WordPress veya Blogger gibi ücretsiz blog hizmetleri varken neden WordPress içerik portalı kullanmaları gerektiğini soran yeni kullanıcılar için WordPress ve Blogger arasında bir karşılaştırma yapıldı.
- Sahiplik
Blogger teknoloji devi Google tarafından sunulan bir blog hizmetidir. Blogger ücretsizdir, genel olarak güvenlidir ve internette yayın yapmak için gayet yeterlidir. Ne var ki, bloğun sahibi kullanıcılar değildir. Bu hizmeti Google yürütür ve istediği zaman blogu kapatma veya bloggerın erişimini engelleme hakkına sahiptir.
WordPress’te ise kullanıcı blogunu yayınlamak için bir WordPress hosting sağlayıcısı kullanır. Blogun ne kadar açık kalacağına ve ne zaman kapatılacağına kullanıcı karar verir. Kullanıcı tüm verinin sahibidir ve üçüncü taraflarla paylaşacağı bilgiyi kendi kontrol eder.
- Kontrol
Blogger web sitelerinde yalnızca belli işlemleri yapmanıza izin veren ve çok kısıtlı araçları olan bir hizmettir. Kullanıcıların blogspot bloglarında yapabileceği şeyler kısıtlıdır ve bu araçların ihtiyaçları karşılayacak şekilde arttırılması mümkün değildir.
WordPress ise açık kaynaklı bir yazılımdır, bu yüzden yeni özellikler kolayca eklenebilir. Kullanıcının varsayılan özellikler setini genişletebileceği ve istediği şekilde modifiye edebileceği binlerce WordPress eklentisi bulunmaktadır.
WordPress ile Blogger arasında ticari web siteleri anlamında bir karşılaştırma yapılacak olursa, ciddi kuruluşlar için WordPress açık arayla daha iyi bir çözümdür.
- Görünüm
Blogger kullanıcıya kısıtlı sayıda şablon sunar. Platform içerisindeki araçlar kullanılarak bu şablonların rengi ve düzeni değiştirilebilir ama kullanıcının kendi şablon tasarımı yapması veya mevcut tasarımı değiştirmesi mümkün değildir. Resmi olmayan bazı Blogger şablonları bulunmaktadır ama bu şablonların kalitesi genellikle düşüktür.
WordPress’te ise kullanıcıların profesyonel görünümlü web siteleri oluşturabilmelerini sağlayan binlerce ücretsiz ve en üst kalitede tema vardır. Hemen her tür web sitesi için bir WordPress teması bulunmaktadır. Sitenin içeriği ne olursa olsun, isteğe göre değiştirilip düzenlenmesi çok kolay olan birçok kaliteli tema bulmak mümkündür.
- Taşınabilirlik
Kullanıcıların sitelerini Blogger’dan başka bir platforma taşıması oldukça komplike bir iştir. Bu işlem esnasında kullanıcıların SEO’larını kaybetmeleri de yüksek bir ihtimaldir. Blogger kullanıcıya içeriğini başka bir platforma aktarma imkanı sunsa da, veri çok uzun bir süre Google’ın sunucularında kalır.
WordPress kullanıcıları sitelerini istedikleri yere taşıyabilirler. WordPress sitelerini yeni bir hosta taşımak, alan adını değiştirmek, hatta siteleri başka bir içerik yönetimi sistemine taşımak mümkündür. WordPress ile Blogger SEO bakımından karşılaştırıldığında, WordPress çok daha fazla SEO avantajı sunar.
- Güvenlik
Blogger kullanıcıları Google’ın güçlü güvenlik platformu tarafından korunma avantajına sahiptir. Sunucularının kaynaklarını yönetme, bloglarını koruma altına alma veya backup alma konusunda endişelenmelerine gerek yoktur.
WordPress de oldukça güvenlidir ama kendi kendini host eden bir sistem olduğundan güvenlik ve backup konusundan kullanıcı sorumludur. Bu işi kolaylaştıran çok sayıda WordPress eklentisi bulunmaktadır.
Blogger için kısıtlı sayıda destek bulunmaktadır. Blogger’ın çok temel bir dokümentasyonu ve bir kullanıcı forumu vardır. Bunun dışında, destek anlamında çok kısıtlı sayıda seçenek sunar.
WordPress’in oldukça aktif bir destek sistemi vardır. Deneyimli WordPress kullanıcılarından ve geliştiricilerinden yardım alınabilecek kullanıcı forumları, IRC sohbet odaları ve online dokümantasyon mevcuttur. Kullanıcı desteği seçeneğinin yanı sıra, WordPress desteği sunan birçok şirket de bulunmaktadır. IHS Telekom kullanıcıları 7 / 24 saat boyunca WordPress ile ilgili ücretsiz destek alabilmektedirler.
- Gelecek
Blogger’a çok uzun zamandan beri önemli bir güncelleme yapılmamıştır. Google daha önce Google Reader, AdSense gibi popüler hizmetlerini kaldırmıştır. Blogger’ın geleceği Google’a bağlıdır. Google istediği zaman Blogger’ı kapatma hakkına sahiptir.
WordPress ise açık kaynaklı bir yazılımdır, yani geleceği bir şirkete veya bireye bağlı değildir. Bir grup geliştirici ve kullanıcı tarafından geliştirilmiştir. Dünyanın her yerinden binlerce kuruluş dünyanın bu en popüler içerik yönetim sistemini kullanmaktadır. WordPress’in geleceği bu bakımdan oldukça parlak ve güven vericidir.
2 yorumlar
Gayet güzel bir yazı olmuş. Bence özgürlük ve profesyonellik isteniliyorsa WordPress kullanılmalı. Ancak yeni başlayan ve hiçbir kod bilgisine sahip olmayan kişiler için de Blogger daha iyi bir seçim olabilir.
Blogger bence yeni başlayanlar için iyi ama, blog yazarlığını bir adım ileri taşımak isteyenler için yetersiz. Çünkü uzun yıllar blogger kullanan biri olarak, wordpressi daha kullanışlı ve pro buldum. Tek sıkıntısı 50-60 tl gibi bir hosting ücreti olması.