Günümüzde hemen hemen her yazılım veya web uygulaması, back-end tarafında bir veritabanı gerektirir . Saniyede gerçekleşen işlemlerin artması ve depolanan terabaytlarca veri, bu verileri barındırmak ve sunmak için istikrarlı ve esnek bir framework gerektirmektedir.
Doğal olarak, yeni başlayanlar için maliyet konusu da işin içine giriyor. Peki ya bu veritabanına ücretsiz olarak erişebileceğinizi söylesek?
Evet, doğru duydunuz – PostgreSQL veritabanı, birkaç ekstra avantaj da dahil olmak üzere yukarıda bahsettiğimiz her şeyi garanti eder! Bu makalede, hızla gelişen bir segmentte ayakta kalmasını sağlayan PostgreSQL’in çeşitli yönlerini inceleyeceğiz.
İçerik Tablosu
PostgreSQL Nedir?
PostgreSQL, foreign key, alt sorgular, trigger ve farklı kullanıcı tanımlı türler ve işlevler gibi SQL’in farklı işlevlerine destek sağlayan açık kaynaklı, oldukça kararlı bir veritabanı sistemidir. Veri iş yüklerini titizlikle ölçekleyen ve rezerve eden çeşitli özellikler sunan SQL dilini daha da güçlendirir. Öncelikle birçok mobil, web l ve analitik uygulamalar da veri depolamak için kullanılır.
PostgreSQL’in Temel Özellikleri
PostgreSQL veritabanını, diğer veritabanlarına kıyasla benzersiz ve yaygın olarak tercih edilen kılan birkaç temel özelliği vardır. Şu anda, en çok kullanılan ikinci veritabanıdır ve yalnızca MySQL’in gerisindedir .
Bu özelliklere daha detaylı bir şekilde göz atalım.
Güvenilirlik ve Standartlara Uygunluk
PostgreSQL, işlemler için gerçek ACID semantiği sunar ve birçok farklı dilde yabancı anahtarlar, birleşimler, görünümler, tetikleyiciler ve saklı prosedürler için tam desteğe sahiptir. INTEGER, VARCHAR, TIMESTAMP ve BOOLEAN gibi çoğu SQL veri türünü içerir. Ayrıca resimler, videolar veya sesler dahil olmak üzere büyük nesnelerin depolanmasını da destekler. Geniş bir yerleşik topluluk destek ağına sahip olduğu için güvenilirdir. PostgreSQL, ileriye dönük günlük kaydı sayesinde hataya dayanıklı bir veritabanıdır.
Uzantılar
PostgreSQL, belirli bir noktadan sonra kurtarma, Çok Sürümlü Eşzamanlılık Kontrolü (MVCC), tablo alanları, ayrıntılı erişim kontrolleri, eşzamansız çoğaltma, iyileştirilmiş bir sorgu planlayıcı/optimize edici ve ileriye dönük günlük kaydı dahil olmak üzere birçok güçlü özellik setine sahiptir. Çok Sürümlü Eşzamanlılık Kontrolü, tabloların eşzamanlı olarak okunmasına ve yazılmasına izin vererek yalnızca aynı satırın eşzamanlı güncellemelerini engeller. Bu sayede çatışmalar önlenmiş olur.
Ölçeklenebilirlik
PostgreSQL, Unicode’u, uluslararası karakter kümelerini, çok baytlı karakter kodlamalarını destekler ve sıralama, büyük/küçük harf duyarlılığı ve biçimlendirme için yerel ayara duyarlıdır. PostgreSQL yüksek düzeyde ölçeklenebilirdir – eşzamanlı kullanıcı sayısı açısından yönetebileceği veri miktarı kadar barındırabilir. Ayrıca PostgreSQL çapraz platformdur ve Linux, Microsoft Windows, OS X, FreeBSD ve Solaris dahil olmak üzere birçok işletim sisteminde çalışabilir.
Dinamik Yükleme
PostgreSQL sunucusu, dinamik yükleme yoluyla kullanıcı tarafından yazılan kodu da kendi içine dahil edebilir. Kullanıcı bir nesne kodu dosyası belirleyebilir; örneğin, yeni bir işlev veya tür uygulayan paylaşılan bir kitaplık oluşturabilir ve PostgreSQL bunu gerektiği gibi yükleyecektir. Çalışmasını anında değiştirebilme özelliği, onu yeni depolama yapılarının ve uygulamalarının hızlı bir şekilde uygulanması için benzersiz bir şekilde uygun hale getirir.
PostgreSQL Mimarisi
PostgreSQL sunucusu, Paylaşılan Bellek, Arka Plan İşlemleri ve Veri Dizini yapısından oluşan basit bir yapıya sahiptir. Aşağıda verilen PostgreSQL mimarisinin bir örneğidir. Başlangıçta, istemci tarafından sunucuya bir istek gönderilir. Ardından PostgreSQL sunucusu, paylaşılan arabellekleri ve arka plan işlemlerini kullanarak verileri işler. PostgreSQL veritabanı sunucusunun fiziksel dosyası veri dizininde saklanır.
PostgreSQL’i Neden Kullanmalısınız?
İndeksler, görünümler ve saklı yordamlar gibi bir dizi özellik sağlamanın yanı sıra PostgreSQL’in sunabileceği çok daha fazlası vardır:
- Dil desteği
- Açık kaynak
- Nesne-İlişkisel Veritabanı
- Verim
- Genişletilebilirlik
- Yük dengeleme Yetenekleri
- Güvenilirlik
- Uluslararasılaşma
Bunları daha detaylı inceleyelim.
Dil desteği
PL/PGSQL, farklı modern özelliklere sahip PostgreSQL tarafından sağlanan yerel bir prosedür dilidir. Hafif olan ve tek bir pakette yer alan esnekliği sağlayan JSON veri türünü destekler. Sonuç olarak PostgreSQL; Perl, Ruby, Python , .Net, C/C++, Java , ODBC ve Go dahil olmak üzere çeşitli programlama dillerini ve protokolleri destekler.
Açık kaynak
Postgre ücretsizdir ve açık kaynak kodludur. Bu, PostgreSQL’in açık ara en önemli faydasıdır. 20 yılı aşkın bir süredir topluluk gelişimi ile desteklenmiştir ve bu da yüksek düzeyde bütünlüğüne katkıda bulunmuştur. Kaynak kodu, uygun gördüğünüz şekilde (hiçbir ek ücret ödemeden) kullanmanıza, değiştirmenize ve uygulamanıza izin veren bir açık kaynak lisansı altında mevcuttur.
Nesne-İlişkisel Veritabanı
Nesneler, sınıflar ve işlev aşırı yüklemesi, PostgreSQL’de doğrudan desteklenir. Nesne yönelimli özellikleri nedeniyle, özel veri türleri oluşturmak için veri türlerini genişletmek mümkündür. Bu , veritabanı entegrasyonu gerektiren karmaşık veri modelleriyle çalışan geliştiriciler için yüksek esnekliği garanti eder .
Tablo mirası, nesne yönelimli özelliklerinden dolayı PostgreSQL tarafından desteklenen bir başka özelliktir. Alt tablo, alt tablonun sahip olduğu diğer sütunlara ek olarak üst tablosundaki sütunları miras alabilir ve bu da onu kendisinden farklı kılar.
Verim
PostgreSQL’de yazma işlemleri, okuma/yazma kilitlerine ihtiyaç duymadan aynı anda gerçekleştirilebilir. Dizinler, büyük miktarda veriyle uğraşırken sorguları hızlandırmak için kullanılır; bu, veritabanlarının tüm veriler arasında geçiş yapmak zorunda kalmadan belirli bir satırı bulmasını sağlar.
PostgreSQL ile, yalnızca bir sütunun değeri yerine bir ifadenin veya bir işlevin sonucu üzerinde çalışan bir ifade dizini bile oluşturabilirsiniz. Kısmi indeksleme de desteklenir, burada tablonun sadece bir kısmı indekslenir. Ayrıca, okuma sorgularının paralelleştirilmesini, ifadelerin tam zamanında (JIT) derlenmesini ve iç içe işlemleri (kaydetme noktaları aracılığıyla) destekler ve mükemmel performans ve verimlilik sağlar.
Genişletilebilirlik
PostgreSQL, çalışması katalog odaklı olduğundan, yani bilgi veritabanlarında, sütunlarda, tablolarda vb. depolandığından oldukça genişletilebilir. PostgreSQL, kataloglarında yalnızca artan miktarda bilgi bulundurmakla kalmaz, aynı zamanda veri türleri, erişim yöntemleri, işlevler, ve benzeri. Hatta Veritabanınızı yeniden derlemeden farklı programlama dillerinden kodlarınızı yazacak kadar ileri gidebilir ve veri türlerinizi tanımlayabilirsiniz.
Yük Dengeleme Yetenekleri
Yedek sunucu çalışması, sürekli planlama, birincil sunucuları yedek sunucular için hazırlama, yedek sunucu kurma, akış çoğaltma, çoğaltma yuvaları, basamaklı çoğaltma ve bekleme modunda sürekli arşivleme yoluyla yüksek kullanılabilirlik ve yük dengelemeyi garanti eder. Ek olarak, PostgreSQL , iki veritabanı örneğinin aynı anda çalışabildiği ve ana veritabanının bir bağımlı veritabanıyla eşzamanlı olarak senkronize edildiği ve ayrıca yüksek kullanılabilirlik sağladığı eşzamanlı çoğaltmayı destekler .
Güvenilirlik
Verileri güvenli bir şekilde depolamanın ve istek işlendiğinde kullanıcının verileri almasına izin vermenin yanı sıra, düzenli olarak hataları bulan ve yazılımı geliştirmeye çalışan ve PostgreSQL’i güvenilir hale getiren bir katkıda bulunanlar topluluğu tarafından desteklenir.
Uluslararasılaşma
Bir dizi bölgede kullanılabilecek şekilde yazılım tasarlama süreci, uluslararasılaştırma olarak bilinir. Çok baytlı karakter kodlamaları, ICU harmanlamaları, Unicode aracılığıyla uluslararası karakter kümelerini destekler ve sıralama, biçimlendirme ve büyük/küçük harf duyarlılığı için yerel ayara duyarlıdır. PostgreSQL tarafından oluşturulan mesajları seçtiğiniz dilde görüntülemek, Uluslararasılaştırmaya bir örnektir.
PostgreSQL Ne Zaman Kullanılır?
Mümkün olan en uygun maliyetli şekilde sık sık güncellenmesi, tutarlı bir şekilde sürdürülmesi gereken karmaşık sorgular ve ilişkiler oluşturmanız mı gerekiyor? PostgreSQL uygun bir seçenek olabilir. PostgreSQL yalnızca ücretsiz değil, aynı zamanda Çapraz Platformdur ve yalnızca Windows işletim sistemiyle sınırlı değildir. Verileri analiz etmek istiyorsanız, PostgreSQL analitik çalışmanın temeli olarak çok sayıda düzenli ifade sağlar.
Ayrıca CSV desteği söz konusu olduğunda en iyi veritabanlarından biridir. “Şuradan Kopyala” ve “Şuraya Kopyala” gibi basit komutlar, verilerin hızlı işlenmesine yardımcı olur. Bir içe aktarma sorunu varsa, hata verir ve içe aktarmayı hemen durdurur. Aşağıdaki bölümler, modern dünyada PostgreSQL’in en yaygın uygulamalarından bazılarını kapsamaktadır.
Devlet Coğrafi Verileri
PostgreSQL için PostGIS Geospatial veritabanı uzantısı eklentisi şüphesiz faydalıdır. PostGIS uzantısıyla birlikte kullanıldığında PostgreSQL, coğrafi nesneleri destekler ve coğrafi bilgi sistemleri (GIS) ve konum tabanlı hizmetler için bir jeo-uzamsal veri deposu olarak kullanılabilir.
Finansal endüstri
PostgreSQL, finans sektörü için ideal bir DBMS sistemidir. Tamamen ACID uyumlu olduğundan, bu veritabanlarının sık sık yazılması, okunması ve güncellenmesi gerektiğinden ve hızlı işlemeye vurgu yapıldığından OLTP (Çevrimiçi İşlem İşleme) için ideal bir seçimdir. Ayrıca veritabanı analitiği yürütmede de uygundur. Matlab ve R gibi matematiksel işlemleri yapan herhangi bir yazılım ile entegre edilebilir.
Bilimsel Veriler
Bilimsel veriler terabaytlarca veri gerektirir. Verileri mümkün olan en verimli şekilde işlemek zorunludur. PostgreSQL harika analizler ve güçlü bir SQL motoru sağlar . Bu, büyük miktarda veriyi kolaylıkla yönetmeye yardımcı olur.
Web Teknolojisi
Web siteleri genellikle saniyede yüzlerce veya binlerce istekle ilgilenir. Geliştirici uygun maliyetli ve ölçeklenebilir bir çözüm arıyorsa, PostgreSQL en uygunu olacaktır. PostgreSQL, LAMP yığınına, yani LAPP yığınına güçlü bir alternatifin parçası olarak dinamik web sitelerini ve uygulamaları çalıştırabilir. (Linux, Apache , PostgreSQL, PHP , Python ve Perl)
Üretme
Birçok startup ve büyük kuruluş, ürünler, çözümler ve internet ölçeğindeki uygulamalar için ana veri depolama çözümü olarak PostgreSQL’i kullanır. Tedarik zinciri performansı, bu açık kaynaklı DBMS’yi bir depolama arka ucu olarak kullanarak optimize edilebilir. Sonuç olarak bu, şirketlerin işletmelerinin işletme maliyetlerini düşürmelerini sağlar.
PostgreSQL’in Operasyonel Zorlukları
Bu makalede şimdiye kadar yalnızca PostgreSQL’in avantajlarını ve faydalarını aktardık, bu nedenle PostgreSQL ile uğraşırken rastlayabileceğiniz birkaç eksiklikten bahsedebiliriz. İşte PostgreSQL’in benimsenmesi sürecinde karşılaşabileceğiniz birkaç operasyonel zorluk.
- Olgun Veritabanı Ekosisteminin Eksikliği : PostgreSQL en hızlı büyüyen topluluklardan birine sahiptir ancak geleneksel veritabanı satıcılarının aksine PostgreSQL topluluğu gelişmiş bir veritabanı ekosisteminin rahatlığına sahip değildir.
- Uzmanlığın Yokluğu : PostgreSQL genellikle MongoDB gibi çeşitli veritabanlarıyla birleştirilir. Artık, her bir veritabanı özel bir hüner gerektirir ve istenen PostgreSQL yeterliliğine sahip teknik personeli işe almak, zor bir iş olabilir. PostgreSQL için yönetim araçlarının yanı sıra, veritabanı uzmanları ve DevOps ekiplerinin birden çok satıcıdan gelen çeşitli veritabanlarını ele alması gerekir. Mevcut süreçler arasında geçiş yapamadığınızda bunu yönetmek zor olabilir.
- Tutarsızlık : PostgreSQL açık kaynaklı bir araç olduğundan, bir kuruluştaki farklı BT geliştirme ekipleri onu organik olarak kullanmaya başlayabilir. Bu, BT ortamındaki tüm PostgreSQL örnekleri için tek bir bilgi noktası eksikliğine başka bir engele yol açabilir. Farklı ekiplerin aynı sorunu çözmeye çalışmasından kaynaklanabilecek bir diğer sorun ise tekrarlama ve iş fazlalığıdır.
son olarak
PostgreSQL, SQL uyumluluğuna ve genişletilebilirliğine odaklanan açık kaynaklı ve ücretsiz bir ilişkisel veritabanı yönetim sistemidir. 30 yılı aşkın aktif geliştirmenin arkasına dayanan PostgreSQL, dünya çapında en yaygın kullanılan açık kaynaklı veritabanı araçlarından biridir.
Bu makalede, PostgreSQL’in göze çarpan bazı özelliklerini, PostgreSQL’in mimarisini, kullanım örneklerini, faydalarını, operasyonel zorluklarını ele aldık.
Makalemizden faydalanabileceğini düşündüğünüz kişilerle içeriğimizi paylaşarak daha fazla kişinin bu konuda bilgi sahibi olmasını sağlayabilirsiniz.