WordPress 4.4 güncellemesi bugün yapılıyor.
Her zaman olduğu üzere, bu değişikliklerin çoğu perde arkasında olacak ve kullanıcılar platformun daha iyi, daha hızlı ve daha randımanlı çalışması için yapılan küçük kod değişikliklerini fark etmeyecek bile. Fakat arada mutlaka bilinmesi gereken bazı değişiklikler de bulunmakta.
Yeni Varsayılan Tema 2016
WordPress son beş yıldır her yıl yeni bir varsayılan tema yayınlıyor. Yayınlandıkları yılın adını alan bu temalar TwentyTen adıyla başlamıştı. Şu anki sürüm TwentyFifteen. WordPress 4.4 ile birlikte TwentySixteen de yayınlanacak.
Tema TwentyFourteen ve TwentyFifteen’i de tasarlayan Takashi Irie tarafından tasarlandı. WordPress sözcüsü Lance Willett tema hakkında şunları söylüyor:
“Varsayılan temalar en son ve en iyi özellikleri gözler önüne sermeli, çocuk temalarını destekleyecek şekilde esnek olmalı, kullanıcıları kendi kişisel temalarını oluşturmaya özendirmeli, bloglar ve web sitelerinde iyi çalışmalı ve estetik anlamda hoş, bir önceki tasarımdan da biraz farklı olan bir tasarıma sahip olmalı. Aynı zamanda en iyi kod uygulamalarını ve teknik mükemmelliği içermeli. Diğer yandan, varsayılan tema platformun en iyi özelliği olmaya çalışmamalı. Nasıl olsa herkesi memnun etmeyecektir.”
TwentySixteen’de en üstte yatay bir başlık ve menü, sağ tarafta da bir kenar çubuğu olan standart bir blog taslağı yer alacak. Bu tasarımda mobil cihazlara öncelik tanınan bir yaklaşım benimsenmiş, dolayısıyla oldukça uyumlu ve her boyuttaki cihazda gayet hoş görünen bir tasarım söz konusu. Diğer önemli özellikler arasında şunlar bulunmakta:
– Kişisel tema oluşturmayı kolaylaştıran isteğe özel renk seçenekleri.
– Son trendlere uygun, büyük imaj boyutları.
– Tanıtım kutuları
– Özel gönderi girişleri ve bölümleri
– Gönderilerin ve sayfaların altında 2 adet widget alanı
Geliştirilmiş Uyumlu Görseller
Görseller sayfalarda büyük yer kaplar. Son dönemlerde daha büyük görsel kullanma trendi yüzünden bazı sitelerin sayfa yükleme hızı büyük oranda azalmış durumda. Ne yazık ki internet kullanıcıları da bu yavaşlık konusunda sabırsızdır, Google’ın algoritması da hızlı sayfaları tercih eder.
WordPress 4.4’te WordPress çekirdeğine görsel yükleme desteği olacak. Özellikle srcset ve boyutlar için yerel destek olacağından site sahipleri artık bu işlev için eklentilere bel bağlamak zorunda kalmayacak.
Genişletilmiş oEmbed
WordPress kullanıcılarına YouTube videolarını, tweetleri ve diğer birkaç onaylı kaynaktan alınan içeriği sorunsuz bir şekilde ekleme olanağı tanır. Bu özelliğe oEmbed adı veriliyor. Bu özellik şimdi genişletilerek neredeyse tüm kaynaklardan içerik eklenmesi mümkün kılınacak.
Sitenize bilinmeyen kaynaklardan içerik eklemek biraz riskli bir iş olduğu için birkaç yeni güvenlik protokolü de eklenmiş.
oEmbed’i kullanmak için URL’yi tek başına bir satır halinde girmeniz yeterli olacak. Şu şekilde:
https://www.ihs.com.tr
REST API
Bu WordPress kullanıcılarının pek fark edebileceği bir yenilik değil. Fakat geliştiriciler bu yenilikten çok memnun.
API Application Programming Interface/Uygulama Programlama Arayüzü demek. Bu, bir programın başka bir programla konuşma şekli anlamına geliyor. Örneğin, eğer sosyal medya gönderilerinizi düzenlemek için HootSuite kullanıyorsanız, bu program Twitter’la bir API aracılığıyla iletişime geçer.
REST Representational State Transfer/Temsili Durum Transferi demektir. REST API ise WordPress’e çeşitli kaynaklardan bilgi aktarmak için tasarlanmış özel bir API’dır. Bu oldukça yeni bir özelliktir ve modern tarayıcılar ve mobil cihazlar için özel olarak tasarlanmıştır.
REST API WordPress 4.4 çekirdeğine eklenerek tema ve eklenti tasarımcılarının işini bir hayli kolaylaştıracak.