DB-Engines’in sıralamasına göre Oracle yeni başlayanlar ve geliştiriciler arasında hala en popüler veritabanı ama Mongo DB gibi açık kaynaklı veritabanları yükselişlerini sürdürüyor.
Çeşitli veritabanı teknolojilerini farklı analiz yöntemleriyle takip eden bir internet sitesi olan DB-Engines Oracle’ın 290 platform arasındaki en popüler veritabanı olduğunu duyurdu. Fakat Oracle’ın bu listedeki konumu uzun sürmeyeceğe benziyor.
DB-Engines popülariteyi ölçmek için birçok farklı analiz yöntemi kullanıyor. Site herhangi bir veritabanı yazılımının kaç kere yüklenip kurulduğunu tespit etmek yerine Google Trends’te kaç kere bahsi geçtiği, ürünün bahsinin geçtiği iş listelerinin sayısı, Stack Overflow ve Stack Exchange tartışmaları, tweetler, LinkedIn profillerinde yer alış sayısı gibi ölçütleri bir araya getiriyor. Bu anlamda programlama dillerini kullanımdan ziyade tartışılma sıklığına göre sıralayan Tiobe dizinine çok benziyor.
DB-Engines’in listesinde üst üste iki yıldır birinci sırada Oracle, ikinci sırada MySQL, üçüncü sırada ise Microsoft SQL Server bulunuyordu. Bu üçlüyü ise PostgreSQL, MongoDB ve IBM DB2 takip ediyordu ki bu veritabanlarının puanları ilk üçteki yazılımların üçte biri oranındaydı.
Oracle’ın zirvede yer almasının sebebi şirketler tarafından çok fazla kullanılması, dolayısıyla Oracle ürünleri konusundaki uzmanlığın ve tartışmaların da oldukça yaygın olması.
Diğer yandan, DB-Engines bu tartışmalarda ürünler hakkındaki yorumların olumlu olup olmadığına ve olumsuz görüşlere sahip olanların Oracle’dan rakip çözümlere geçip geçmediğine dair bir duygu analizi sunmuyor. (Şirketlerin Oracle’dan başka bir çözüme geçmemelerinin ana sebeplerinden biri müşterilerle yaptıkları sözleşmeler.)
DB-Engines’in listesinde hızla yükselen veritabanlarından biri ise MongoDB. Bu NoSQL belge depolama veritabanı geçtiğimiz yıl içerisinde yeni iç bellek işlemleri, şifreleme ve üçüncü parti BI ürünlerine bağlantılar sayesinde kurumlara ulaşmayı başarmıştı. Fakat bu özelliklerin yeni olduğu göz önünde bulundurulursa, MongoDB’nin popülerliğinin artmasının tek sebebi bu olamaz. Ayrıca DB-Engines ürüne olan ilginin 2013 yılından beri artış gösterdiğini tespit ettiğini bildiriyor.
Oracle’a rakip olan diğer açık kaynaklı veritabanları da yükselişlerini sürdürüyorlar. Oracle’ın yerini alabileceği sık sık dile getirilen PostgreSQL 2014 başından beri sürekli bir yükseliş sergiliyor.
Oracle’ın popülaritesi esas olarak mevcut kullanıcı tabanından kaynaklanıyor. Şirket de müşterilerini elinde tutmak için elinden gelen tüm çabayı gösteriyor. Bu anlamda, ürünlerinin daha hızlı çalışması için yeni bulut tabanlı hizmetler ve yeni bir Sparc donanımı sunmuşlardı. Ayrıca yakında bir kalıcı lisanslama planı da yayınlamak üzereler.
Bu son hamle Oracle’ın lisanslama planının zaten bir hayli karmaşık olmasına ve gelir akışı hedefinin yeni müşteri çekmekten mevcut müşterilerden yana yeni lisans düzenlemeleriyle ya da müşterileri bulut hizmetlerine kaydırarak para almaya dönüşmesine rağmen kendini baskı altında hissettiğini gösteriyor.