Paylaşımlı bir hosting planı kullanıyorsanız ve artık bu plan sizin için yeterli değilse VPS Hosting’e geçmek sizin için doğru seçim olabilir. Virtual Private Server’ın baş harflerinden oluşan VPS, Türkçe’de Paylaşımlı Özel Sanal Sunucu olarak karşılık bulabilir. En basit anlatımıyla bir sunucunun yazılımsal olarak bölünmesi ile ortaya çıkan VPS hosting; Shared Hosting ile Dedicated Hosting arasında bir köprü görevi görmektedir. VPS Hosting, çok daha büyük ölçeklenebilirlik ve kontrol imkanına sahip olmak isteyen kişiler için bir çözümdür. VPS Hosting’in tam olarak ne olduğunu, VDS Hosting’ten ve Shared Hosting’ten farklarının neler olduğunu daha önce bu haberimizde anlatmıştık. Şimdi de VPS Hosting‘i ölçeklenebilirlik, erişilebilirlik, esneklik ve maliyet açısından ele alacağız ve Dedicated Hosting’ten farklarının neler olduğunu anlatacağız.
VPS Hosting Nedir?
VPS, bir sanal sunucudur. Sunucuyu başkalarıyla paylaşmayı kabul eden kullanıcılar için tasarlanmıştır. Bu yönüyle Shared Hosting’e benzemektedir. Geleneksel sunucular tek bir kişi tarafından kullanılabiliyorken sanal sunucular birden fazla kişi tarafından kullanılabilir. VPS, aynı donanım üzerinde kullanıcıların birbirinden bağımsız şekilde çalışmasını sağlar. Yani VPS sunucusundaki her site, sanallaştırma teknolojisini kullanarak kendi alanına ayrılır, böylece kendi sunucu kaynaklarını tahsis eder ve kendi alanında kendi işletim sistemini ve uygulamalarını çalıştırabilir. Fakat bu sistemde kullanıcılar tüm noktalarda bağımsız değildir, kullanıcılar diğer kullanıcılarla birlikte işlemci ve ram gibi ortak donanımları kullanmak durumundadır.
VPS’te her web sitesi için kendi sunucu kaynaklarını tahsis etme imkânı olduğu için herhangi bir sitede gerçekleşebilecek olan ani trafik artışları diğer web sitelerinde yavaşlamalara ya da donmalara neden olmaz. Ya da diğer web sitelerinden gelebilecek olan kötü amaçlı yazılım tehditleri VPS ile ortadan kalkar. Ayrıca tüm kullanıcıların kendilerine ait bir sanal alanları olduğu için, bu alanlarda neredeyse tam kontrol hakları vardır ve diledikleri izinleri vermek ya da diledikleri uygulamaları kullanmakta özgürdürler. Yani VPS sayesinde sahip olduğunuz sanal sunucunun üzerinde önemli seviyede yetkiniz olur. Örneğin; kendi sunucunuzda web sitelerinizi barındırabilirsiniz.
Özelleştirme ve Kontrol
Shared hosting gibi bir planda kullanıcıların web siteleri üzerinde birçok özellik ve işlev için sınırlı bir kontrol hakkı vardır. Ancak hem VPS hem de VDS ile farklı düzeylerde kontrol ve özelleştirme hakkı elde edersiniz. Bu planlarda sunucunun fiziksel bakımından, sunucu yazılım bakımlarından ve kaynakların yönetiminden web site sahibi sorumludur.
Bunların dışında ayrıca web site sahipleri root işlevlerine de erişim hakkı elde ederler. Böylelikle ihtiyaçları olan uygulamaları kurmakta özgürlükleri olur. Bu gibi özellikleri sayesinde Shared Hosting’ten ayrılan VPS Hosting kullanıcılar tarafından daha fazla tercih edilmektedir.
Üst Düzey Güvenlik ve Stabilite
VPS Hosting’in Shared Hosting’e göre daha sıkı güvenlik önlemleri vardır. Genellikle hosting planlarında ana makinenin sunmuş olduğu güvenlik hizmeti kullanılır fakat VPS hosting sayesinde artık kişiler ve kurumlar web siteleri için kendi özel ihtiyaçlarına göre verilerini koruyabilir.
VPS Hosting’te kullanıcıların kullandıkları alanlar birbirlerinden yalıtılmıştır. VPS Hosting diğer web sitelerinden gelebilecek olan Malware’ler gibi riskleri en aza indirir. Ayrıca VPS Hosting daha iyi site performansı ve daha fazla istikrar sağlar. Çünkü site hızları ve istikrar sunucudaki diğer web sitelerinin davranışlarından ya da trafiklerinden etkilenmez.
Esneklik ve Ölçeklendirilebilirlik
VPS Hosting, büyümekte olan web sitelerinin çeşitli aşamaları için çözümler sunabilir. VPS, kullanıcılara işlevsellik ve güvenlik gibi konularda diledikleri uygulamaları kurmalarına izni verir, ayrıca değişen ihtiyaçlara göre yeni hizmetlerin eklenmesi ya da kaldırılması mümkündür. Tüm bunların dışında, artan trafik oranlarınıza göre başka sunuculara geçiş yapma seçeneği gibi genişletilmiş bir işlevsellik özelliği de mevcuttur.
Maliyet
VPS Hosting, Shared Hosting’e göre genellikle biraz daha pahalıdır çünkü VPS Hosting ile farklı müşteri ihtiyaçlarına göre özelleştirmeler yapabilirsiniz.
VPS Hosting’e Kimler İhtiyaç Duyar?
VPS Hosting her web site sahibi için uygun değildir. Shared hosting ile kazanılan parametrelerin ötesine geçmek isteyen, sitelerinin özellikleri ve performansı üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmak isteyen kullanıcılar için uygundur. Ayrıca VPS, diğer özel hosting türlerinin çoğunu denemeniz için de bir yol olabilir.
Haberimizde VPS’i tüm ayrıntılarıyla ele almaya çalıştık. Virtual Hosting hizmetinin 2 önemli başlığından biri olan VPS, birçok yönüyle bir diğer başlık olan VDS ile karıştırılabilir. Fakat teknik olarak bu 2 başlığın çok önemli farklılıkları var. VPS Hosting ile VDS Hosting arasındaki farkları incelemek için bu haberimize göz atınız.