Çoğu kişi için WordPress ile bir web sitesi açmak, tasarımını yapmak ve geliştirmek, işlemin tamamlanması anlamına gelir. Görselleri mükemmel şekilde yerleştirmek, en pratik eklentileri kullanmak, içerikleri tamamlayıp kullanıcılara sunmakla iş bitmiyor. Çünkü bu siteyi koruma altına almak da en az ona sahip olmak kadar önemli. Yani arabanız çok güzel ama kapıları kilitleyip gerekirse alarm taktırmazsanız bazı günleriniz çok mutsuz geçebilir.
Kötü niyetli yazılımcılar, WordPress yazılımında olabilecek açıkları değerlendirerek web sitelerine zarar verebilir ya da virüsler doğrudan sizi hedef alabilir. Peki, bu saldırıları nasıl önleyebilirsiniz? Yani WordPress güvenliği nasıl sağlanır?
Yoksa Şifrenizi 1234 mü Yapıyorsunuz?
Kendinizi garantiye almak için yapabileceğiniz ilk şey, tek nefeste tahmin edilemeyecek şifreler ve kullanıcı isimleri belirlemek olabilir. Doğum gününüz, adınız, admin, telefon numaranız ve daha bir sürü şey… Tahmin edilebilir birisi olmayı kim ister ki? Olmayın! Büyük ve küçük harflerin kullanıldığı, rakamlar içeren, uzun ve hatta özel karakterler içeren kullanıcı adı ve şifreler belirleyin. Üstelik kendinizi daha da garantiye almak için farklı platformlara farklı şifreler belirleyin. WordPress panel şifresi sizin her şeyiniz.
İki Kişinin Bildiği, Şifre Değildir
Gururlanmanızı sağlayacak kadar iyi kullanıcı adı ve şifre belirlemiş olabilirsiniz. Ancak bu şifreyi yetkisiz birine söylediğiniz an büyü bozulabilir. Bunu yerine her görevliye, sadece çalışma alanına erişebilecek kadar yetki verebilir ve yönetici paneline erişimi kısıtlayabilirsiniz.
WordPress Kendini Güncelliyor
Zaman zaman WordPress güvenlik açıkları ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle de WordPress, güvenliği ve pratikliği maksimum seviyede tutmak için kendini güncelleme yoluna gidiyor. Siz de bu WordPress güncellemelerini takip edebilir ve web sitenizin hem daha güvenli hem de daha etkili olmasını sağlayabilirsiniz.
Eklentileriniz ve Temalarınız da Güncel mi?
WordPress güvenliği için yapabileceğiniz şeylerden biri de kullandığınız eklentileri takip etmek. Çünkü hem tasarım hem hız hem de güvenlik için kullanacağınız eklentilerde de güvenlik açıkları bulunabilir. Yazılımcılar da bu açıkları kapatmak için çeşitli güncelleştirmeler yapar. Siz en iyisi WordPress site güvenliği için tüm eklentileri de güncel tutun.
Aynı şekilde WordPress temaları da güvenlik açıkları yaratabilir zamanla. Yine bu nedenle temalar güncellenir ve güvenlik açıkları kapatılır. Yamaları takip ederek sitenizi bu açıdan koruma altına alabilirsiniz.
Kullanılmayan Eklentilere Son Verin!
Vedalar sizi üzüyor olabilir, ama artık kullanamadığınız WordPress güvenlik eklentileri ve tasarım eklentileri varsa bunları devre dışı bırakıp silmelisiniz. Çünkü kullanmadığınız ve haliyle güncel tutmadığınız eklentiler, evin arka kapısını açık bırakarak tatile gitmek anlamına gelebilir.
Siz Yine de Yedeğini Alın
WordPress güvenlik önlemlerini almış olmanıza rağmen sitenizin yedeğinin bulunması her zaman iyiliğinize olacaktır. Hosting firmanızla iletişime geçerek sitenizin yedeğinin alınmasını sağlayabilir, ayrıca WordPress yedekleme eklentilerini kullanarak bu işlemi siz de belli aralıklarla geçekleştirebilirsiniz.