IHS Blog

Programlamayı Neden Öğrenmeliyiz?

neden-programlama

Teknolojinin dur durak bilmeyen gelişimiyle beraber, her şeyin otomasyon haline gelmesi; sıradan, rutin bir iş olmaya başladı. Kodlamaya başlamak ve bu hususta yeni yetenekler edinmek artık zorunluluk olmuş gibi gözüküyor. Bu yeteneklere olan talep hiç bu kadar yoğun olmamıştı ve dahası tüm bu kabiliyetlere evinizin rahatlığından kopmadan ulaşabilirsiniz.  Çalışmalar, internet aleminin yeni yarattığı iş ortamlarında yazılımcılığın yerinin arttığını göstermekte. Bu da bize iyi bir kodlama bilgisine sahip olmamızın, modern ekonomide iş bulmamıza büyük oranda fayda sağladığını ifade ediyor.

İster freelance bir web tasarımcı olun isterseniz de  WordPress aleminin bir bireyi olun , fakat hiçbir zaman kodlama hakkında şimdiki kadar fazla kaynak bulunmadığını unutmayın. Peki bunu neden yapmalısınız ve buna harcadığınız zamana değer mi? Siz ne dersiniz?

Bu makalemizde kodlamayı neden öğrenmeniz gerektiği üzerinde durmaya çalışacağız. Öncelikle bunun 2016’da yapmanız gerekenlerin başında gelmesi gerektiğini belirtelim. Eğer uzun bir süredir web sektörünün içindeyseniz;  bildiğiniz gibi, bu alanda her zaman öğrenilecek yeni şeyler vardır ve bunlar bitmek tükenmek bilmez.  Fakat aynı zamanda  bu ortam size bunları öğrenecek imkanları da vadeder, ve bundan istifade etmek gerekir. Şimdi kodlamayı öğrenmenin vaktinin neden geldiğini masaya yatıralım.

Kodlamayı öğrenin ve WordPress tabanlı sitenizi geliştirin.


 
Günümüzün online web sitelerinin %25’inin WordPress tabanlı olmasının nedenini sorsak ne derdiniz?  Tabi ki de hem  yeni ve hem de tecrubeli tasarımcılar için;  büyük kolaylık sağlaması  ve ortaya mükemmel tasarımları kolaylıkla çıkartma imkanı tanıması diyebiliriz.

WordPress hakkında söyleyebileceğimiz en etkileyici şey ise hemen hemen tüm kullanıcılara, her tür  projeleri hakkında bir site oluşturma imkanı tanıması ve bunu çok seçenekli tema ve eklentilerle kolay bir şekilde sağlaması.

Fakat yine de siz veya hizmet verdiğiniz müşteriniz,  yaptığınız projenin daha yaratıcı, özgün ve orijinal  gözükmesini isteyebilir. Bu durumda satın aldığınız bir WordPress teması ya da WordPress’in temel fonksiyonlarıyla oluşturduğunuz tasarımlar bazı durumlarda yeterli olmayabilir ne yazık ki.

Bu durumda orta düzeyde öğrendiğiniz HTML ve CSS bilgileriniz size web sitenizde bazı küçük dokunuşlar yaparak daha iyi gösterme yetisi kazandıracaktır. İlk olarak.  WordPress’in görsel editörünün nimetlerini bir kenara bırakıp, post editörü metin görünümüne çevirerek özel stillerinizi eklemeye başlayabilirsiniz.

HTML ve CSS bilgilerinizi biraz daha arttırmanız durumunda sitenizdeki post ve sayfaları uyarlama yerine, WordPress temanızı kendi zevklerinize uygun şekilde düzenleyebilirsiniz.
Olayı bir sonraki aşamaya taşımak isterseniz bunlara Javascript ve PHP bilgisi de ekleyebilirsiniz. Bu durumda basitçe uyarlama ve modifiye etmekten ziyade, sitenizin işleyişi ve dinamikliği konusunda da çeşitli varyasyonlar sağlamış olursunuz.

PHP ve Javascript yetenekleriniz bir üst düzeye taşıdığınız takdirde, sitenize eklediğinizi eklentilerin  içerisindeki kod bölümlerini de modifiye edebilirsiniz. Hatta bu konulardaki yetkinliğinizi daha da arttırdığınızı düşünürsek, kendi WordPress eklentilerinizi bile yazabilirsiniz.

Kendi eklentinizi oluşturmanıza ihtiyaç olsun ya da olmasın baştan bir eklenti yazmanın, kod yazmayı öğrenmek için mükemmel bir yöntem olduğunu unutmayın.

WordPress web siteleri HTML, CSS, Sass ve PHP karışımından oluştuğu için; PHP yetkinliklerinizi arttırmanız, temanız üzerinde kontrol kazanmanızı sağlayarak, sizden istenilenleri daha iyi ortaya koymanızı sağlayacaktır. Tekrar vurgulayacak olursak, yeterli bilgiye sahipseniz 0’dan kendi temanızı veya kendi taslaklarınızı oluşturabilirsiniz ki bu size büyük anlamda avantaj sağlar ve fark yaratır.

Eğer javascript öğrenmeye başlamak için bir kaynak arayışı içerisindeyseniz sizlere WordPress’in yardımcı kurucusu Matt Mullenweg ‘in son zamanlarda tavsiye ettiği learn JavaScript deeply. kaynağını önerebiliriz.

Piyasada bulunan Divi WordPress teması ve Divi Builder Plugini gibi ürünler sürükle bırak editörleriyle sizlere güzel  ara yüzler sağlayabilir. Hem de hiç kod bilgisi olmadan. Fakat yine de iyi bir kod bilgisiyle daha büyük değişiklikler yapıp daha farklı ve orijinal sonuçlar ortaya çıkarabilirsiniz.

Kendi Kendine yetebilen bir Webmaster ya da Freelancer olmaya çalışın.

Yukarıda belirttiğimiz gibi kodlamayı öğrenmenin, size kontrol anlamında sağlayacağı güzelliklerden bahsetmiştik. Bir diğer faydası ise belli düzeydeki programlama yeteneklerinizin, sitenizde oluşabilecek problemlerin çözümünde size büyük yararı dokunacaktır.

WordPress’in kararlı ve stabil bir yapıya sahip olması ara sıra problemlerin oluşmayacağı anlamına gelmez elbette. Eklenen bir çok eklenti arasında uyuşmazlık oluşabilir, ya da modifiye edilmiş bir tema beklediğiniz fonksiyonu yerine getiremeyebilir.

Bu gibi durumlarda eklenti ve temalar hakkında geliştiricilerden yardım beklemeniz söz konusu olabilir. Ya da önceden uyarlanmış bir projeyi sitenize dahil etmiş olabilirsiniz ve destek almak istediğinizde lisansınız bitmiş olabilir ya da herhangi bir sebeple destek birimine ulaşamamanız da muhtemel. Bu gibi durumlarda kimse sorumluluk ve inisiyatifi üzerine almak istemeyecektir.
Belki de müşteriniz siteye üstün körü eklemeler yapıp, sizden habersizce ve aklınca bir şeyleri düzeltmek isteyecektir. Bu gibi durumlarda oluşan problemlerin kaynağı hakkında fikir sahibi  olamayabilirsiniz.

İşte bu durumda siz de el mahkum freelance yazılım geliştiriciden destek almanız gerekecektir. Bunun aksine eğer kodlama yeteneklerinizi geliştirmek için efor sarf ederseniz tüm bu problemlerin üstesinden kendiniz geleceksiniz ve bunun size geri dönüşü, zaman ve maliyet açısından çok karlı olacaktır. En kötü senaryoda, yapamasanız bile destek aldığınız insanların ne yaptığı hakkında  daha belirgin fikir sahibi olursunuz ve karşılaştığınız problemleri daha açık ve teknik bir dille ifade edebilirsiniz.

Kazancınızı Katlayın


 
İster freelance’i  isterseniz de bir şirkette tam zamanlı çalışmayı tercih edin, kod yazmayı öğrenmek tam hızla büyüyen WordPress piyasasında sizin gelir hanenize artı olarak yansıyacaktır.

Amerika’daki istatistikler senior yazılım geliştiricilerin senelik gelirlerinin 116.000 $ ile 128.000 $ arasında değişkenlik gösterdiğini ortaya koyuyor. WordPress tasarımcılığından yetkin bir web geliştiriciliğe geçiş olsun ya da işyerinizde terfi almak için kodlama öğrenmek olsun(bu boş zamanlarınızdan bayağı bir feragat etmeniz demek de olsa ) sonuç olarak bu çabaların size çok karlı olarak döneceğinden emin olabilirsiniz.

Öte yandan bu yeteneklerinizin size sağladığı olanaklarla shelf tema ve eklentileri satın almak için ödediğiniz ücretler de cebinizde kalmış olur. Ya da projenizde bazı modülleri yapması için anlaştığınız geliştiricilere de ücret ödemekten kurtulabilirsiniz.

Freelance dünyasına atılın, İş kurun  ya da Yeni Pozisyon edinin


 
Henüz weble alakalı bir işte çalışmıyorsanız, ya da freelance bir tasarımcı değilseniz veya  bir kobi şirketiniz yoksa da kod yazmayı öğrenmek bunlardan bir tanesinin kapısını size aralayabilir.
Mesai saatlerini sizin belirleyerek evinizden freelance çalışabileceğiniz gibi, bir şirkette yazılımcı olarak başlayıp şirket bünyesinde çalışmanın avantajlarını deneyimleyebilirsiniz.

Kod yazmayı öğrenmek bir çok imkanları önünüze serebilecektir. Lokasyon bağımsız uzaktan bir çalışan olarak hizmet vereceğiniz gibi freelance bir geliştirici olarak kendi ev ofisinizden, doğru tekniklerle ortaya koyacağınız modül ve projelerle web dünyasında kendi yerinizi edinmeniz çok zor olmayacaktır.

Müşteriler için site oluşturmanız veya kurumsal projelerde global takımların bir üyesi olmanız,  WordPress’te uzmanlaşmanız bu yolda sizi hep öne taşıyacaktır.

Sonuç olarak öğrendiğiniz şeylerin WordPressle çok fazla spesifik olmamasına, ve diğer alanlara da dağılmasına özen gösterin. Bu anlamda HTML,CSS,PHP veya Javascript öğrenmeniz gerekiyor.

Vizyonunuzla eşleşen projeler ortaya koyun



Bir site yapmak esasında takım birliğinin eforunu gerektirmekte.
Bir web tasarımcısı veya site sahibiyseniz, kodlama işlerini outsource olarak sağlama ihtiyacı hissedebilirsiniz. Bu belli ve gerekli bir standardı yakalayabilmenizi kısmen sağlayabilir fakat aynı zamanda kötü yanları da vardır.

Sürekli aynı standardı izleyebilmek, diğer yandan faturalarınızda artışa neden olabilir. Başkalarına yaptıracağınız işlerde,tarz ve vizyonunuzda hiç sapma olmasını istemiyorsanız bu size ekstra maliyet demektir. Fakat kodlama işini kendi başınıza yapmanız bu çizgiyi yakalama hususunda sizi daha fazla tatmin edebilir.

Ortaya çıkardığınız projede daha fazla elinizi işe sokmanız vizyonunuzu daha stabil bir hale getirebilir. Bunun size sadece kişisel tatmininiz açısından faydası olacağı şeklinde düşünmeyin, iş yaptığınız müşterilerin çizgisini tutturmanızı da daha mümkün kılacaktır. Sonuç olarak ortaya daha karakteristik projeler çıkarmanız söz konusu olacaktır.

Temel düzeyde kodlama bilginizle kendi yaptığınız iş, daha yetenekli bile olsalar başkalarına zoraki yaptıracağınız işlerden daha pozitif olacaktır. Dışarıya yaptırdığınız işlerde, hele ki yoğun programı olan yazılımcılarsa bunlar küçük düzeltmeler için bile bir çok uğraşa neden olabilir. Bu hususta dışarıya olan bağlılığınızı en aza indirgemenizin, size olumlu dönüşleri sandığınızdan çok daha fazla olacaktır.

Taslaklardan kurtulun ve kendi özgün dizaynınızı oluşturun



Ticari WordPress temaları web sitesi yapanlara çok çeşitli opsiyonlar sunarak, profesyonel görünümü mümkün kılabiliyorlar. Fakat kod yazmayı öğrenmeniz durumunda ne kadar çeşitli de olsalar siz bu ortak kullanılan taslakların dışında farklı şeyler ortaya koyabilirsiniz. Sıfırdan bir WordPress web sitesi yapmak zaman ve efor açısından sizin için bayağı bir zorlayıcı da olsa bunun karşılığını en sonunda alırsınız. Projeyi en baştan tüm detaylarıyla yaptığınızda her noktasını en iyi siz bilirsiniz .Tam anlamıyla kontrol sahibi siz olursunuz ve bu adeta sizin bir eserinizdir artık.

Bu sayede 3. Parti yazılım ve eklentilerine olan bağlılığınızı da minimuma indirgeyerek, aynı zamanda kendi yeteneklerinizi ve potansiyelinizi de gösterme imkanı elde etmiş olursunuz. Böylece aynı zamanda müşterilerin istediği spesifik fonksiyonları da bu sayede sağlayabilmeniz mümkündür. Ya da sitenizde  kendi istediğiniz farklılıkları ve tarzınızı da yansıtabilirsiniz.

Kod yazmayı öğrenmek ve başlangıç için kaynaklar edinmek



Şimdi kodlamayı öğrenme konusunda biraz daha hevesli olduğunuzu ve bu iş için kolları sıvamanın zamanının geldiğini düşünüyoruz. Şimdi size bu yolculukta rehberlik edecek kaynakları listeleyelim.

En önemli kaynaklardan biri olan Codecademy ‘nin aktif olarak Dünya genelinde 25 milyon kullanıcısı vardır. Üyelik ücretsiz. Javascript, PHP ve HTML de dahil olmak
üzere 9 programlama dilinde eğitim alarak, aynı zamanda bildiklerinizi diğer kullanıcılarla paylaşabilirsiniz.

iThemes takımı eğitim platformunda fazlasıyla kaynaklara sahip. Bu kaynaklar başlangıçtan her seviyeye kadar bilgilerle donanmış durumda. Planladığınız ilk geliştirme projesinde rahatlıkla faydalanabileceğiniz bir platform.

Lynda.com bir çok WordPress kursları içermekte, tüm seviyeden derslerden faydalanarak kendi temalarınızı oluşturma yolunda size mükemmel fikirler sağlayacaktır. Bir çok detayları içeren farklı derslerle WordPress aleminde hatırı sayılır bir yere sahipler.

Diğer faydalı bir site ise KhanAcademy. Bu sitede adım adım eğitim videolarla çaylaklıktan ustalığa kadar seviyede bir çok programlama dilinde aradığınız hemen hemen her şeyi bulabilmeniz mümkün. En büyük eğitim platformu olarak gösterilen bu sitenin Türkçe desteği de yavaş yavaş yer almaya başladı. WordPress ‘de size standart gelen bazı kod destekleriyle alışık olmadığınız, hiç fark etmediğiniz yeni görsel farklılıklar öğrenip kendi projelerinize uygulayabilirsiniz.

Seviyenizin ne olduğu önemli olmaksızın kendinizi geliştirebileceğiniz bir çok ücretli ve bedava siteler mevcut. Bunların arasında biraz araştırma yaparak öğrenme şeklinize ve ihtiyaçlarınıza en uygun platformu bularak kod yazma yeteneklerinizi geliştirebilirsiniz.

2016’da kod yazmaya başlayın karşılığını fazlasıyla alacaksınız.

Kodlamayı neden öğrenmemiz gerektiğinin üzerinde durduktan sonra ve artık kaynaklardan da haberdar olduğumuza göre başlamamanız için bir neden gözükmüyor.

Eğer hali hazırda bir freelance olarak çalışıyorsanız web ortamında iyi yazılımcılara olan ihtiyacın hiç bitmeyeceğini bilmeniz gerekiyor. Sadece bir WordPress site sahibi bile olsanız kod kabiliyetinizi geliştirmeniz sonucunda ortaya koyacağınız farkları belirttik.

Kod yazmayı öğrenmek ve pekiştirmek maddi bakımdan getirdiği kazanç dışında bizler için eğlenceli bir aktivite haline bile gelebilir. 2016 da yeni bir hobi arayışı içerisindeyseniz biz size yine kod yazmayı öneriyoruz. Ortaya yeni bir şeyler koymak, yeni bir işleyiş türetmek, özgün bir şeyler yapmak ve bunun size ait olduğunu bilmek sizleri iş anlamında da motive edecektir.

Her hafta sonu ayırdığımız ufak bir zamanın uzun vadede bize mükemmel dönüşleri olabilir.
Bu sene kod yazmaya başlamaya veya geliştirmeye hazır mısınız?

Şu anki tecrubeleriniz ve daha iyi olmak için motivasyonlarınız neler? Verdiğimiz listeden farklı olarak tavsiye edebileceğiniz bir kaynak var mı?  Düşünce ve yorumlarınızı paylaşırsanız seviniriz.

Exit mobile version