Web Sitenizde Doğru Fontu Kullanıyor Musunuz?
Mobil internet kullanıcılarının giderek artması sonucunda doğru yazı tiplerini bulmak ve kullanmak tasarımcılar, yayıncılar ve satıcılar için önemli bir proje haline gelmiştir. Buna örnek olarak BBC ve Guardian’ı verebiliriz. Bu dev medya/haber siteleri kısa bir süre önce mobil cihazlarda daha iyi bir okuma deneyimi sunmak için tasarlanan yeni fontlarını kullanmaya başladı.
Bu dev şirketler kadar bütçeniz olmasa bile yine de daha iyi okunabilirlik, daha tutarlı bir görünüm, daha hızlı sayfa yüklenme süreleri ve daha iyi SEO için yazı tiplerinizi güncelleyebileceğiniz çeşitli yollar mevcut.
Web Siteniz İçin En Doğru Fontlar Hangileridir?
Basit bir isteğinizin olması ya da tüm seçenekleri tek tek incelemek istiyor olmanız hiç fark etmez, doğru fontlara ulaşmak aslında gerçekten çok kolay. Herkesin kolaylıkla indirebileceği ve kullanabileceği binlerce açık kaynaklı font türü mevcut. Bunun yanında ayrıca satın alınabilir durumda olan binlercesi daha mevcut.
Eğer web sitenizin kendisini ve okunabilirliğini daha hızlı hale getirmek istiyorsanız muhtemelen Google Fonts sizin için en iyi seçenektir. Bu açık kaynaklı fontlar özellikle küçük ekranlar için okuma deneyimini kolaylaştırıyor ve sayfa yüklenme sürelerini hızlandırıyor.
Bu haberimizde Google Fonts’un sunduğu 848 fonttan bahsedeceğiz. Seçimi daraltmak için de bazı temel yazı tipi seçim ilkelerini uygulayacağız.
- 2 ya da 3 fonta sahip olmak çoğu web sitesi için idealdir. Tek bir fontu kullanmayı tercih ederseniz web siteniz steril görünebilir ve ziyaretçileriniz hangi metnin başlık, hangisinin ana metin olduğunu anlamakta zorlanabilir. Ya da 2-3 fonttan daha fazlasına sahip olursanız web siteniz karmaşık ve amatör görünebilir.
- Görsel bir hiyerarşi oluşturmak için fontları seçerken bazı farklılıklara dikkat edin. Örneğin; başlıklar için daha kalın ya da serif bir yazı tipini seçebilirsiniz, ana metin için de daha basit sans serif yazı tiplerini seçebilirsiniz. Böylelikle mobil cihazlardaki deneyimi de geliştirmiş olursunuz.
Google Design, amatör olanlar ve yeni başlayanlar için web sitelerine en uygun fontu seçerken nelere dikkat etmeleri gerektiğini daha önce bu kılavuzunda açıklamıştı. İlgili kılavuzun önemli noktalarını sizler için bir araya getirdik:
- Sitenizin tasarımı uzun vadeli mi yoksa kısa vadeli mi planlandı? Uzun vadeli tasarımlar genellikle daha fazla fonta ihtiyaç duyarlar.
- Metin bloklarınız ne kadar olacak? Eğer 5 ya da daha fazla paragraf düşünüyorsanız serif fontlar sizin için daha uygun olacaktır.
- Boyutları ne olacak? Küçük boyutlu cihazlar için küçük fontların okunması daha kolaydır fakat başlıkları belirginleştirdiğinizden emin olun.
- Ziyaretçileriniz web sitenizi başka dillere çevirecek mi? Eğer cevabınız “evet” ise çoklu karakterleri destekleyen bir fontu seçmelisiniz. Böylece çeviriler daha düzgün görüntülenebilir.
Kılavuz bunların dışında ayrıca başlamanıza yardımcı olabilecek birkaç yazı tipini de öneriyor. Google Fonts kütüphanesine ulaşmak için buraya tıklayınız.
Siteniz İçin Doğru Google Fontu Bulma
Google Fontları keşfetmeye hazır olduğunuz zaman sizin için en doğru olanını seçmek biraz zor olabilir. Google Fonts’un kütüphanesine gidelim, örnek olarak bir X işletmesine sahip olduğunuzu düşünelim ve başlık için hangi fontları tercih edebileceğinizi tartışalım:
- Google Fonts’un sayfanın sağ tarafındaki arama filtreleme kısmından serif kategorisini seçebilirsiniz ve sonuçları yaşa, popülerliğe ve isme göre alfabetik olarak sıralayabilirsiniz.
- Languages(diller) seçeneğinin hemen altından Latin Alfabesini seçerek aramayı daraltabilirsiniz.
- Diller seçeneğinin de hemen altındaki menüden fontlara; kalınlık, eğim, genişlik gibi ince ayarlar yapabilirsiniz.
‘Serif’ ve ‘Latince’ seçenekleri sayesinde aramamız 176 seçeneğe kadar daraldı. Bress Serif isimli font iyi görünüyor. Sizin metninizi nasıl göstereceğini belirlemek için hemen altında yer alan kutucuktaki metni silebilir ve kendi metninizi yapıştırabilirsiniz. Ayrıca dilerseniz ‘apply to all fonts’ seçeneğine tıklayarak ilgili metni tüm fontlara uygulayabilirsiniz, böylelikle yeniden yazmanız gerekmez.
Metninizin font büyüklüğünü 8’den 112’ye kadar herhangi bir değer olarak belirleyebilirsiniz. Ayrıca soldaki menüden metninizin cümle içinde ya da paragrafta nasıl göründüğünü görebilirsiniz ve yine aynı yerden ilgili fonta ait alfabeyi ve rakamları görebilirsiniz.
Daha sonra “+” seçeneğine tıklayarak Bree Serif’i kullanmak istediğiniz yazı tiplerinin arasına ekleyebilirsiniz. Yüklemeye karar verdiğiniz zaman da en altta yer alacak olan siyah çubuğu büyüterek web sitenize gömmek için kullanabileceğiniz HTML ve CSS kodunuzu görebilirsiniz. Bu işlemleri istediğiniz sayıda font için uygulayabilirsiniz fakat alacağı zaman ve kaplayacağı alan nedeniyle Google sadece ihtiyacınız olanları indirmenizi öneriyor.
Google Fontlarını Sitenizde Nasıl Kullanabilirsiniz?
Kendi site kodlarını düzenleme becerisine sahip olanlar için bu işlem kolay. Fakat yeni başlayanlar için akıllarda soru işaretleri olabilir. Merak etmeyin Google Fontlarını sizin yerinize yükleyebilen ve çalıştırabilen çeşitli WordPress eklentileri mevcut. Bu eklentilerden en popüler olan 300.000’den fazla kurulumuyla Easy Google Fonts. Bu eklenti sayesinde herhangi bir manuel kodlama işlemi yapmadan Google Fontları edinebilirsiniz.
Eklenti, WordPress Customize kısmına yeni bir menü ekler ve buradan başlık, metin, fontlar, türler, renkler, diğer metin öğeleri gibi birçok şeyi özelleştirebilirsiniz. Ayrıca yaptığınız değişikliklerin eş zamanlı olarak önizlemesini görebilirsiniz. (Değişiklikleri kaydedip yayınlayana kadar hiçbir ziyaretçiniz bunları görmeyecektir.)
Fontlarınızı ve Web Sitenizi Güncel Tutun
Web sitenizin fontlarını güncelleyerek sadece güncel bir görünüm sunmakla kalmıyor, aynı zamanda daha iyi bir kullanıcı deneyimi de sunuyorsunuz. Mobil cihazların ne kadar popüler olduğunu düşünürsek web site ziyaretçilerinizin birçoğunun mobil cihazlar üzerinden sizi ziyaret ettiğini söyleyebiliriz. Fontlarınızı güncelleyerek bu kişiler için ekran okunabilirliğini artırabilir ve daha hızlı yükleme süreleri sunabilirsiniz.