IHS Blog

Sitemap’in Önemi (Site Haritası)

sitema-nedir

Sitemap Hem SEO İçin Yararlıdır Hem De Web Sitenizin Server Yükünü Azaltır

Bir sitemap, web sitenizin nasıl yapılandırıldığını hem ziyaretçilerinize hem de arama motorlarına anlatır. Fakat bir sitemapi bu kadar önemli kılan nedir? İyi bir sitemap nasıl olmalıdır? İşte sitemap ile ilgili aklınızda olabilecek tüm soru işaretlerinin cevapları:

Sitemap Nedir?

Sitemap, ziyaretçilerinizin önemli içerikleri bulabilecekleri sayfaları gösterir ve web sitenizin genel yapısına bir bakış imkânı sunar. Geleneksel bir sitemap ise sitenizin yapısının birinci ve ikinci düzeyini gösteren statik bir HTML dosyasıdır. Sitemap sayesinde ziyaretçileriniz belirli bir içerik türünü nerede bulabileceklerini anında öğrenirler.

Sitemap zamanla büyük gelişme gösterdi ve arama motorlarının web sitenizin tüm bölümlerini bulabilmesini ve indeksleyebilmesini sağlayan bir araç haline geldi. Bu özellikleri kazanabilmesi için sitemapler arama motorları botları tarafından kolaylıkla okunabilen XML dosyaları olarak oluşturulmuşlardır.

Bazı tarayıcılar XML dosyasını web sitenizde anlaşılır bir biçimde gösterebilir. Ancak genelde HTML ve XML olmak üzere 2 çeşit site haritası kullanmanız önerilir. Bunları hem arama motorlarını hem de ziyaretçilerinizi tatmin etmek için kullanabilirsiniz.

Bir Sitemap Neden Önemlidir?

Daha Hızlı İndeksleme

Web sitenizde bir sitemap yokken, sitenizin içeriği diğer kaynaklardan web sitenize yönlendirilmiş olan backlinklere dayalı olarak dizine eklenecektir. Örneğin; popüler bir web sitesi, web sitenizle bir bağlantı kurduğunda Google ilgili sayfayı ziyaret edip dizine ekler. Eğer arama motoru sitenizde bir sitemap bulamazsa, sitenizde bulunan diğer içeriklere erişemeyecektir. Ancak arama motoru sitenizde var olan bir sitemap bulursa, diğer sayfalarınızın da dizine eklenme olasılığı artar. Ayrıca sitemapinize ekleyeceğiniz her yeni sayfanız arama motorları tarafından daha hızlı bir şekilde dizine eklenecektir. Daha fazla sayfa ve daha fazla dizin de arama motorlarında daha iyi sıralama anlamına gelir.

Önemli Olan Sayfaları Belirleyin

Çok fazla içeriğe sahip olan karmaşık bir web siteniz ya da kapsamlı bir arşiviniz varsa sitemapiniz hangi içeriklerin dizine eklenmesi gerektiğini arama motoruna söyleyecektir. Bu yüzden sitemapinizde dizine eklenmemesi gereken sayfalar olmamalı ve bu sayfalara “noindex” meta etiketini eklemelisiniz.

Daha Az Sunucu Yükü

Sitemap ile arama motoru botlarına, sitenizi taramaları ve indekslemeleri için bir güzergâh sunarsınız. Sitemap’in olmadığı durumlarda ise örümcekler sayfalarınızı ve bağlantılarınızı rastgele tarar ve ekstra server yüklemelerine neden olur. Bu da daha büyük hosting maliyeti anlamına gelir.

İyi Bir Sitemap Nasıl Olmalı?

Sitemap Oluştururken Kullanabileceğiniz Araçlar Nelerdir?

Bir HTML sitemapini dilediğiniz formda yapabilirsiniz. Örneğin bir sitemapi PHP script ile oluşturulmuş statik bir HTML formunda ya da dinamik bir sayfa olarak oluşturabilirsiniz. Bunun yanında bir sitemap oluşturmak için kullanabileceğiniz sayısız araç da mevcut.

Bu araçlardan en iyi olanları ile birden fazla formda sitemap oluşturabilirsiniz. Örneğin; bir XML sitemapi, bir RSS tabanlı harita, text tabanlı harita ve HTML tabanlı harita.

Sitemapinizi Nasıl Hazır Hale Getirebilirsiniz?

Bu konuyla ilgili uymanız gereken talimatlar kullandığınız materyale göre değişkenlik gösterecektir. Fakat genellikle şu adımlar izlenmeli:

  1. Web sitenizin eksiksiz URL’sini girin.
  2. Gerekiyorsa isteğe bağlı ayarlarınızı yapın.
  3. İsteğinizi gönderin.
  4. Sitemap üreticisi, web sitenizi taraması için örümcekleri gönderene kadar bekleyin. (Daha sonra sonuçları sunacaktır.)
  5. XML sitemapinizin sonuçlarını indirin. Gerekiyorsa tekrar değişikliklerinizi yapın.
  6. Sitemapi web sitenizin root klasörüne yükleyin.
  7. Son olarak da Google Webmaster Araçlarına gidin ve sitemap URL’nizi ekleyin. (Diğer arama motorları için de bunları yapın)

Tüm bunları yaptıktan sonra web siteniz dizine daha hızlı eklenecek ve içerikleriniz daha iyi sıralamalara sahip olacaktır.

Exit mobile version