSL sertifikası çeşidi, bir öncekinden daha yüksek bir güvenlik seviyesi sunar ve daha kapsamlı bir veri gerçekliği süreci gerektirir.
Şu anda, Let’s Encrypt ücretsiz hizmeti, yalnızca DV (Alan Doğrulama) sertifikaları sunmaktadır. Bu SSL Sertifikası, daha küçük ve kişisel siteler için yeterli olsa da, daha büyük işletmeler ve e-ticaret siteleri genellikle daha yüksek düzeyde doğrulama hizmetine ihtiyaç duyar.
OV (Kuruluş Doğrulaması) ve EV (Genişletilmiş Doğrulama) sertifikalarıyla güvence altına alınan siteler, tarayıcılarda daha güvenli olarak gösterilir; bu gösterim de daha önce belirttiğimiz gibi, ziyaretçilerinizin sitenize duyduğu güveni artırmak için çok önemlidir.
Let’s Encrypt’in kötü bir seçenek olduğunu söylemiyoruz. Aslında, Facebook, Mozilla ve Google dahil olmak üzere dünyanın en büyük şirketlerinden bazıları tarafından desteklenen bir hizmettir. Ancak eş zamanlı olarak, bir OV (Kuruluş Doğrulama) veya EV (Genişletilmiş Doğrulama) sertifikası istiyorsanız Sunduğumuz SSL Sertifika türlerine bakmanız gerekir.
Destek ve garanti
Let’s Encryp ve ücretli SSL seçenekleri, paketlerinin bir parçası olarak sertifika hizmetinin yanında çeşitli düzeylerde destek ve garanti de sunuyor. Küçük bir ekibe sahip olduğu için Let’s Encrypt, teknik sorunlarla karşılaşan kullanıcılara doğrudan destek hizmeti maalesef sağlayamıyor. Ancak topluluk içi destek forumu imkanı sunuyor ve böylece kullanıcılar birbirlerine yardımcı oluyorlar.
Ücretli SSL’ler için doğrudan teknik destek sağlıyor ve bir şeyler ters giderse size yardımcı olmaya çalışıyoruz.
SSL sertifikalarının sınırlı bir ömre sahip olduğuna da dikkat etmelisiniz. Let’s Encrypt sertifikalarının maksimum 90 günlük kullanım süresi vardır – ancak yenileme işlemi %100 otomatikleştirilmiştir, yani siteniz geçici olarak korumasız kalmaz. Ücretli SSL’lerin süresi genellikle bir ila üç yıl arasında değişen daha uzun bir ömre sahiptir ve yenilemeler otomatik veya manuel olabilir (satın alma esnasında buna karar verebilirsiniz).
Fiyat
Ücretsiz verilen bir hizmetle rekabet etmek oldukça zordur. Let’s Encrypt, otomasyon sayesinde ücretsiz SSL sertifikaları sağlayabiliyor. Ancak belirttiğimiz gibi, daha düşük bir fiyat ve hatta ücretsiz hizmet almak, belirli özelliklerin veya desteğin olmaması anlamına gelir.
IHS Telekom’da, çok uygun fiyatlarla yüksek güvenlikli SSL Sertifikası satın alabilirsiniz:
Siteniz için Ne Tür Bir SSL Sertifikası Seçmelisiniz?
Sonuç olarak, sitenizin bireysel ihtiyaçlarına ve bütçenize göre kararınız şekillenecektir. SSL sertifikası ile güvenceye almak istediğiniz site, işletmenizin / kurumunuzun bir parçasıysa, daha yüksek doğrulama düzeyine sahip ücretli seçeneklere bakmak mantıklı bir karar olacaktır. SSL sertifikaları, potansiyel müşterileri güvence altına alacak, arama motoru sıralamalarında size fayda sağlayacak ve de tabii ki kullanıcıların ve müşterilerin hassas verilerini koruyacaktır.
Diğer yandan, Let’s Encrypt işe yeni başlayan küçük bloglar veya web siteleri için kullanışlı bir seçenektir, özellikle de siteyi uzun vadede yaşatmak isteyip istemediğinizden emin değilseniz. Siteniz büyümeye başladığı zaman, daha iyi bir seçeneğe geçiş yapabilirsiniz. Ayrıca, Let’s Encrypt sertifikaları IHS Telekom’dan hosting paketi aldığınızda ücretsiz talep edebilirsiniz.
Sonuç;
İnternet ortamında çok fazla güvenlik riski olduğu için, sitenizin güvenli olduğundan emin olmak çok önemlidir. SSL sertifikaları da tam olarak bunu yapar. Ek olarak, ziyaretçilerinize sitenize dair güven verir ve hatta SEO’nuzu geliştirmek konusunda size destek olur.
Let’s Encrypt ve ücretli SSL sertifikaları, sitenize güvenli bir bağlantı eklemenizi sağlayacaktır. Ancak bu sağladıkları güvenli bağlantılar, farklı düzeylerde doğrulama ve destek hizmeti sunacaktır. Çoğu işletme ve e-ticaret sitesi ücretli bir SSL sertifikası tercih etmenin daha mantıklı bir seçenek olduğunu düşünürken, daha küçük siteler Let’s Encrypt’i kendileri için yeterli görebilir.
Hangi SSL Sertifikasının web sitenize uygun olacağına karar veremediyseniz destek talebi açabilir, sitenizin durumuna göre tavsiyemizi alarak hızlıca işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.