PC, Mac ve Linux için en iyi Android emülatörleri arasında bir karşılaştırma yapmadan önce şu sorunun soruması gerekiyor: Bilgisayarınızda neden Android emülasyonu olmasını istersiniz?
Bu soruyu yanıtlamadan önce ise emülasyonun ne olduğunu bilmemiz gerekiyor. Bir şeyi emüle etmek onu taklit etmek veya ona olabildiğince yakın bir şey üretmektir. Bir şeyi bilgisayarda emüle ettiğiniz zaman başka bir deneyimi taklit edip bilgisayar koyuyorsunuz demektir. Oyunlar üzerinden yapılan bir benzetme için şu makaleye göz atabilirsiniz. Makaleye göre iPhone’unuz Pokemon çalıştırabilecek bir Nintendo sistemine bakıyor ve oyunu taklit ediyor. Bilgisayarınızda Android emülatörleri kullandığınızda da bilgisayarınız Android arayüzünü ve işletim sistemini taklit ediyor.
Peki bunu neden yapmak isteyesiniz? Bilgisayarların mobil cihazlardan daha iyi olduğunu herkes bilir. Bilgisayarlar daha kolay kullanımlıdır, daha güçlüdür. Bu yüzden de bir Android cihazında göre daha fazla fonksiyon sunarlar. Bilgisayarınız genellikle mobil cihazlarınızdan daha güçlü olduğu için normalde çalıştıramayacağınız uygulamaları bilgisayarda çalıştırabilirsiniz. Eğer bir öğretici bir video hazırlamaya veya oyununuzu kaydetmeye çalışıyorsanız da çok daha güçlü bir görüntü yakalama özelliğine sahiptir. Ayrıca bir Android cihazınız olmayabilir de! Eğer durum buysa, iyi bir emülatörle Android uygulamalarına erişebilirsiniz.
Bir Android emülatörü aramak, özellikle de emülasyon hakkında bilgili değilseniz biraz kafa karıştırıcı olabilir. Aşağıda PC, Mac ve Linux için en iyi Android emülatörleri arasından seçtiğimiz bir liste bulunmakta. Bu listeden hangi emülatörün size en uygun olduğu hakkında fikir edinebilirsiniz.
5) Official Android Emulator – Windows, OS X, Linux
İsminden de anlaşılacağı üzere, Official Android Emulator bir Android SDK ürünüdür. Bu da temel anlamda ürünü piyasaya çıkaranın ve geliştiricilerin kullanımı için ücretsiz hale getirenin Google olduğu anlamına geliyor. Ürünün amacı geliştiricilerin uygulamalarını Android ortamında test edebilmesini sağlamak ve böylece ürünlerini Play Store’a yüklemeye teşvik etmek.
Esasen bir geliştirici aracı olduğundan, resmi Android emülatörünün kurulumunun çok zor olması şaşırtıcı değil. Kısa bir Google araştırmasıyla kurulum süreci hakkında fazlasıyla bilgiye ulaşmak mümkün. Ayrıca YouTube’da da eğitici videolar bulunmakta. Yine de kılavuzlarla bile programı yüklemek büyük eziyet. Google’ın savunması ise bu emülatörün kullanıcılara yönelik üretilmediği şeklinde.
Emülatörü bilgisayarınıza kurduktan sonra oldukça sorunsuz bir şekilde çalıştığını göreceksiniz. Bazı emülatörlerin aksine, Android cihazlardaki özelliklerin çoğuna erişebilmenizi sağlıyor. Ekran klavyesi pek albenili sayılmaz ama bu da karmaşık anahtar eşleştirmeleri hakkında kafa yormanıza gerek kalmayacağı anlamına geliyor. Vaktiniz ve teknik bilginiz varsa, bu harika bir emülatör. Eğer yoksa, makaleyi okumaya devam edebilirsiniz.
4) Nox – Windows
Nox Android emülatörleri arasında en yenilerden biri. Emülatör geçen yılın başında piyasaya çıkmasına rağmen şimdiden sadık bir kullanıcı kitlesi oluşturmayı başardı. Çoğu kişi emülatörün kullanımın çok kolay olduğu konusunda ısrarcı. Gerçekten de resmi Android emülatörüyle kıyaslandığında Nox’un kurulumu ve kullanımı çok daha basit. Program konfigürasyonunun büyük kısmı Android arayüzünde gerçekleştiriliyor. Android cihazlara aşinaysanız, ne yapacağınızı kolayca anlayabilirsiniz. Aşina olmasanız bile zaten çok zor değil.
Nox esas olarak Android oyunlarına meraklı olan kitleye hitap ediyor. Bu yüzden diğer uygulamalara yönelik destek o kadar fazla değil. Nox ayrıca sadece Android’in 4.4.2 KitKat versiyonunu kullanıyor. Bu bazıları için çok kötü olmayabilir ama KitKat artık biraz eskidiğinden emülatör kullanmak istediğiniz her şeye uyum sağlayamayabilir. Artı, eğer uygulamasını farklı sistem verisyonlarında test etmek isteyen bir geliştiriciyseniz böyle bir şansınız yok. Çözünürlük 800 x 600’den fazla olduğunda bazı sorunlarla karşılaşıldığı da bildirilmiş.
Ancak Nox gerçek emülasyon söz konusu olduğunda şaşırtıcı seviyede güzel. Oyunlar gayet istikrarlı, fakat sonuçlar bazen karışık olabiliyor. Bilgisayarınızda XboX koluyla Clash of Clans oynamak gerçekten benzersiz bir deneyim olurdu diyorsanız, Nox tam olarak bunu yapabilmenizi sağlıyor. Nox’un önümüzdeki bir iki yıl içinde çok büyüyeceği tahmin ediliyor ama şu an için daha “idare eder” seviyesinde. Ama bu yolda devam ederlerse çok iyi işler yapacakları da kesin.
3) Bluestacks – Windows, OS X
Bluestacks’in bu kadar alt sıraya yazılması bazılarını kızdırabilir. Bluestacks en popüler ve bilinen Android emülatörleri arasında ve çok büyük bir kullanıcı kitlesi var. Fakat bir şeyin popüler olması onun en iyi olduğu anlamına gelmiyor.
Bluestacks kötü değil. Oldukça basit kurulum süreci ve arayüzüyle gayet sağlam bir emülatör. Ama o kadar da iyi değil. Biraz yavaş. Her oyun o kadar iyi çalışmıyor. Oyun demişken, bu emülatör çok fazla seçenek sunuyor. Eğer normal uygulamalar için bir Android emülatörü kullanacaksanız, pek tatmin olmamanız mümkün. Oyun oynamaktan uzaklaştıkça genel emülatör performansı azalıyor.
Bu arada, tavsiye ettikleri oyunları oynadığınız sürece Bluestacks hiç fena değil. Popüler olması da boşuna değil, çünkü kullanımı bir hayli kolay ve birçok insanın yapmak istediği şeyi yapıyor. Çoğu kişi Android emülatörlerini popüler Android oyunlarını oynayabilmek için kullanıyor ve Bluestack’te tam bunu yapabilmenizi sağlıyor. Gerisi ise o kadar fiyakalı değil.
2) Genymotion – Windows, OS X, Linux
Genymotion çok iyi bir emülatör çünkü hem tüketicilere hem de geliştiricilere yönelik. Buraya kadar çoktan anlamış olabileceğiniz üzere, Android emülatörleri söz konusu olunca geliştiricilerin ve tüketicilerin ihtiyaçları birbirinden çok farklı oluyor. Genymotion bu ihtiyaçların tamamını karşılıyor. Kullanıcının bir uygulamanın farklı varyasyonlarda nasıl çalıştığını görmek için batarya seviyesini ve sistem versiyonunu değiştirebilmesi gibi pratik özelliklere sahip. (Bu özellik daha ziyade geliştiricilere yönelik). Ayrıca kullanıcının masaüstü veya laptop web kamerasını Android fotoğraf makinesi olarak kullanabilmesini sağlamak gibi eğlenceli özellikleri de bulunmakta. (Bu özellik ise daha ziyade tüketicilere yönelik.)
Genymotion birçok uygulamayla sorunsuz bir şekilde çalışıyor. Jetpack Joyride da oynanabiliyor, e-posta yazılabiliyor. Sadece oyunculara yönelik olmayan, esnek bir emülatör olması gayet hoş. Birçok kullanıcının birçok ihtiyacını karşılayabilecek nitelikte.
Tek sorunu ise Genymotion özelliklerinin büyük bir kısmının ücretli olması. Sıradan bir kullanıcıysanız çok sorun değil ama çoğu yıllık 136 dolar olan lisanslar büyük ölçüde geliştiricilere yönelik. Yine de ücretli olması uygulamayı biraz daha az erişilebilir hale getiriyor ve bu çok üzücü. Bazı durumlarda da Genmotion size ısrarla Google Play kurdurtuyor. Genymotion listenin en üstünde yer alabilirdi ama hem freemium hem en iyi olmak bir hayli zor.
1) Andy – Windows, OS X, Linux
Listenin bir numarasında Andy yer alıyor. Andy’nin de freemium olduğunu ve yıllık 99 dolar lisans ücreti olduğunu söylemekle işe başlayalım. Fakat ücretli olmasının sonunda sunduğu tek şey geliştiricilere yönelik, fakat bazı geliştiricilerin bile kullanma ihtiyacını duymayabilecekleri bazı özellikler. Andy’nin ücretsiz versiyonunda o kadar çok özellik var ki lisanslı versiyonu satın almak şirkete bağış yapmak gibi bir şey oluyor.
Her ne kadar ana hedef kitlesi oyun meraklıları olsa da, oyun dışında da en iyi performansı sunan emülatör Andy. Showbox’tan WhatsApp’e ihtiyacınız olan hemen her uygulamayı kapsıyor. Bu özelliğiyle de Bluestacks’e büyük fark atıyor. Andy’de oldukça yenilikçi birtakım girdi seçenekleri de bulunmakta. “Android oyunlarının çoğu için hareket kontrolü sağlayan kumandalar gerekiyor. Bir masaüstü bilgisayar bu sorunu nasıl aşacak?” diye soranlar olabilir. Emülatörlerin çoğu size jiroskop hareketini taklit eden bir klavye kullandırıyor. Andy ise kumanda olarak telefonunuzu kullanabilmenizi sağlıyor. Bu, başka hiçbir emülatörde olmayan harika bir özellik.
Andy her şeyi çok kolaylaştırıyor. Kurulumu kolay. Emülatörün içinde Google Play mağazası da olduğu için bununla ayrıca uğraşmanıza gerek kalmıyor. Kumanda tuşlarınızı istediğiniz şekilde belirleyebiliyor, kendi istediğiniz uygulamaları yükleyebiliyor, donanım ayarlarında değişiklik yapabiliyorsunuz. Andy kullanmak, bilgisayarınızda bir Android cihaz kullanmak gibi. Bir şeyi emüle etmek onu taklit etmek anlamına geliyorsa, Andy’nin piyasadaki en iyi emülatör olduğu rahatlıkla söylenebilir.