WordPress; dünyanın en popüler içerik yönetim sistemidir. Yapılan bir araştırmaya göre dünyada içerik yönetim sistemi kullanan sitelerin %66’sı WordPress kullanmaktadır. Bu oran, dünyadaki tüm sitelerin %43’ü demektir ve 70 milyondan fazla kullanıcı ile geniş bir kitleye hitap eder. Elbette bu başarının ardında sürekli iyileştirme, görselliğin ön planda tutulması, dinamik yapı ve ihtiyaçlara kolayca yanıt veren çözümlerin olduğu söylenebilir.
WordPress’in esnekliğinin en büyük avantajlarından birisi de wordpress eklentileri ile kodlama bilmeden bir web sayfasını tasarlayıp düzenleyebilme kolaylığıdır. Bu içerikte WordPress ile kullanabileceğiniz sayfa düzenleme eklentilerini inceleyeceğiz.
İçerik Tablosu
WordPress Sayfa Düzenleme (Page Builder) Eklentisi Nedir? Ne İşe Yarar?
WordPress için profesyonelce hazırlanmış premium temalar, çeşitli sitelerde binlerce seçenek ile satışa sunulur. Web sitesi kurmadan önce tema araştıranların hemen hepsi WordPress temalarını inceler. Ancak kurulumu ve yönetilmesi çekiciliği kadar her zaman kolay olmayabilir. Hem yönetiminde hem de kurulumunda özellikle kodlama bilgisi gerektirir. WordPress Page Builder eklentileri; öğrenmesi ve kullanımı kolay sürükle bırak arayüzleri sağlanarak, kodlama bilgisine duyulan ihtiyacı ortadan kaldırır.
Neden Sayfa Düzenleme Eklentisi Kullanmalısınız?
Bu tip araçlar kullanıcıların içerikleri kolayca yönetmesine izin verir. Benzer şekilde;
- Fazladan eklenti kullanmanıza gerek kalmaz.
- Kısa sürede profesyonel bir görünüm elde edersiniz. Kullanılan eklenti ile daha az zamanda daha çok iş yapılabilir.
- Uygulanan değişiklikler anında ön izleme ile görüntülenir. WordPress tabanlı bir web sitesi tasarlanırken değişiklikler gerçek zamanlı olarak görüntülenemez. Ancak bir sayfa yapma eklentisi ile çalışma sırasında yapılanlar anında ön izleme ile sergilenir.
WordPress Sayfa Düzenleme Eklentisi Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
WordPress Page Builder yalnızca yeni başlayanlar için değildir, aynı zamanda profesyonel web sitesi tasarlayanların süreci hızlandırmasına yardımcı olur. İhtiyaçlar tam olarak belirlendikten sonra en doğru WordPress Page Builder seçimi yapılmalıdır. Dikkat edilmesi gereken temel konular;
- Uyumluluk; WordPress Page Builder mevcut WordPress tema ile uyumlu olmalıdır.
- Duyarlılık; Tüm cihazlarda çalışmalıdır. (Responsive)
- SEO Dostu; Arama motorlarının dikkatini çeken yapıda olmalıdır.
En İyi WordPress Sayfa Düzenleme Eklentileri
WordPress Page Builder araçları arasında bir çok seçenek bulunur. En iyi 7 WordPress Page Builder Sayfa yapma eklentisi için liste oluşturmak gerekirse en iyi eklentiler şunlardır:
WPBakery Build
Piyasada en çok satılan premium sürükle bırak eklentilerden biridir. WPBakery Build ile hem ön hem de arka tarafta web sitesi tasarlamak mümkündür. 40’tan fazla kullanıma hazır tema ile yüklenir. Web sitesi tasarlamak için çok hızlı seçenekler sunar. WPBakery Build yüklemesi ve kullanımı kolaydır. Herhangi bir WordPress teması ile çalışabilir. En büyük artısı projelerin yapımı sırasında esneklik sağlar. Bu sayede ne yaptığını bilen kullanıcılar birçok modül ekleyebilir. Benzer şekilde simge kutuları, yazı tipleri gibi özellikler ekleyip kolayca tasarlama yapılır. Ekstra bir özelliğe ya da eklentiye ihtiyaç duyulursa herhangi bir özelliği eklemek için yüzlerce premium uzantıdan birini kullanmak mümkündür.
Elementor
5 Milyondan fazla aktif kullanıcıya sahip en popüler WordPress sayfa oluşturuculardan biridir. Elementor kendi içinde 100’den fazla hazır şablona sahiptir. Hazır şablonlardan birini seçtikten sonra tüm sayfalar sürükle bırak yöntemiyle özelleştirilebilir. Elementor mobil uyumlu, tüm cihazlarla çalışır. Bu sayede mobil cihazlarda da düzenleme yapma imkanı sağlar. Elementor yaptığınız her adımı kaydeder dolayısıyla yapılan her adımın geri alınmasına imkan sağlar. Ayrıca resim ve video kaydırıcılar ile birçok widget bulunur. Bu özellikler sayesinde içerikler daha dikkat çekici hale getirilir. Elementor sayfa yapma eklentisi WooCommerce kullanımını kolaylaştırması nedeniyle e-ticaret sitesi yapımında iyi bir seçenektir.
Visual Composer Website Builder
Visual Composer, web sitesi kurarken geniş hareket alanı sağlar. Kolay kullanımlı arayüzü ve akıcı sürükle bırak düzenleyiciye sahiptir. React tarafından geliştirilmiştir. Visual Composer temelde bir frontend düzenleyicidir. Bu sebeple canlı düzenlemeleri kolaylaştırır. Yapılan değişiklikler anında görüntülenir. Doğru olanı bulana kadar tasarımla oynanabilir. Renkler ve yazı tipleri kolayca özelleştirilerek, diğer görünüm seçeneklerinin kullanılmasına da imkan tanır. Sıfır kodlama bilgisi ile muhteşem web siteleri oluşturulmasını sağlar. Birçok hazır şablonlarla birlikte yüklenir. 500’den fazla eklentiye sahiptir. Kütüphanesi haftalık olarak güncellenir.
Visual Composer sayfa yapma eklentisi; şablonlar haricinde videolar, slayt gösterileri, sekmeler, referanslar, menüler, butonlar, ve çok daha fazlasını içerir. Görünüm öğelerinin tamamı özelleştirilebilir yapıdadır. Kişisel ve ticari projelerde kullanılabilecek, grafikler, hazır görüntüler, ve GIF’ler bulunur. Ayrıca Visual Composer Insight eklentisi; sayfa içeriklerinin analizini yapan SEO dostu bir araçtır. Sitenin performansının, kalitesinin ve SEO ayarlarının iyileştirilmesini sağlar. Visual Composer ile birlikte yüklenen açılır pencere oluşturucu ile sınırsız açılır pencere oluşturulmasına ve kaydedilmesine imkan tanır. Diğer popüler eklentilerle de uyumludur. Mobil cihazlarda kullanılabilir.
Visual Composer Website Builder’ı İnceleyin→
Beaver Builder
Beaver Builder; en popüler sürükle bırak özellikli WordPres sayfa oluşturuculardan biridir. Frontend tasarım özelliğiyle ön plana çıkar. E-ticaretten kişisel bloglara kadar web sitesi oluşturmak mümkündür. Ayrıca Beaver Builder tek bir lisansla sınırsız site yapımında kullanılabilir. Elementor gibi Beaver Builder da sütun tabanlı bir sayfa düzenleyiciye sahiptir. Genişlikler ve sütunlarla ilgili çeşitli düzenlemeler yapılabilir. Bu sayfa yapma eklentisi; renk video ve fotoğraf arka planları desteği ile en sezgisel ve güzel arka planları kullanmanıza imkan tanır.
Beaver Builder, üçüncü taraf eklentileri ile uyum içerisinde çalışır. Tüm cihazlar için uyumludur. Her cihaz için sadece görüntülenen içerikleri yüklediğinden çok hızlı çalışır. Bu WordPress Page Builder eklentisinin dezavantajı, çok az sayıda widget’a sahip olmasıdır. Ancak bu açığını üçüncü taraf eklentilerine uyumlu olması ile kapatır. Alternatif olarak diğer WordPress widgetlar yüklenerek kullanılabilir.
Divi
Divi; tasarımların yapımı sırasında ön izleme imkanı sağlayan popüler bir sürükle bırak sayfa yapma eklentisi olarak değerlendirilir. Ancak bağımsız bir eklenti değildir. Elegant Themes Divi temalarına ait çok önemli bir parçasıdır. Bu paket yüzlerce web sitesi, premium destek ve daha fazlasını içerir. Mesajlar, formlar ve galeriler dahil 40’tan fazla öğe için kullanım imkanı verir. Yapılan değişiklikleri anında görüntüler.
SeedProd
SeedProd, görsel bir sürükle bırak oluşturucu kullanarak çok hızlı sayfa oluşturması ile göze çarpar. Modern bir sayfa yapma eklentisi olarak anılır. SeedProd, içerisinde 200’den fazla kurumsal, 80’den fazla blog şablonu barındırır. Sürükle bırak özelliği ile tasarlanan işlemlerin yayınlamadan önce önizlenmesini sağlar. Tüm cihazlarla uyumludur. Özel CSS seçenekleri sunar.
Gutenberg
Gutenberg; WordPress’in varsayılan editörüdür. Klasik metin editörünün aksine Gutenberg günümüzde pek çok sayfa yapma eklentisi gibi içerik blokları kullanmaktadır. Ücretsiz bir WordPress Page Builder aracıdır. Klasik editörden çok daha fazla sezgisel özelliklere sahiptir. Blok editör mantığı sayesinde görselliğin önplanda olduğu şablonların kurulmasını sağlar. İçerik oluşturulurken bloklara bölünür, her blok kendi içinde ayrı ayrı özelleştirilir. Böylece okuyucu için her blok farklı deneyim sunar.