2018 yılında insanların arama alışkanlıkları, sanal asistanların her geçen gün daha fazla kullanılması ile değişmesi ön görülüyor.Amerika kökenli global pazarlama firmaları 2020 yılına kadar yapılan tüm arama hacimlerinin yaklaşık %50 kadarının sanal asistanlar aracılığı ile sesli olarak yapılacağını ön görüyor.Pazarlama firmaları sesli aramaların kendilerine daha çok pazarlama kanalı kazandırağını düşünüyor ve yatırımlarını bu alanda planlıyorlar.
Google web yönetici John Mueller Google Hangout’taki Google Yardımcısı için içeriği optimize etme hakkında bazı ipuçları verdi.Ayrıca Google, yayıncı içeriğini Google Asistan’da nasıl görünür hale getireceği konusunda resmi klavuzlar yayınladı.Google’da yapılan bu resmi hamleler 2016 yıldan beri süre gelen sesli arama platformunu gündemine tekrar aldığını gösteriyor.Bu resmi hamleler, sesli aramanın kendileri için bir odak alanı olduğu ve bu nedenle pazarlamacılar için de bir odak noktası olması gerektiğinin, bu alanda yeni çalışmalar yapılacağının net bir göstergesi oldu.
Google sesli aramalar için önerilen SEO optimizasyonları nelerdir ?
İçerik Tablosu
Yapılandırılmış Veri Kullanın
Google’ın sitenizdeki içeriği daha iyi tanımasına yardımcı olamak için yapılandırılmış veri aracını kullanın.Google Asistan arama sonuçlarında yeralmanıza yardımcı olacağı gibi, sitenizin SEO ve SEM değerlerine olumlu yönde etkisi olacaktır.
Söylendiği Gibi Yazın, Konuşulduğu Gibi Düzenleyin
Web sitenizin içeriğini oluştururken metinlerinizi ve cümlelerinizi sanki sohbet ediyormuş gibi günlük diyologları kullanmaya dikkat ederek oluşturun. Örneğin “Nohutlu Pilav Tarifi” yerine “Nohutlu Pilav İçin Malzemeler Nelerdir?” , “Nohutlu Pilav Nasıl Yapılır?” şeklinde içerik başlığınızı tercih edebilirsiniz.
Fazla Link, Bilgi, Tablo ve Grafikten Kaçının
İçeriğinizde bulunan fazla link, veri tabloları ve grafikler Google Asistan açısından sohbet özelliği taşımadığından dolayı sesli arama sonuçlarında listelenmesi pek mümkün olmayabilir. İçeriğinizi bir diyalog için en sade hale getirmeniz gerekmektedir.
Uzun Cümleler ve İçeriklerden Kaçının
John Mueller, uzun içerik ve metinleri tercih etmek yerine çok kısa soru ve cevaplar şeklinde oluşturulacak içeriklerin sesli aramalarda daha çok ön planda olacağı yönünde görüşlerini belirtti.Çünkü Google Asistan soru cevap algoritması üzerine kurulmuş bir platform olduğundan dolayı, bu algoritmaya uygun verilerin daha önemli olacağını ön görüyor.
Daha Fazlası İçin
Yapılandırılmış veri yeterli olmuyor ve farklı platformlarda sesli arama optimizasyonu üzerinde çalışıyorsanız. Örneğin bir store üzerinde bunun bir uygulama veya postcast – news platformları gibi, Google ‘dan bu konuda yardım alabilir ve iyileştirmeler talep edebilirsiniz.John Mueller daha sesli arama platformlarında algoritmanın yeni geliştirilmeye başlandığını ve kullanıcıların – içerik sağlayıcıların bu konudaki katkılarının, algoritmanın gelişmesinde çok önemli rol oynadığını belirtiyor.
Sizde hemen WordPress altyapısı ile bir websitesi hazırlayabilir, yapısal veri şablonu için WordPress üzerinde sağlanan eklentilerden birini seçebilir, hızlı bir şekilde web sitenizi oluşturabilirsiniz.IHS WordPress hosting paketini satın almak için tıklayın.