Web sitesi hızı uzun zamandan beri arama motoru sıralamalarını etkileyen önemli bir unsur olarak görülüyor. Arama motoru optimizasyonu (SEO) konusunda ise en önemli hususlardan biri olduğu ifade ediliyor.
Yavaş web siteleri kötü bir kullanıcı deneyimine neden olarak ziyaretçilerin bir daha web sitenize gelmemesine neden olabiliyor. Bu durum arama motoru sıralamasından da önemli, çünkü arama motorları sizden ürün satın almıyor ama insanlar alıyor.
Web sitesi hızı siteniz için bir sorun mu teşkil ediyor? Ediyorsa, bu konuda neler yapabilirsiniz?
Aşağıda web sitesi hızı hakkında 14 önemli bilgi ve web sitenizin yavaş olduğu durumlarda yapabileceğiniz 4 bilgi yer almakta.
WEB SİTESİ HIZI HAKKINDA 14 ÖNEMLİ BİLGİ
1- Web sayfası yükleme süresinin %80’i görseller, stil sayfaları, komut dosyaları, Flash vs. gibi farklı parçaları yüklemekle geçiyor. (Yahoo!)
2- İnternetten alışveriş yapan kişilerin %79’u web sitesinin performansıyla ilgili bir sorun yaşamaları durumunda o siteye bir daha girmeyeceklerini söylüyorlar. (KissMetrics)
3- Mobil internet kullanıcılarının %73’ü bugüne kadar en az bir kere yükleme hızı çok yavaş olan bir web sitesiyle karşılaştıklarını söylüyor. (Fiverr)
4- Mobil internet kullanıcılarının %51’i bugüne kadar en az bir kez çöken, hata mesajı veren bir web sitesiyle karşılaştıklarını söylüyor. (Raven)
5- Tüketicilerin %47’si web sitelerinin sayfalarının en fazla 2 saniyede yüklenmesini beklediklerini söylüyor. (Innovation Insights)
6- Tüketicilerin %44’ü online alışveriş yaparken kötü bir deneyim yaşarsa bunu bir arkadaşına söylüyor. (GlobalDots)
7- Tüketicilerin %40’ı yüklenmesi 3 saniyeden fazla süren web sitelerinden hemen çıkıyor. (KissMetrics)
8- Mobil internet kullanıcılarının %38’i en az bir kere kullanılabilir durumda olmayan bir web sitesiyle karşılaştıklarını söylüyor. (Shoprocket)
9- %22 yıl başına web sitelerinin yükleme hızındaki artış oranı. (Radware)
10- Mobil kullanıcıların %18’i 5 saniyeden daha yavaş sürede yüklenen web sitelerinden hemen çıkıyor. Yükleme süresi 10 saniyeden uzun sürerse bu oran %30’a çıkıyor. (KissMetrics)
11- Bu yıl ortalama sayfa yükleme süresi 5 saniye. (Pingdom)
12- Sayfa tepki süresindeki 1 saniyelik gecikme müşteri kazanım oranını %7 oranında azaltıyor. (eConsultancy)
13- Bir e-ticaret sitesi günde 100.000 dolar kazanıyorsa, 1 saniyelik sayfa gecikmesi o sitenin yılda 2.5 milyon dolar daha az satış yapmasına neden oluyor. (Amazon)
14- Kullanıcılar artık tepki süresi 2.5 saniyeden daha fazla olan sitelerden çıkmaya başlamış durumda. (Forrester)
WEB SİTENİZİN YAVAŞ OLDUĞU DURUMLAR İÇİN 4 TAVSİYE
1- Hosting: Hosting paketi seçiminiz sayfa yükleme süreleriniz üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Web siteniz yeniyse Bireysel Hosting paketleri ile başlamanızı öneririz. Ancak WordPress, Joomla veya OpenCart gibi ücretsiz içerik portalları kullanıyorsanız hazır uygulama paketlerini incelemelisiniz.
2- Tarayıcı önbelleğini etkinleştirin: Birisi web sitenize ilk kez geldiğinde, sayfanızı kullanabilir hale gelmeden önce HTML dokümanını, stil sayfalarını, JavaScript dosyalarını ve imajları yüklemek zorundadır. Bu da yaklaşık 30 bileşen ve 2.4 saniye anlamına gelir. WordPress gibi bazı platformların önbellek eklentileri bulunmaktadır. Bu eklentiler bazı ayarlar ve testler yapmayı gerektirir ama web sitenizin algılama ve işleme sürelerini bir hayli hızlandırır.
3- Görselleri optimize edin: Büyük görsellerin yüklemesi uzun sürer. Bu nedenle görsellerinizin mümkün olduğunca küçük olmasına özen göstermeniz gerekir. Görsel düzenleme araçlarıyla şunlar yapabilirsiniz:
– Görsellerinizi kırparak istenen boyuta indirebilirsiniz. Örneğini sayfanızın genişliği 570 px ise, görselinizin boyutunu o genişliğe göre yeniden düzenleyin.
– Renk derinliğini mümkün olduğunca düşük tutun.
– Görsel yorumlarını kaldırın.
4- CSS görüntülerini optimize edin: CSS sayfanız için gerekli olan stil gereksinimlerini barındırır. Genellikle web siteniz bu bilgiye şu iki yoldan biriyle ulaşır: Sayfanız işlenmeden önce yüklenen bir harici dosya ile veya HTML dokümanının içine yerleştirilmiş olan satır içiyle. Stillerinizi düzenlerken yalnızca tek bir harici CSS stil sayfası kullanın çünkü ekstra stil sayfaları HTTP istemlerini arttırır. Bunun için faydalanabileceğiniz iki kaynak şudur:
– CSS Araçları. Bu araçlar size web sitenizin kaç adet harici stil sayfası kullanmakta olduğunu söyler.
– Harici CSS dosyalarını bir arada kullanmak için talimatlar.
Web sitesi hızı sizin için önemliyse, sitenizin hızını inceleyebileceğiniz iyi araçlardan biri Google PageSpeed Insights’tır. Bu kaynak başlangıç için gayet iyidir ve web sitesi hızı konusunda önemli tavsiyelerde bulunur.
1 yorumlar
Çok yararlı paylaşım olmuş.Dikkate alacağım