Arama motoru sonuçları sayfalarında üst sıralarda yer almak isteyen web sitesi sahipleri ve bloggerlar için aşağıda bizzat Wikipedia tarafından üretilmiş 10 SEO tavsiyesi yer almakta.
Arama motoru optimizasyonu çok ilerledi. Anahtar kelime yoğunluğundan Google analizlerini incelemeye kadar, webdeki görünürlük için olmazsa olmaz bir süreç halini aldı.
Fakat ister yeni başlayan bir kullanıcı olun ister bir profesyonel, bu alanda her zaman en ön sıralarda yer alan bir oluşum var: Wikipedia. Eğitimciler ve içerik pazarlamacıları sürekli bu siteye link vermeyi pek tasvip etmiyorlar. Wikipedia hakikaten de internetteki en güvenilir kaynak değil. Ama ne olursa olsun 15 yıldır varlığını sürdürüyor ve daha da sürdürecek gibi görünüyor.
Konu SEO başarısı olduğunda listenin en üstünde Wikipedia yer alıyor. Sitenin harika dahili link yapısı, makalelerdeki uzun vadeli içerikler, kullanıcılar tarafından oluşturulan içerik gibi özellikleri yadsınamaz. Bazı dijital pazarlamacılar sayfalarına daha fazla tık almak için linklerini Wikipedia’daki ölü sayfalara koymak gibi yöntemlere bile başvurabiliyor.
Fakat biz SEO’nun karanlık tarafına geçmek yerine Wikipedia’nın neleri doğru yaptığına bakalım. Aşağıda bizzat ansiklopedinin kendisi tarafından verilen 10 tavsiye yer almakta.
SEO Tavsiyesi 1- Sorulara cevap vererek güven tesis edin
Artık arama motorları çok daha akıllı olduğu için, insanlar arama yaparlarken doğal bir dil kullanmaya başladı. Google’ın günümüzde geçmiş yıllara oranla %15 daha fazla anlamı belirsiz arama cümlesi bulmasının nedeni de işte bu. Wikipedia’yı bu konuda ayrı bir noktaya koyan şeyse, ister bir ülkenin ister ünlü bir kişinin adı olsun, insanların internette aradığı şeylerin cevaplarına odaklanması.
SEO başarısı istiyorsanız, insanlara odaklanın. Hedef kitlenizin ne aradığını belirleyin. Sonra bu bulguyu kendi faaliyet alanınızda uygulayın ki sorunlara çözüm sunabilesiniz. Bir SEO ajansı mısınız? O zaman SEO, dijital pazarlama ve Google Analytics hakkında cevaplar sunun. Bir lokanta sahibi misiniz? Semtinizdeki en iyi lokantalar hakkında tavsiyeler sunun.
SEO Tavsiyesi 2- İçeriğinizin kalite standardı istikrarlı olsun
Her ne kadar herkes her makaleyi editleme hakkına sahip olsa da, Wikipedia kalite kontrolü bakımından yüksek bir standarda sahip. Organize editoryal kontrol mekanizması sayesinde birçok hata en fazla beş dakika içinde tespit edilip düzeltilebiliyor. Bazen bu düzeltmeler o kadar hızlı yapılıyor ki kullanıcılar bir değişiklik yapıldığının farkına bile varmıyor.
Wikipedia’nın online kullanıcılardan aldığı takdiri almak istiyorsanız, siteniz ve sitedeki içeriğiniz için en üst düzey kalite standardını yakalamaya gayret edin. Hataları tespit etmek için ücretsiz online araçları kullanın. Bütçeniz yeterliyse, içeriği bir kez daha kontrol edecek donanımlı kişilerle çalışın. Hatalarla dolu bir içerik sunarak arama motorlarında üst sıralarda yer almayı beklemeyin.
SEO Tavsiyesi 3- Önemli sitelerin size link vermesini sağlayın
Ama burada “sağlayın” derken, “ne yapıp edip sağlayın” değil, “hak edin” denmek isteniyor. Bir şeyi hak etmek demek, o şey için çok çalışmak demektir. Link alışverişi etik dışı olmakla kalmaz, Google gibi arama motorları tarafından cezalandırılmanıza da neden olabilir.
Misafir postları dışında kıymetli linkler almak istiyorsanız, web sitesi yöneticilerine veya bloggerlara ulaşmak iyi bir yöntemdir. Bunu içeriğiniz için bir PR olarak düşünebilirsiniz. Mektubunuzu yolladığınız kişiye özel olarak hitap etmeye özen gösterin. Mektubunuz kısa, öz ve içten olsun. Dikkatlerini çekmeye çalıştığınız içeriğin bu kişilerin nişine uygun olması da önemli bir unsurdur.
SEO Tavsiyesi 4- Link juice gücünüzü diğer sayfalarınıza dağıtın
SEO’yla ilgili en önemli ama nedense en çok ihmal edilen şeylerden biri budur. Linkleri sadece ana sayfada değil, diğer sayfalarda da kullanmanın üç temel faydası vardır:
– Arama motorlarının web sayfasını kolayca bulmasını sağlar.
– Kullanıcıların ilgili sayfalar arasında dolaşmasını sağlar.
– Link juice gücünüzün tüm siteye yayılmasını sağlar.
Wikipedia bu işin ustasıdır. Örneğin Wikipedia’nın SEO sayfasında iç sayfalara konuyu destekleyen 50’den fazla link bulunmakta (backlinkler, internet pazarlaması, dizinleme, site haritaları vs.). Bu sayede arama motorlarının işini kolaylaştırmakla kalmaz, aynı zamanda insanların belli bir konu hakkında daha fazla bilgiye daha hızlı ve kolay bir şekilde ulaşmasını sağlar.
SEO Tavsiyesi 5- Kullanıcı tarafından oluşturulan içeriğe açık olun
Wikipedia’nın SEO uzmanlarına öğrettiği bir şey varsa o da kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriğe açık olmaktır. Sonuçta bu senaryoda her iki taraf da kazanır. Hatta şirketler bunu sosyal medyada sürekli yaparlar. Starbucks, Herschel, Daniel Wellington gibi markalar sosyal medya hesaplarında hayranlarından ve takipçilerinden gelen içeriğe yer verir.
İyi bir SEO için sadece kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriğe bel bağlamanıza gerek yok. Ama bundan korkmamanız da gerekir. Blogunuzda misafir gönderilerine yer vermeniz başkalarının katkılarına değer verdiğinizi gösterir.
SEO Tavsiyesi 6- Uzun vadeli ve bilgilendirici içeriğe yatırım yapın
Bu tavsiye 1 numaralı tavsiye ile bir arada okunmalı. Eğer hedef kitlenize çözümler sunmayı hedefliyorsanız, zaten kendiliğinden nitelikli ve bilgilendirici içerik üretirsiniz.
Ama içerik uzunluğu söz konusu olduğunda kesin bir kural yoktur. Neden? Çünkü hiçbir içerik birbirine eşit şartlarda oluşturulmaz. Dolayısıyla gönderilerin ne kadar uzun veya kısa olacağını belirleyen çok sayıda unsur olur.
Öncelikle hedeflerinizi belirlemeniz gerekir. İnsanlara yardımcı olmanın yanı sıra, başka neleri başarmak istiyorsunuz? Müşteri kazanmak mı? Tık mı? Marka farkındalığı mı? Bunları önceden belirleyin. Sonra, rakiplerinize şöyle bir bakın. 1000 ya da 500 kelimelik gönderiler mi yapıyorlar? Rakiplerinizin çoğu 600 ila 800 kelimeyle gayet iyi iş yapıyorsa, siz neden 2000 kelimelik içeriklerle uğraşasınız?
İçeriğinizin hiçbir önemli detayı atlamayacak kadar uzun olması önemlidir. Ama takipçilerinizi bunaltmayacak kadar da kısa olması gerekir.
SEO Tavsiyesi 7- Muteber kaynaklarla bağlantınız olsun
Bu 4 ve 6 numaralı tavsiyelerle bağlantılıdır. Eğer kaliteli içerik üretiyorsanız, muteber kaynaklardan size link verilmesi beklenir.
Wikipedia’nın SEO örneğine bir kez daha bakalım. O sayfada sayısız dahili linkin yanı sıra, Stanford Üniversitesi araştırmaları, New York Times makaleleri, Google’ın kendi blogunda yayınlanan gönderiler gibi muteber kaynaklara altmışın üzerinde link verilmiş durumda. Ayrıca SEO ve dijital pazarlama konusunda otorite kabul edilen Search Engine Land gibi online platformlara linkler de bulunmakta.
SEO Tavsiyesi 8- No-follow linklerden faydalanın
No-follow linklerin olduğu bir web siteyi hedef almanız dünyanın sonu değildir. Uzmanların no-follow linklerin konuyla alakalı olduğu sürece faydası olduğuna dair birçok ifadesi vardır.
Kendi blogunuza bir gönderi yapacaksanız, içeriğe koymak istediğiniz ama doğruluğundan emin olmadığınız linklerin üzerindeki no-follow etiketini kullanın. Eğer başka bir siteye misafir olarak gönderi yapıyorsanız ve karşınıza bir no-follow linki çıkarsa endişelenmeyin. Bu linki önce sosyal medya hesaplarınızda paylaşın, bırakın linkin ne kadar faydalı olduğuna takipçileriniz karar versin.
SEO Tavsiyesi 9- Doğal bir dille yazılmış uzun anahtar kelimeleri tercih edin
Daha önce de bahsedildiği üzere, arama motorları artık daha akıllı. Günümüzde artık aramalarda doğal bir dil kullanabiliyorsunuz ve Google bu dili size ilgili sonuçları sunabilecek kadar anlıyor.
Her ne kadar anahtar kelimeler artık birçok modern SEO kampanyası için eskisi kadar önemli olmamaya başlasa da, ilgili arama terimleri içeriğin arama motoru sonuçları sayfalarında bulunmasını kolaylaştırıyor. Örneğin “SEO şirketi” anahtar kelimesi yerine şunları tercih edebilirsiniz:
– Küçük şirketler için dijital pazarlama ajansları
– En iyi yerel SEO şirketleri
– SEO şirketi hizmetleri
– Küçük kuruluşlar için arama motoru optimizasyonu şirketleri
Wikipedia girilerinde doğal dille yazılmış çok sayıda anahtar kelime bulunur çünkü Wikipedia SEO’yu düşünmez. Siz de onlar gibi yapın ve gönderilerinizi yaparken önce insanları, sonra arama motorlarını düşünün. Kendinize hedef kitlenizin internette bilgi ararken hangi kelime ve cümleleri kullanacağını sorun.
SEO Tavsiyesi 10- Reklamları ve kendi tanıtımlarınızı azaltın
Wikipedia’nın bağışlara ihtiyacı olabilir ama reklama ihtiyacı yoktur. İnternet konusunda en acemi kişiler bile bu ücretsiz online ansiklopediye nasıl ulaşacağını bilir. Neden? Çünkü yukarıda sayılanlardan ötürü (sorulara verilen cevaplar, doğal dil, kapsamlı içerik, iyi dahili navigasyon vs.).
Wikipedia kendi tanıtımını yapmadan ayakta kalabilse de, ticari kuruluşlar için durum farklıdır. Siz yine de kendi hakkınızda yaptığınız reklamları azaltmayı düşünmelisiniz. Onun yerine şunları yapabilirsiniz:
– Organik ve ücretli yöntemleri bir arada kullanarak arama motoru sonuçları sayfalarında üst sıralarda yer bulabilirsiniz.
– Şirket bloglarındaki veya sosyal medya hesaplarındaki reklam amaçlı içeriği azaltabilirsiniz.
– Bilgilendirici veya eğlenceli içeriğe daha fazla ağırlık verebilirsiniz.
– Diğer uzmanların veya kullanıcıların içeriklerini paylaşabilir veya bu kişilerden sizin için gönderiler oluşturmalarını isteyebilirsiniz.
Eğer sitenizde PPC reklamlar varsa, bu reklamları sitenizden ne zaman kaldırmanız gerektiği konusunda bir uzmana başvurun. Sonuçta reklamlar sitenizde sonsuza kadar kalmayacak.
Sonuç
Bu tavsiyeler sonucunda rakiplerinizi geride bırakmak için son gereken şey nedir? Zaman
Bu SEO tavsiyeleri çabalarınızın karşılığını almanızı sağlayacaktır ama yine de yöntemlerinizin işe yarayıp yaramadığını görmek için zamana ihtiyacınız olacak. Unutmayın, Wikipedia da ilk çıktığı zamanlarda bir sürü iniş çıkış yaşamıştı. Bir numaraya bir gecede çıkmadılar.
Sizin Wikipedia’yla yarışmanıza gerek yok. Bu siteye daha ziyade bir umut ışığı olarak bakmalısınız. Bir gün siz de arama motorlarında en üst sıralarda yer alabilirsiniz.