Tüm web siteleri resimlere ihtiyaç duyar. Web sitenizde yayınladığınız metinler iyi ziyaretçi deneyimleri için oldukça önemlidir ve ziyaretçilerinizin bu metinlerle birlikte en çok göreceği şey resimlerdir. Araştırmalara göre insanların %80’i içinde görsel bulunan içerikleri okumayı tercih ediyor ve ayrıca içinde görsel bulunan içerikler %64 oranında daha fazla akılda kalıyor.
Yaptığınız işi web sitenize net olarak yansıtabilmek için doğru görüntüleri kullanmanız son derece önemlidir. Fakat her bir sayfa için ya da her içerik için en doğru görüntüyü oluşturmak oldukça zorlayıcı olabilir ya da ilgili sayfalar ve içerikler için görüntüler satın almak da bütçenizi derinden sarsabilir.
Görüntülere ihtiyacınız varsa ve bunun için harcayabileceğiniz zamanınız ve bütçeniz yoksa aşağıda anlatacaklarımız ile ücretsiz resimler bulabilir ya da oluşturabilirsiniz.
Ücretsiz Fotoğrafları Nereden Bulabilirsiniz?
Ne zaman stok fotoğraflar arasanız karşınıza ücretli fotoğraflar mı çıkıyor? Cevabınız “evet” ise bunun nedeni belli; fotoğrafları doğru yerde aramıyorsunuz. İşin aslı, sizin için en uygun fotoğrafları bulmanızı sağlayacak birçok web sitesi mevcut.
Aşağıda sizin için ücretsiz fotoğraf kaynaklarını listeledik. Fakat bunun öncesinde dikkat etmeniz gereken bir şey var: Hangi fotoğrafların tamamen ücretsiz olduğunu ve lisans haklarının ne durumda olduğunu bilmeden görüntüleri kullanmamalısınız. Bu yüzden öncelikle lisans türlerinin anlamlarını sizler için hazırladık:
- Public domain work (halka açık): Resmin kullanımı konusunda herhangi bir kısıtlama yoktur, resim ile dilediğinizi yapabilirsiniz.
- CC0: Bu lisansı gördüğünüz resimlerin kullanımında da herhangi bir kısıtlama yoktur, herhangi bir hak sahibi yoktur.
- Attribution (atıf): Görüntüyü kullanırken kimden aldığınıza dair bilgileri eklediğiniz sürece ücretsiz kullanabilirsiniz.
- NonCommercial (ticari olmayan): Ticari amaçlar için kullanılması yasak olan görüntülerdir.
- NoDerivatives (türetimsiz): Bu tip görüntüleri ücretsiz olarak kullanabilirsiniz fakat üzerinde değişiklikler yapamazsınız.
- All rights reserved (tüm hakkı saklı): Görüntüyü oluşturan kişiden izin almadan kullanamayacağınız anlamına gelir. Muhtemelen belli bir maliyete katlanarak kullanabilirsiniz.
Bu lisanslara dikkat edin. Yanlış amaçlarla kullanılan fotoğraflar sonradan baş ağrısına sebep olabilir. Lisansların anlamlarını öğrendikten sonra artık ücretsiz görüntü kaynaklarına göz atabiliriz:
- Unsplash
- Gratisography
- Kaboompics
- Startup Stock Photos
- Splitshire
- Life of Pix
- Pexels
- Every Stock Photo
- Negative Space
- FancyCrave
- Morgue File
- Pixabay
- Totally Free Images
- Public Domain Pictures
- Free Range Stock
- 4 Free Photos
- Open Image Bank
- Public Domain Image
- Wikispaces Copyright Friendly Directory
- Flickr Commons
- Dreamstime
- New Old Stock
- Free Images
- Picjumbo
- Jay Mantri
- Little Visuals
- Pdpics
- Pickup Image
Listemiz biraz uzun farkındayız, içinde kaybolacak gibi duruyorsanız sadece birkaç tanesini seçin ve inceleyin. İhtiyacınız olan görüntüleri bulamadığınız zaman diğerlerine geçersiniz. Ayrıca işinizi göreceğine inandığınız sitelere yer imi eklemeyi de unutmayın!
Kendi Fotoğraflarınızı Oluşturmanız İçin 5 İpucu
Yukarıdaki kaynakların tümü harika seçenekler. Fakat her zaman için en sağlıklısı ve en güzeli kendi fotoğraf kaynağınızı oluşturmanızdır. Kendi fotoğraflarınızı yaratarak insanların isteklerine daha net şekilde karşılık verebilir ve fotoğraflarınızın özgün olduğundan emin olabilirsiniz.
Kendi fotoğraflarınızı yaratmak biraz maliyetli olabilir. Fakat sadece kendi cep telefonu kameranızı kullanarak dahi iyi iş çıkarmanız mümkün. İşte kendi fotoğraflarınızı oluştururken size yardımcı olacak en iyi uygulamalar:
- Aydınlatma Denemeleri Yapın
Bir resmin nasıl görüneceği konusunda en önemli faktörlerden bir tanesi aydınlatmadır. Aydınlatma konusunda yapacağınız denemeler mutlaka size fayda sağlayacaktır.
Tepe ışığı kullanın, çeşitli açılardan nasıl görüntüler elde ettiğinizi görün. Hemen yatırım yapmayın, doğal ışık kaynağından faydalanın. Ofisinizde doğal ışık alan boşlukları bulun, oralarda çekimler yapın. Vaktiniz varsa ve fotoğraflarınız için de uygunsa dışarıda çekimler yapmayı da düşünün.
Bu tarz denemeler, en iyi ışık ve açı konusunda fikir sahibi olmanızı sağlar. Böylelikle zamanla bir fotoğrafı çekmeden önce hangi açıdan yaklaşmanız gerektiğini biliyor olursunuz.
- Bir Tripod Alın
Tripodlar çektiğiniz fotoğrafların kalitesinde büyük fark yaratır ve oldukça düşük maliyetlidir. Hatta kameralar yerine akıllı telefonlar için tasarlanmış olan tripodlar bile mevcut. Üstelik son derece uygun fiyata satılıyorlar.
Bir tripod edinmek iyi bir yatırım olacaktır. Fotoğraf çekimi sırasında kameranızın sabit kalmasını sağlar ve daha iyi fotoğraf çekmenize yardımcı olur.
- Tek Renkli Arka Planlar Oluşturun
Bir arka plana ihtiyaç duyup duymadığınız çektiğiniz fotoğrafa göre değişir. Ancak birçok durumda arka plan kullanımı fotoğrafınızı daha iyi gösterir. Bir arka plan oluşturmak, düz tek renk bir karton almak kadar basit olabilir.
- En İyisini Seçebilmek İçin Bir Sürü Fotoğraf Çekin
Elinizde ne kadar çok fotoğraf olursa seçici olma şansınız o kadar fazla olur. Denediğiniz açılardan, yüksekliklerden, ışıklandırmadan ya da kamera ayarlarından her biri için bol bol fotoğraf çekin. Kameranızın ya da telefonunuzun depolama alanında bunun için biraz yer açın. Daha sonra bu fotoğrafları oradan alın ve daha büyük bir ekranda nasıl göründüğünü inceleyin.
- Ücretsiz Fotoğraf Düzenleme Yazılımlarını Deneyin
Fotoğrafları iyi bir şekilde çekmek oldukça önemli, fakat yeterli değil. Aynı zamanda onları düzgün bir şekilde düzenlemek de gerekiyor. Bu konuda kullanılabilecek yüzlerce ücretsiz araç mevcut. Birkaç tanesini deneyin ve hangisinin sizin için en uygun olduğunu görün.
Görüntü Oluşturmak İçin Kullanabileceğiniz Ücretsiz Kaynaklar
Web sitenizde kullanabileceğiniz tek görüntü türü fotoğraflar değildir. Orijinal illüstrasyonlar ya da resimler de kullanılabilir. Bunun için iyi seçeneklerden bir tanesi bir grafik tasarımcı ile çalışmaktır fakat bu biraz maliyetli olabilir. Bunun yerine ücretsiz tasarım yazılımları aracılığıyla siz de kendi görüntülerinizi oluşturabilirsiniz.
İşte ücretsiz kaynaklardan bazıları:
- Canva: Web siteniz için benzersiz görüntüler oluşturmanızı sağlayan Canva tamamen ücretsizdir. Ayrıca şablonları, yazı tiplerini ve resimleri kullanmanıza olanak tanır.
- Be Funky: Canva’ya benzer özellikler taşıyan Be Funky ile kolayca tasarımlar oluşturabilirsiniz.
- Snappa: Ücretsiz ve premium versiyonları bulunan Snappa ile orijinal görüntüler oluşturmak için kullanabileceğiniz birçok şablon ve fotoğraf koleksiyonu mevcut.
- Infogram: Infogram ile kolaylıkla çizelgeler, interaktif haritalar ve infographicler oluşturabilirsiniz.
- Piktochart: Piktochart, infographic oluşturmak için kullanabileceğiniz bir diğer yazılımdır. Çalışmalarınızda kullanabileceğinizi birçok ücretsiz icon ve görüntü imkânı da sunar.
- Easel.ly: Bir diğer infographic oluşturma yazılımı da Easel.ly. Bu yazılımı kullanmak oldukça kolaydır ve tasarımlarınızda kullanmak üzere şablonlara bilgiler eklemenizi sağlar.
- Recite: Metin tabanlı görüntüler oluşturmak için kullanılan bu yazılım ile metinlerinizi şablonlara ekleyebilirsiniz.
Görüntülerden En İyi Şekilde Yararlanmak İçin Pro İpuçları
Ücretsiz bir şekilde nasıl görüntüler bulabileceğinizi ve oluşturabileceğinizi artık biliyorsunuz. Şimdi de bu görüntüleri web sitenize en iyi şekilde entegre etmelisiniz:
- SEO Optimizasyonu yapın. Hedef anahtar kelimelerinizi yerleştirin ve alt metin etiketini kullandığınızdan emin olun.
- Sosyal medya optimizasyonunu yapın. Her görüntüyü paylaştığınız sosyal medya platformuna uygun şekilde biçimlendirin.
- Ücretsiz görüntüleri orijinalleştirin. Üzerinde düzenleme yapmanıza izin veren lisanslara sahip fotoğrafları benzersiz kılmaya çalışın. Hatta belki de bu görüntüler farklı bir görüntünüz için arka plan bile olabilirler.
Görüntü optimizasyonu hakkında daha fazla bilgi almak istiyorsanız buraya tıklayarak ilgili haberimize ulaşabilirsiniz.
Sonuç
Resimleri web sitenizde, sosyal medya hesaplarınızda etkili bir şekilde kullanmanız önemli bir yetenektir ve bu yetenek ne yazık ki herkeste yok. Bu yetenekten mahrumsanız ve birilerinin bu yeteneklerine ödeyecek paranız da yoksa sizin için zaten tasarlanmış olan ücretsiz kaynaklara yönelin. Daha sonra bu görüntüleri nasıl kullanabileceğinizi öğrenin.Eğer web siteniz yok ise kolaylıkla WordPress ile web sitesi oluşturabilir, görsellerinizi yayınlayabilirsiniz. 5 adımda işletmenizin web sitesi nasıl kurarsınız ? makalemizi incelemenizi tavsiye ederiz.Böylelikle işiniz artık çok daha kolay olacak.
2 yorumlar
gerçekten cok yararlı buldum bu paylaşımı çok teşşekürler
Merhaba Ali bey,
Değerli yorumunuzu bizlerle paylaştığınız için teşekkür ederiz.
İyi günler.