Web sitesi hızı ve performansı günümüzde artık hiç olmadığı kadar önemli bir hal almış durumda. Kullanıcıların bu konudaki beklentileri arttığı gibi, sabırları da iyice azaldı. Bir web sitesi çok yavaş yükleniyorsa, kullanıcılar birkaç saniye daha beklemek yerine anında başka bir siteye geçiyorlar. Geçmeseler dahi, yavaş bir site kadar kullanıcıyı sinirlendiren, hayal kırıklığına uğratan ve alışverişin ortasındayken dahi siteyi terk etmesine neden olan başka bir şey yok.
Google da yükleme hızının o sitenin arama motoru sonuç sayfalarındaki yerini etkileyeceğini açık bir şekilde dile getiriyor. Bu nedenle, Google’ı da kullanıcıları da mutlu etmek için web sitesi hızı konusuna gereken özeni göstermek çok önemli.
Aşağıda web sitesi hızı arttırma konusunda yapılabilecek en etkili 5 bilgi yer alıyor.
1- İyi Bir Web Hosting Planınız Olsun
Her şey doğru hosting firmasıyla iyi bir web hosting planını seçmekle başlar. Hız konusuna gelmeden önce web sitenizi host edecek sağlam ve güvenilir donanıma sahip güvenilir bir web hosting şirketi bulmuş olmalısınız. Siteniz güvenilir olmadığı sürece ne kadar hızlı olduğunun hiçbir önemi yok. Ziyaretçiler sitenizi anında terk eder ve bir daha asla geri dönmez.
Web sitesi hızı arttırma konusuna geri dönecek olursak, birçok hosting şirketi uygun maliyetli paylaşımlı hosting planlarından sanal, özel ve bulut sunuculara kadar birçok hosting planı sunar. Farklı hosting türlerine geçtikçe fiyat da artar, fakat fiyat arttıkça da web sitenize tahsis edilen kaynak sayısı da artar. Web siteniz yeniyse paylaşımlı hosting planıyla başlamak iyi bir tercih olabilir ama bu durumda trafik hacminizi ve kaynak kullanımınızı sürekli takip etmelisiniz ki ziyaretçileriniz web sitenizin yavaşladığını fark etmeden önce daha iyi bir hosting planına geçebilesiniz.
2- Önbellekleme Yapın
Basitçe söylemek gerekirse, önbellekleme verinin geçici bir bellek alanında saklanması anlamında kullanılan teknik bir terimdir. Bu uygulama sitenin performansını arttırır çünkü sayfa içeriğinin çoğu bu durumda halihazırda kullanılabilir durumdadır ve kullanan tarafından görüntülenmesi için özellikle çağırılması ve işlenmesi gerekmez. Ayrıca sunucudaki çeşitli sistem kaynaklarının yükünü de azaltır.
Eğer siteniz bir WordPress sitesi değilse, önbelleklemeyi etkinleştirmek karmaşık bir işlemdir ve başka bir yazının konusudur. Yine de önbellekleme seçeneklerini hosting sağlayıcınızla konuşmanızda her zaman fayda vardır çünkü hosting sağlayıcınızın genellikle kendi uçlarında uyguladıkları optimizasyonlara bağlı olarak birtakım tavsiyeleri mutlaka olacaktır.
3- Bir İçerik Dağıtım Ağı Kullanın
Web sitesi hızını arttırmanın ikinci en etkili yolu bir içerik dağıtım ağı kullanmaktır. İçerik dağıtım ağları CSS, JavaScript, imajlar, belgeler, videolar vs. gibi sitenizin statik unsurlarını/dosyalarını kopyalamanızı ve saklamanızı sağlayan, dünya çapında bir sunucular ağıdır. Bu unsurlar daha sonra ziyaretçilere bulundukları konuma daha yakın bir sunucu üzerinden gönderilir. Örneğin, web siteniz Türkiye’deki bir sunucuda host ediliyorsa, dünyanın başka yerlerinden sitenize girmek isteyen kişiler içeriğinizin tarayıcılarına ulaşması için görece daha uzun süre beklemek zorunda kalırlar. Bir içerik dağıtım ağının kullanılması durumunda bu süre ciddi oranda azalır, çünkü statik içerik bu kişilere çok daha yakın konumdaki bir sunucu üzerinden dağıtılır.
4- Görsellerinizi Optimize Edin
Kullanıcılar artık web sitelerinde daha kaliteli görseller görmeyi beklediklerinden, görsel boyutu web sitesi hızı konusunda göz önünde bulundurulması gereken meselelerden biri halini almıştır. Grafik düzenleme araçlarıyla veya eklentileriyle kalitedeki azalmayı kullanıcıya fark ettirmeden görsel boyutlarını küçültmek artık mümkün.
Akıldan çıkarılmaması gereken önemli hususlar ise şunlar:
– Mümkün olan her yerde JPEG formatını kullanın. PNG de iyidir. BMP ve TIFF formatlarını kullanmaktan kaçının.
– Görsellerinizi kırparak gereksiz unsurları çıkartın ve görselin boyutunu küçültün.
– Görsellerinizin büyüklüğüyle oynayın. Web sayfanızın genişliği 600 pikselse 2000 piksellik bir görsel koymanın hiçbir anlamı yok.
5- HTML, JavaScript ve CSS’i Küçültün
Günümüzde web siteleri artık Css ve JavaScript’e giderek daha fazla bağımlı hale gelmekte, bu yüzden bu metin dosyalarının boyutunu azaltmak büyük önem teşkil ediyor. Bunun en kolay yolu bu dosyaları küçültmek, yani yorumları, fazla boşlukları, fazla satır kesmelerini atmak ve koddaki sınırlayıcıları engelleyerek kodu boyut anlamında hafifletmek ve transfer edilmesi gereken veri miktarını azaltmaktır. Bunlar yapıldığı takdirde sayfaların yükleme hızı artacaktır.
Kodlarınızı sizin için otomatik olarak küçültecek bazı WordPress eklentileri bulunmakta. WP Super Minify ve Better WordPress Minify bunlardan ikisi. Bu işlemi kendiniz elle yapmak istiyorsanız Closure Compiler veya Dan’s Tools’taki küçültme araçları işe yarayabilir. Birçok içerik dağıtım ağında ve önbellekleme aracında da küçültme desteği olduğunu unutmayın.
Test Yapın
Web sitesi hızı optimizasyonu için yapılabilecek başka birçok şey var ama biz burada en net etkiyi gösterecek 5 tanesinden bahsettik. Bu konuda daha fazla bilgi edinmek isteyenler için 3 adet performans analizi sitesi de tavsiye edilebilir. Bu araçlar sitenize bir dizi test uyguladıktan sonra performans sorunlarını tespit edip size yapmanız gerekenleri söylemekte.
Bu sitelerin her biri farklı testler yapmakta ve sonuçları farklı şekillerde göstermekte. bunların hepsinin de gayet anlaşılır olduğunu ve tavsiyelerinin çok net olduğunu da söyleyelim.
– Pingdom
– GTMetrix