Günümüzün popüler server-side scripting (sunucu taraflı kodlama) ve genel amaçlı programlama dili olan PHP, Danirmakalı-Kanadalı bir programlayıcı olan Rasmus Lerdorf tarafından oluşturulmuştur. PHP’nin kararlı ( stable ) sürümü 12 Nisan 2017 tarihinde oluşturulmuş olsa da PHP ilk kez 1995 yılında oluşturulmuştur.
PHP’nin sunduğu birçok avantaj var. PHP kolaylıkla HTML5’e ya da HTML’e yerleştirilebilir. PHP kodları çok sayıda frameworkle, içerik yönetim sistemiyle (CMS) ve web şablonu sistemiyle entegre edilebilir. PHP, Zend Engine tarafından desteklenen bir açık kaynak platformudur. Herhangi bir programlayıcıya ya da webmaster’a PHP’yi sorarsanız, muhtemelen bu popüler dilin temel bilgilerine ve anlayışına hâkim olduklarını söyleyeceklerdir. Fakat PHP ile ilgili çoğu programlayıcının ve webmaster’ın bilmediği bazı gerçekler var. İşte az bilinen o 11 gerçek:
- Bir Programlama Dili Olarak Geliştirilmemiştir
Yazının başında da değindiğimiz üzere PHP ilk olarak 1995 yılında tanıtıldı. Lerdorf PHP’yi kendi web sitesini yönetmek amacıyla geliştirdi. PHP’yi geliştirirken, web formları üzerinde çalışabileceği bir CGI (Common Gateway Interface) oluşturmaya çalışıyordu. Lerdorf PHP’yi geliştirirken bir sürprize imza attı ve bir programlama dili yazma fikrinin peşinden gitti. Sonunda da o sihirli adımı attı.
- PHP Önceden Hypertext Preprocessor’un Kısaltması Değildi
PHP ilk geliştirildiği zaman Personal Home Page’in kısaltılmasıydı ve PHP / FI olarak biliniyordu. Yani Personel Home Page / Forms Interpreter.
- Dönüştürülmüş PHP’nin İlk Kullanımı
PHP en başta dinamik web uygulamaları oluşturmak için ve veri tabanları ile iletişim kurmak için kullanılmıştı. Ayrıca PHP, hataların raporlanmasına ve kodların geliştirilmesine de yardımcı oluyordu. Fakat zamanla PHP’nin anlamı da dili de değişti.
- PHP Geliştirilmiş ve Tabanını Bulmuştur
Şu an oldukça yaygın şekilde kullanılan PHP bir programlama dili olsa da “Hypertext Preprocessor” halini aldığı 1997 yılına kadar bir programlama dili değildi. Zeev Suraski ve Andi Gutmans, PHP 3’ün temelini oluşturan orijinal yazılım bileşenini tekrardan yazdı. Bunun ardından PHP halka açık testlere tabi tutuldu ve Haziran 1998’de resmen başlatıldı.
- PHP’nin Çekirdeği Yeniden Yazıldı ve Zend Engine İle Güçlendirildi
PHP’nin çekirdeği Suraski ve Gutmans tarafından tekrar yazıldı. Ardından 1999 yılında Zend Engine üretildi. Zaten değiştirilmiş olan yeni PHP, daha sonra Mayıs 2000’de Zend Engine 1.0 tarafından güçlendirildi. PHP 4, 4.4.9 sürümüne kadar gelişmeye devam etti. Bu sürüm yayınlandığından beri herhangi bir güncelleme olmadı.
- PHP’nin Maskotu
Maskotların sadece spor takımları için var olduklarını sanıyorsanız yanılıyorsunuz. PHP ve Java gibi birçok programlama dilinin de kendi maskotları var. PHP’nin maskotu büyük mavi bir fil. PHP’nin maskotuna verdiği isim de zamanla stratejik olarak değiştirildi ve “elePHPant” şeklini aldı. (Elephant:Fil)
- 5 Milyondan Fazla Geliştiricisi Var
PHP’nin dünya üzerinde kaç tane geliştiricisinin olduğu pek net değil. Fakat Zend, 5 milyondan fazla PHP geliştiricisinin olduğunu tahmin ediyor.
- PHP, Genel Kamu Lisansı Bünyesinde Dağıtılmıyor
PHP ücretsiz olarak kullanılabilir durumda olsa da bazı kısıtlamaları mevcut. Bu kısıtlamalar PHP’nin Genel Kamu Lisansı bünyesinde dağıtılmasını engelliyor. Bu yüzden bir ürün PHP ile oluşturulduğu zaman, PHP içerdiği için PHP grubundan izin alınması gerekiyor.
- 244 Milyondan Fazla Web Sitesi PHP Kullanıyor
Netcraft’ın 2013’te yapmış olduğu web anketi doğruysa, yaklaşık olarak 244 milyon web sitesi mevcut. Bu web siteleri PHP ile çalışıyor. Muhtemelen bu sayı 2013 yılından bu yana daha da büyümüştür. Bu yüzden 244 milyondan fazla PHP kullanan web sitesi vardır desek yanlış bir cümle kurmuş olmayız.
- PHP Next Generation
PHP 7 ile birlikte, PHP artık yeni nesil için hazır durumda. PHP’nin performansı yeniden yapılandırılarak geliştirildi ve PHP Next Generetion olarak adlandırıldı. PHP Next Generation; Xinchen Hui, Nikita Popov ve Dmitry Stogov tarafından yazılmıştır.
- Büyük Markalar ve Popüler Siteler PHP Kullanıyor
Facebook, Flickr, Yahoo, ProProfs, Technorati, Digg ve Friendster gibi en büyük çevrimiçi markaların çoğu PHP tarafından desteklenmektedir. Ayrıca Wikipedia.org, WordPress.org, Weibo.com, Twitter.com, Qq.Com ve Taobao.com gibi popüler siteler de PHP kullanmaktadır.
Tüm bunlar PHP’nin inanılmaz gerçeklerinden bazıları. Yıllar geçtikçe PHP gelişme gösterdi ve bugünkü halini aldı. Günümüzde geliştiricilerin ve webmasterların çoğu ihtiyacını karşılıyor. Bu hale gelene kadar gösterdiği evrim, PHP’nin sektörde neden bu kadar popüler olduğunu açıkça ortaya koyuyor.