Dijital dünyaya adım atmak isteyen ancak temelde yazılım eğitimi olmayan, bu yatırımlar için yeterli finansmanını oluşturamayan girişimciler için tasarlanmıştır. No code platformlar ile yazılım dillerinin karmaşık dünyasına girmeden web siteleri, açılış sayfaları, mobil uygulamalar geliştirmek, iş süreçlerini dijital olarak planlamak ve yönetmek mümkündür.
İçerik Tablosu
No code Nedir?
No-code, kod yazmak yerine kullanıcı arayüzü ile yazılım oluşturulmasına olanak sağlayan bir tür yazılım geliştirme platformudur. Teknolojinin engel olmaktan çıkıp yaratıcılığın yolunu açması ve onu kolaylaştırması inancına dayanır. Webflow, Bubble, Glide, Adalo ve Zapier, çok iyi bilinen no-code platformları arasındadır.
Dijital platformların tümü kodlar ile inşa edilir. Günlük hayatta yeri olan sosyal medya platformları, banka uygulamaları, e-ticaret siteleri gibi hayatı kolaylaştıran, iyi vakit geçirilmesini sağlayan platformlar binlerce koddan oluşur. Kod yazma konusunda bilgi birikimine sahip olmayanlar için, bir web sitesi ya da mobil uygulama oluşturma fikri geçmişte ulaşılamaz görünürdü. Bir zamanlar bu alan sadece yazılım bilgisine sahip kişiler içindi. Yalnızca programlama konusunda yetenekli kişilerin yer aldığı yazılım dünyası, şimdi herkes tarafından ulaşılabilir hale geldi.
No code; yazılım/programlama bilme zorunluluğunu ortadan kaldırarak, yetenek sahibi kişiler ile parlak fikirleri olan girişimcilerin projelerini hayata geçirebilmesine imkan sağlamayı amaçlar.
No code Neden Önemlidir?
No code platformlar; dijital dünyadaki hayallerinizi ertelememek için fırsatlar sunar. Özellikle yazılım bilgisi ve yeteneği çok az olan veya hiç olmayan kişiler için hem bir rehber, hem de kolay bir kullanım avantajı sağlar.
No-code platformlar sayesinde yazılımcılara bağımlı olmanız gerekmez. Web dünyasına aşina, bilgisayarlar ile arası iyi olan herkes, neredeyse bir satır kod yazmadan büyük projeleri sonuçlandırıp piyasada en çok kullanılan ve beğenilen uygulamalara sahip olabilir. Bu sayede sıfır maliyetle ya da çok düşük harcamalarla projelerin kullanıma sunulması mümkün hale gelir.
No-code En Çok Kimler Tarafından Tercih Edilir?
No-code platformları hem kişisel hem kurumsal firmalar tarafından sıklıkla tercih edilen açarlar arasındadır. Yapılan bir araştırmada; birkaç yıl içinde firmaların %75’inin no code / low code uygulamaya sahip olacağı tahmin ediliyor.
Bunu göz önünde bulundurarak giderek popülerleşen no-code dünyasına her geçen gün merak ve ilgi artmakta ve her sektörde bu alana çeşitli yatırımların yapılması neredeyse kaçınılmaz hale gelmektedir.
No-code dünyasını tercih eden çeşitli işletme ve girişimci profili var. Nocode dünyasının nimetlerini deneyimleyen ve bu alnda geliştirme yapan kişileri kısaca aşağıdaki gibi listeleyebiliriz:
1. Finansman Güçlüğü Yaşayan Girişimciler
Yazılımcı istihdam edemeyen veya bir yazılım geliştirme firması ile anlaşabilecek finansmana sahip olmayan küçük işletmeler veya harika bir fikri olan girişimciler için no-code; onlara sağladığı esneklik ve ekonomik avantajla projelerini hayata geçirebilmeleri için fırsat sağlar.
2. Projelerini Hızlıca Piyasaya Sürmek İsteyenler
Bazen girişimciler pazarda bir boşluk fark eder ve hemen aksiyon almak isterler. Haliyle rakiplerden önce pazara girmek ciddi avantajlar sağlar. Bunlardan en önemlisi o alanda pazarın ilk sağlayıcısı olmaktır. İlkler unutulmaz, dolayısıyla marka bilinirliğine katkısı üst düzeydedir.
İlk sağlayıcı olmak; pazarın domine edilmesi ile birim başına karlılığı artırır. Tüm bu sebeplerle çok hızlı hareket etmek için, nocode bir tercih sebebidir.
3. Danışmanlar ve Freelance Çalışanlar
Freelance çalışanlar ve danışmanlar işlerini geliştirmek için zaman zaman nocode platformlardan faydalanır, maliyet ve yatırım ihtiyacı gerektirmeden işlerini kolaylıkla büyütme fırsatı elde ederler.
4. Ar-ge ve Yatırım Bütçesi Düşük İşletmeler
Ar-ge ve yatırım faaliyetlerine küçük bütçeler ayıran ama büyük ve detaylı yazılım projeleri olan şirketlerin projelerine başlaması için cesaretlendirir. Hatta seçilen nocode platformu projenin tüm isteklerini sağlıyorsa çok az bütçe ile tamamlanmasını sağlar.
5. Bağımsız Olmayı Sevenler
Kullanıcılar, no-code araçlar kullanarak kendi başlarına yazılım oluşturur, dolayısıyla daha bağımsız hareket etme imkanı kazanırlar.
Low-code ile No-code Arasındaki Fark Nedir?
Lowcode ve nocode birbirine çok yakın iki kavramdır. Ancak temelde çalışma mantığı ve kullanım biçiminden dolayı farklılık gösterirler.
Bazı nocode platformları, sıfır kodlama deneyimi gerektirse de uygulamaların yapısı ve işleyişine aşinalık gerektirir. Bazıları ise kaydırma çubukları, gezinme butonları, renklerin kişiselleştirilmesi gibi nispeten kolay olan işlemlerin gerçekleştirilmesi için platformlar içine bazı kodlar eklenmesine izin verir. Bu kod satırlarına kolayca erişip hazır kodlar ile değiştirmek mümkündür.
Lowcode; belirli entegrasyonlar ve dijital dönüşüm girişimleri gibi bir işletmenin temel sistemleri için hayati önem taşıyan süreçleri yürüten uygulamalar oluşturmak için de kullanılır. Lowcode platformları yazılım bilgisi gerektirir, ancak iyi yazılımcıların daha hızlı çalışması için ortam hazırlar. Projenin yürütülmesi ne kadar hızlanırsa, yazılımcı veya proje sahibi için o kadar iyidir. Lowcode platformlar yazılım kullanılabildiği için, nocode platformlara göre daha fazla arayüz seçenekleri sunar.
Bu yüzden yazılım bilmeyenler için nocode platformlar, yazılım bilenler için lowcode platformlar daha uygundur.
No-code’un Avantajları Nelerdir?
Nocode platformlar kullanıcılara birçok avantaj. Bu avantajlar aşağıdaki gibidir:
1.Kullanabilirlik
No-code platformlar basit arayüzlere sahip olduğu için kullanımları kolaydır. Bir dizi sürükle ve bırak işlevleri ile proje kolaylıkla tamamlanır. Gerçek hayatta yaratıcı, farklı düşüncelere sahip olan insanlar kendilerine ait projeleri kolayca dijital platformlara dönüştürebilir.
2.Düşük Maliyet
Tamamen sıfırdan kodlanarak geliştirilen uygulamalar maliyet gerektirir. Projede frontend, backend geliştiriciler, süreç yöneticileri, güvenlik uzmanı, altyapı ve bulut sorumluları çalıştırmak gerekir. Nocode platformlar, abonelik maliyetleri adı altında tüm bu hizmetleri paket halinde çok düşük ücretlere sunarak projenin maliyetini düşürür.
3. Bağımsızlık
Nocode platformlar ekip toplamak için ya da yazılım uzmanını beklemeye gerek duymazlar. Bir kişinin işe başlaması ile proje yürütülüp, başarıyla sonlandırılır.
4. Dinamik Yapı
Sayfalarca yazılan kodlar ve sonuca ulaştırılan projelerde bazen değişiklik ihtiyacı olduğunda, değişikliğin uygulanması ciddi süreçlere sebep olur. Ancak nocode platformlarda aynı değişimler son derece hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleşir. Bu yüzden nocode platformlar değişimler konusunda daha dinamiktir.
No-code’un Dezavantajları Nelerdir?
Nocode platformlar kullanıcılara birçok ayrıcalık sunduğu gibi dezavantajları da vardır. Bu dezavantajlar aşağıda olduğu gibidir:
1. Tasarımın Sınırlanabilmesi
Nocode platformlar içerisinde belirli şablonları barındırır. Kullanıcı, tasarım sürecinde bu şablonlar içerisinden seçim yaparak projesini gerçekleştirir. Hayalinizde olan ya da aklınızaa gelen her tasarımı gerçekleştirmesi mümkün değildir.
2. Güvenlik Sorunları
Yazılım proje sahibi tarafından gerçekleştiriliyorsa büyük ölçüde güvenlidir. İçerisinde neyin olduğu veya neyin olmadığı proje sahibi tarafından kesin olarak bilinir. Ancak kodsuz platformlarda çalışırken kontrol platform sağlayıcısındadır, bu nedenle bazı risklerin kabul edilmesi gerekir. Bu riskler güvenlik ihlallerini de içerir. Eğer no-code platformu saldırıya uğrarsa, proje de savunmasız hale gelir.
No-code Platformları ile Nasıl Bir Uygulama Geliştirebilirsiniz?
Nocode platformlar ile işinizde günlük hayatta karşılaşılan bir problem, hızla bu problemi çözmeye yönelik bir uygulama fikriyle harika bir ürüne dönüştürülerek var olan altyapıya entegre edilebilir. Hatta nocode ile işinize özgü kurumsal kaynak planlama (ERP) yazılımını sıfırdan geliştirmek mümkündür.
Bir İnsan Kaynakları departmanı; personel özlük dosyalarının dijitalde saklanması, senelik izinlerin planlanması, puantaj ile maaşların yapılması gibi işlemleri ayrı ayrı ya da hepsini içerecek şekilde tasarlayıp uygulamaya dönüştürebilir.
Bir depo görevlisi kendi sorumluluğunda bulunan malzemelerin giriş çıkış kayıtlarını tutmak için uygulama geliştirebilir.
Bir satış yetkilisi, fırsatları değerlendirmek için elindeki geçmiş satış verilerinin bulunduğu excel dosyasını import ederek uygulama tasarlayabilir.
Bu gibi projelerin tamamı var olan uygulamaya entegre edilerek çalışanların ve müşterilerin ihtiyaçlarının şirket bünyesinde kolayca dijital uygulamaya dönüşmesi sağlanır.
No code dünyası henüz yeni popüler olmaya başladıysa da önümüzdeki dönemde sıkça bu alanda yapılan/geliştirilen uygulamalarla karşılaşabiliriz. Siz de Nocode platformlarına göz atarak kendiniz için bir fikri uygulamaya dönüştürerek kendiniz/işinize fayda sağlayabilirsiniz.