Hosting ürünü seçme zamanınız geldiği zaman, elinizin altında bir sürü farklı seçenek olacaktır. Seçtiğiniz hosting ortamı web sitenizin büyüyebilmesi için bazı teknik özelliklere sahip olmalıdır ve ayrıca web sitenizin sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için doğru komutları içermelidir.
Bu ortamlardan bir tanesi de PHP destekleyen web hosting paketleridir. PHP web hosting, PHP programlama dilini okuyabilme ve çalıştırabilme yeteneğine sahip bir web hosting tarzıdır.
Haberimizin geri kalanında PHP’nin tam olarak ne olduğunu, web hosting konusundaki rolünü ve PHP web hosting’i seçmenin faydalarının neler olduğunu öğreneceksiniz.
PHP Nedir?
PHP, PHP grubu tarafından geliştirilmiş olan bir betik(scripting) dilidir. PHP, açık kaynak kodludur ve gerçek zamanlı olarak yorumlanabilir. PHP, bünyesinde çalıştığı makinenin koduna dahil değildir.
PHP genellikle HTML kodunun içine gömülüdür ve dinamik içerikler üretmek için kullanılır. PHP’nin ana hedefi dinamik web siteleri oluşturmak için kullanabileceğiniz güçlü ve ücretsiz bir araç sunmaktır. An itibariyle dünyanın en popüler betik dillerinden bir tanesidir.
PHP dosyalarını dosya adlarından sonra gelen “.php” uzantısı ile tanımlayabilirsiniz.
PHP hakkında daha geniş bilgiler elde etmek ya da sadece belirli bir konu üzerinde bilgi edinmek istiyorsanız PHP.net web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Bu site tüm dünyadaki geliştiricilerin destek ve bilgi merkezidir.
PHP ve Web Hosting
PHP server-side bir dildir ve kaynak kodu server tarafından işlenir. Haliyle front-end kullanıcıların HTML sitelerindeki gibi koda erişim imkânı olmaz. Fakat PHP web siteleri yine de HTML ve CSS snippetlerini içeriyor. PHP oldukça esnektir, PHP ile çoğu statik sitenin yapamayacağı şeyleri yapabilirsiniz.
Bir web hosting hizmeti satın almadan önce PHP desteğinin olup olmadığına dikkat etmelisiniz. PHP desteği hiç yoksa, sahip olduğunuz herhangi bir PHP betiği HTML olarak yorumlanacaktır.
PHP’nin yapabileceği işlerden bazıları şöyle:
- Seçilmiş olan bir ekran boyutu için bir sitenin en uygun sürümünü görüntüleyebilirsiniz.
- Cookies gönderip alabilirsiniz.
- Bloglar ve forumlar gibi etkileşimli sayfalar oluşturabilirsiniz.
- Kullanıcı girişi gerektiren etkileşimli web siteleri oluşturabilirsiniz.
- Veritabanının yardımıyla dinamik bir içerik sitesi oluşturabilirsiniz.
PHP, hem Linux hem de Windows platformlarıyla uyumludur. PHP ile Linux’un ortak yaptığı işler, en popüler kaynaklardan bir tanesidir.
PHP Hosting’in Faydaları
Eğer web sitenizi PHP ile oluşturduysanız ve aldığınız web hosting hizmeti PHP ile uyumlu ise, web siteniz diğer ortamlarda bulamayacağınız bazı avantajlara sahip olacaktır. İşte bu avantajlardan bazıları:
- PHP Uyumludur
PHP evrensel bir scripting dilidir. Bunun bir gerekliliği olarak PHP ile oluşturulan web siteleri iPhone’larla, iPad’lerle ya da Android cihazlarla uyumludur. Tüm ekran boyutlarında iyi görünen web siteleri oluşturma imkânı çoğu web sitesi için artık bir gereksinimdir.
- PHP Genellikle Daha Ucuzdur
PHP, bedava ve açık kaynaklı bir scripting dilidir ve bir PHP hosting’in maliyeti genellikle diğer ticari dil hosting seçeneklerinden daha ucuzdur.
- PHP’nin Kullanımı Basittir
Çoğu geliştirici PHP’yi tercih ediyor. PHP, ek eklentilere ya da yazılımlara gerek duymadan hem HTML ile hem de CSS ile kolayca çalışabilir. Ayrıca ek olarak web siteniz WordPress, Joomla ya da Drupal gibi popüler platformlardan bir tanesi üzerine inşa edilmiş ise PHP sizin için oldukça gereklidir.
- PHP Son Derece Hızlıdır
PHP server kaynağı konusunda oldukça hafiftir. Bu da sitenizin oldukça hızlı bir performans vereceği ve genel site performansına yük bindirmeyeceği anlamına gelir. Siteniz bir sayfayı yüklemek için fazla server kaynağı tüketirse hem hosting maliyetleriniz artar hem de genel kullanıcı deneyiminiz olumsuz etkilenir.
- PHP Databaseler ile Kolayca Entegre Olur
PHP asıl gücünü MySQL gibi databaseler ile entegre olunca gösterir. PHP çok yönlü olduğu için diğer databaseler ile de entegre olabilir. Bu çoğu CMS, blog, online mağaza ya da forum için temel bir gerekliliktir.